Die tak, zo zei hij, zal "de vlag van jihad hijsen" in gebied door ooit moslimland was.

Dat is goed nieuws, zo zei hij, voor moslims in landen als Myanmar, Bangladesh, en in de Indiase staten Assam, Gujurat en Jammu en Kasjmir, waar ze "zullen worden gered van onrecht en verdrukking", en waar onnatuurlijke landsgrenzen tussen moslims ongedaan gemaakt zullen worden.

Hij riep moslims op om een nieuw kalifaat te stichten, en hernieuwde zijn steun aan Mullah Omar, de historische leider van de Afghaanse Taliban.

Hete adem

De boodschap komt er op een moment dat Al-Qaeda overvleugeld en voorbijgestreefd lijkt door IS, dat al een kalief heeft, en een kalifaat heeft opgericht, en dat probeert steun te krijgen uit andere gebieden, onder meer uit Afghanistan. Al-Zawahiri voelt volgens sommige specialisten de hete adem van IS in de nek. De video kan dan ook een poging zijn om terug in de belangstelling te komen.

Al-Zawahiri, in oorsprong een Egyptische arts, werd in 2011, na de dood van Osama bin Laden, de nummer 1 van Al-Qaeda..

(Belga/RR)

Die tak, zo zei hij, zal "de vlag van jihad hijsen" in gebied door ooit moslimland was.Dat is goed nieuws, zo zei hij, voor moslims in landen als Myanmar, Bangladesh, en in de Indiase staten Assam, Gujurat en Jammu en Kasjmir, waar ze "zullen worden gered van onrecht en verdrukking", en waar onnatuurlijke landsgrenzen tussen moslims ongedaan gemaakt zullen worden.Hij riep moslims op om een nieuw kalifaat te stichten, en hernieuwde zijn steun aan Mullah Omar, de historische leider van de Afghaanse Taliban.De boodschap komt er op een moment dat Al-Qaeda overvleugeld en voorbijgestreefd lijkt door IS, dat al een kalief heeft, en een kalifaat heeft opgericht, en dat probeert steun te krijgen uit andere gebieden, onder meer uit Afghanistan. Al-Zawahiri voelt volgens sommige specialisten de hete adem van IS in de nek. De video kan dan ook een poging zijn om terug in de belangstelling te komen.Al-Zawahiri, in oorsprong een Egyptische arts, werd in 2011, na de dood van Osama bin Laden, de nummer 1 van Al-Qaeda..(Belga/RR)