Al-Nusra: ‘Internationale coalitie is doelwit van jihadisten overal ter wereld’

Leden van de Syrische jihadi-groep Al-Nusra. © IMAGEGLOBE

De deelnemende staten aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) zullen het doelwit worden van jihadisten overal ter wereld. Dat zegt de woordvoerder van het Syrische al-Nusrafront in een video. ‘De oorlog kan decennia duren.’

Het al-Nusra-front, de Syrische tak van al-Qaeda, heeft represailles aangekondigd “overal ter wereld” tegen de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Die gaat intussen door met bombardementen in Irak en Syrië.

‘Oorlog die decennia kan duren’

De Verenigde Staten, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voerden zaterdag bombardementen uit op zeven doelwitten in Syrië en op drie in Irak, zei Centcom, het commando van de VS voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

In een video op internet noemde de woordvoerder van het al-Nusrafront, Abou Firas al-Sourihet, de operaties van de coalitie een “oorlog tegen de islam”. In de video werd ook gefulmineerd tegen de “as van het kwaad”, geleid door “het land van de cowboys”. “Die staten hebben een vreselijke daad begaan”, aldus al-Sourihet, “en ze zullen terechtkomen op de lijst van doelwitten van de jihadistische krachten overal ter wereld. We zijn verwikkeld in een lange oorlog die decennia kan duren.”

Leider Khorasan omgekomen

Sinds augustus voeren de Verenigde Staten aanvallen uit in Irak tegen de Islamitische Staat (IS). De terroristische beweging veroverde grote delen van Irak en Syrië, riep er een kalifaat uit en beging er talrijke wreedheden. Sinds enkele dagen voert de coalitie ook aanvallen uit in Syrië.

De VS maakte eerder bekend dat het leden van Khorasan had uitgeschakeld, een islamistische groepering gelieerd aan al-Qaeda die volgens Washington van plan was om “grootschalige aanslagen” te plegen in de VS en in Europa. De VS zegt dat Khorasan gelinkt is aan het al-Nusrafront. Militanten en het Observatorium voor de Mensenrechten in Syrië daarentegen, een organisatie die aanleunt bij de Syrische oppositie, zeggen dat Khorasan en het al-Nusra-front een en dezelfde groep zijn.

SITE, een organisatie in de Verenigde Staten die toeziet op islamistische websites, zei zaterdag dat de tweets van een jihadist lijken te bevestigen dat de vermoedelijke leider van Khorasan, Muhsin al-Fadhli, bij bombardementen is omgekomen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content