Al-Qaidagroep ontvoert Rode Kruisteam Mali

Malinese soldaten in een EU-trainingskamp in Koulikoro, Mali. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een team van Rode Kruismedewerkers werd ontvoerd door een aan al-Qaida gelinkte groepering in Mali. De groep noemt de hulpverleners ‘vijanden van de islam’.

In Mali heeft de Beweging voor Eenheid en Jihad, gelinkt aan het extremistische al-Qaida, vijf Rode Kruismedewerkers ontvoerd. De medewerkers waren al enkele dagen als vermist opgegeven.

Een lid van de beweging, Yoro Abdoulsalam, noemde het Rode Kruisteam “vijanden van de islam”. Maar de hulpverleners zouden in leven zijn en in goede gezondheid verkeren. Dat liet de beweging weten aan het Franse persagentschap AFP.

De ontvoerde medewerkers werden eerder al als vermist opgegeven. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis zijn vier van haar medewerkers en een persoon van een andere hulporganisatie verdwenen op de weg tussen Kidal en Gao. De ontvoerde hulpverleners zijn alle vijf Malinezen.

Humanitaire crisis

Het conflict in Mali ontstond toen Tuaregrebellen en al-Qaidagroeperingen, zoals de Beweging voor Eenheid en Jihad, het noorden van het land bezetten na een militaire coup in maart 2012. De beweging werd gedeeltelijk uit de regio verdreven door de Franse militaire interventie in januari 2013.

Ondertussen worden de Franse troepen die aanwezig zijn in het gebied gereduceerd van 5.000 naar 1.000 soldaten tot na de lente. De Verenigde Naties namen de veiligheid al op zich in juli 2013.

De VN-missie ondersteunde ook de presidentsverkiezingen in Mali in 2013. Toen werd voormalig eerste minister, Ibrahim Boubacar Keita, verkozen tot president.

Mali had al jaren te kampen met enorme droogte in de Sahelregio. Al meer dan 800.000 Malinezen moesten daardoor terugvallen op voedselhulp. De humanitaire crisis die ontstaan is na het militaire conflict, doet geen goed aan de reeds precaire situatie van het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content