Al-Qaida verspreidt nieuwe videoboodschap

De dag na de herdenking van de aanslagen op 9/11 laat terroristennetwerk Al-Qaida dan toch van zich horen met een nieuwe video.

De dag na de herdenking van de aanslagen op 9/11 laat terroristennetwerk al-Qaida dan toch van zich horen met een nieuwe video. Naast een toespraak van nieuw al-Qaida leider Ayman al-Zawahiri, omvat de video ook niet eerder verschenen beelden van Bin Laden.

Dit meldde SITE gisteren, een Amerikaans centrum dat voortdurend de jihad-dreiging opvolgt door islamistische sites in de gaten te houden. Het mediaorgaan van al-Qaida, as-Sahab gaf de 62-minuten durende video maandag vrij. De videoboodschap getiteld ‘Het aanbreken van een imminente overwinning’, bevat een boodschap van Bin Laden’s opvolger al-Zawahiri.

25 miljoen dollar waard

Sinds de dood van Osama Bin Laden in mei 2011 verhoogde de FBI de prijs die op al-Zawahiri’s hoofd staat tot 25 miljoen dollar. Voorheen bedroeg die prijs al 5 miljoen dollar. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de aanslagen van 11 september evenals voor de aanslagen in Luxor in 1997, waarbij 68 doden vielen.

‘Al-Qaida steunt de Arabische revoluties’

In de videoboodschap heeft hij het over de Arabische Lente, de situatie in het Midden-Oosten en de dood van Bin Laden. ‘Al-Qaida steunt de Arabische revoluties, ‘zegt al-Zawahiri, ‘wij hopen dat de protestbewegingen de ware Islam vestigen in landen als Egypte, Libië en Tunesië.’ Bovendien ziet hij de volksrevoluties als een nederlaag voor de VS. Eerder al riep hij op om alle ongelovigen uit de Moslimlanden te verdrijven.

In de video verschenen ook beelden van voormalig al-Qaida leider Osama Bin Laden. De beelden waren eerder al gevonden door het Amerikaanse commando welke de raid op zijn huis uitvoerde in Islamabad, Pakistan. Hij beweert onder meer dat de Amerikanen zullen eindigen ‘als slaven van de multinationals’. (Belga/EVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content