'Al-Nusra op termijn gevaarlijker voor VS dan IS'

26/01/16 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:39

'Al-Nusra staat klaar om de plaats van IS, eens die verslagen is, in te nemen. Iets waar de internationale coalitie op dit moment te weinig rekening mee houdt', klinkt het in een Amerikaans rapport.

'Al-Nusra op termijn gevaarlijker voor VS dan IS'

Al-Nusra in Syrië © Reuters

'Het aan al-Qaeda gerelateerde Jabhat al-Nusra vormt op termijn een grotere bedreiging voor de VS dan de terreurgroep Islamitische Staat', staat te lezen in een rapport van het Amerikaanse instituut voor Oorlogsstudie. Dat meldt CNN.

'Hoewel beide groepen een existentiële bedreiging vormen, is het vooral IS die centraal staat in de Amerikaanse buitenlandpolitiek in Syrië en Irak. Op dit moment wordt er te weinig nagedacht over een strategie om ook al-Nusra te bestrijden', klinkt het enigszins verwijtend aan het adres van de Amerikaanse politici.

Even krachtig

Zowel aanvallen van IS als van al-Nusra zouden de wereldwijde economie bedreigen en zouden een impact hebben op de Westerse normen en waarden. 'En hoewel al-Nusra op dit moment nog geen aanvallen heeft uitgevoerd op Westerse doelwitten - zoals IS - is de groep wel even krachtig', zegt Fred Kagan, een van de auteurs van het rapport. 'Ook al-Nusra mobiliseert jonge moslims in het Westen om in opstand te komen tegen hun land.'

Volgens Amerikaanse cijfers zijn intussen al 35.000 buitenlandse strijders van 100 verschillende landen naar Syrië getrokken om te vechten in de oorlog. De meeste strijders sluiten zich inderdaad aan bij IS, 'maar niet onbelangrijk is dat al-Nusra op de tweede plaats staat', aldus Nick Heras van het Amerikaanse Centrum voor Amerikaanse veiligheid.

'Eens IS is verslagen is door de internationale coalitie staat al-Nusra klaar om haar plaats in te pikken, iets waar op dit moment te weinig rekening mee wordt gehouden.'

Iran

'Op dit moment heeft al-Nusra de tactische beslissing gemaakt om geen aanvallen uit te voeren in het Westen. De prioriteit is momenteel om successen te boeken op Syrisch grondgebied', aldus Kagan.

Dat bevestigde de leider Abu Mohammed al-Golani afgelopen jaar in een interview. 'We zijn hier enkel om één missie te vervullen: om het regime en zijn handlangers te bestrijden op het terrein, inclusief Hezbollah en anderen.' Het soenitische al-Nusra ziet dan ook het sjiitische Iran als een grote vijand. 'We zullen de armen van Iran in onze regio afsnijden.'

'Maar daarom is de dreiging niet per definitie minder groot', benadrukt Kagan. 'Ze hebben alleszins de capaciteit, de intentie kan snel keren.' (AVE)

Het vredesoverleg over Syrië, dat normaal gisteren van start moest gaan in Genève, is uitgesteld. De onderhandelaars hebben vrijdag 29 januari naar voren geschoven als nieuwe streefdatum voor de start van de gesprekken.

Onze partners