Niet lang voor zijn dood was Osama bin Laden nog steeds actief bezig met het plannen van complotten. Zo zou hij onder meer hebben overwogen een terreuraanslag te plegen op enkele treinen in de VS op de dag van de tiende verjaardag van nine-eleven. Dat zou blijken uit documenten die werden gevonden tijdens de dodelijke raid enkele dagen geleden op de Pakistaanse woning van Osama, zo maakt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid donderdag in een memo bekend.

Trein

De plannen voor een dergelijke aanslag dateren van februari 2010 maar haalden nooit een vergevorderd stadium, aldus woordvoerder Matt Chandler. Al-Qaida zou er onder meer aan hebben gedacht om, op een onbekende locatie, een trein te doen kantelen door te knoeien met de treinsporen. De bedoeling was dat de trein vervolgens van een brug of in een vallei zou vallen. De terreurorganisatie maakte zich daarop de bemerking dat zoiets wel maar een keer zou lukken. Bovendien wist het netwerk dat de meest recente wagons over een eigen remsysteem beschikken waardoor de trein wel zou ontsporen maar niet op zijn kant zou vallen.

Complotten

De bevindingen suggereren dat bin Laden net voor zijn dood nog steeds een belangrijke rol speelde bij het smeden van complotten. Onder de informatie die werd verzameld bij de aanval op de villa door de Amerikaanse Navy Seals bevinden zich onder andere grafieken, webpagina's en schema's, meldt de Amerikaanse televisiezender ABC. Daaruit blijkt dat verschillende terreuraanslagen werden overwogen, maar geen enkele daarvan bereikte ooit een definitieve planningsfase. (Belga)

Niet lang voor zijn dood was Osama bin Laden nog steeds actief bezig met het plannen van complotten. Zo zou hij onder meer hebben overwogen een terreuraanslag te plegen op enkele treinen in de VS op de dag van de tiende verjaardag van nine-eleven. Dat zou blijken uit documenten die werden gevonden tijdens de dodelijke raid enkele dagen geleden op de Pakistaanse woning van Osama, zo maakt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid donderdag in een memo bekend.Trein De plannen voor een dergelijke aanslag dateren van februari 2010 maar haalden nooit een vergevorderd stadium, aldus woordvoerder Matt Chandler. Al-Qaida zou er onder meer aan hebben gedacht om, op een onbekende locatie, een trein te doen kantelen door te knoeien met de treinsporen. De bedoeling was dat de trein vervolgens van een brug of in een vallei zou vallen. De terreurorganisatie maakte zich daarop de bemerking dat zoiets wel maar een keer zou lukken. Bovendien wist het netwerk dat de meest recente wagons over een eigen remsysteem beschikken waardoor de trein wel zou ontsporen maar niet op zijn kant zou vallen.Complotten De bevindingen suggereren dat bin Laden net voor zijn dood nog steeds een belangrijke rol speelde bij het smeden van complotten. Onder de informatie die werd verzameld bij de aanval op de villa door de Amerikaanse Navy Seals bevinden zich onder andere grafieken, webpagina's en schema's, meldt de Amerikaanse televisiezender ABC. Daaruit blijkt dat verschillende terreuraanslagen werden overwogen, maar geen enkele daarvan bereikte ooit een definitieve planningsfase. (Belga)