"We bedanken de bevelhebbers van Al-Qaeda voor hun begrip voor onze noodzaak om de banden te verbreken", zegt al-Jolani, die voor het eerst zijn gezicht liet zien in een videoboodschap. Hij benadrukt dat die beslissing als doel heeft "de Syrische revolutie te beschermen" en dat de groepering voortaan "geen enkele link met buitenlandse partijen zal hebben".

Door te breken met Al-Qaeda kan al-Nusra zich als meer gematigd opstellen, wat de samenwerking met de Syrische oppositie zou kunnen vergemakkelijken en de positie van de groep in Syrië zou kunnen versterken. Zo wil de organisatie, die door de Verenigde Naties als een terroristische organisatie wordt bestempeld, onder meer "de voorwendselen van de internationale gemeenschap" wegnemen om luchtaanvallen uit te voeren op al-Nusra.

Vorige week sloten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, Sergej Lavrov en John Kerry, nog een akkoord over de gezamenlijke strijd tegen al-Nusra en Islamitische Staat (IS). De groep werd onder meer uitgesloten van de wapenstilstand in Syrië omdat het als een terreurorganisatie werd bestempeld door de banden met Al-Qaeda. De beweging is in mindere mate ook het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België deel van uitmaakt.

Verschil met IS

Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, valt daarentegen wel regelmatig al-Nusra-stellingen aan. Rusland voert daarnaast ook vaak aanvallen uit op zogenaamde gematigde rebellen onder het mom dat er zich ook al-Nusra-strijders onder hen bevonden. Eerder op donderdag had Al-Qaeda al de basis gelegd voor de afscheiding. "We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië", luidde het in een audioboodschap. "We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen", alludeerde de spreker op een mogelijke breuk. "Onze broeders die de jihad in Syrië voeren, zijn een niet te onderschatten krijgsmacht geworden."

Al-Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering in Syrië na rivaal IS. Het verscheen voor het eerst op de radar in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad. De groepering staat vooral sterk in de noordelijke provincie Idlib en in iets mindere mate in de buurprovincie Aleppo. Het grote verschil met IS is dat al-Nusra strijdt tegen de troepen van Assad en, naar verluidt, op enige steun van de lokale bevolking kan rekenen, terwijl IS-strijders vechten tegen iedereen die hen geen trouw zweert. (Belga/TE)

"We bedanken de bevelhebbers van Al-Qaeda voor hun begrip voor onze noodzaak om de banden te verbreken", zegt al-Jolani, die voor het eerst zijn gezicht liet zien in een videoboodschap. Hij benadrukt dat die beslissing als doel heeft "de Syrische revolutie te beschermen" en dat de groepering voortaan "geen enkele link met buitenlandse partijen zal hebben". Door te breken met Al-Qaeda kan al-Nusra zich als meer gematigd opstellen, wat de samenwerking met de Syrische oppositie zou kunnen vergemakkelijken en de positie van de groep in Syrië zou kunnen versterken. Zo wil de organisatie, die door de Verenigde Naties als een terroristische organisatie wordt bestempeld, onder meer "de voorwendselen van de internationale gemeenschap" wegnemen om luchtaanvallen uit te voeren op al-Nusra. Vorige week sloten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, Sergej Lavrov en John Kerry, nog een akkoord over de gezamenlijke strijd tegen al-Nusra en Islamitische Staat (IS). De groep werd onder meer uitgesloten van de wapenstilstand in Syrië omdat het als een terreurorganisatie werd bestempeld door de banden met Al-Qaeda. De beweging is in mindere mate ook het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België deel van uitmaakt. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, valt daarentegen wel regelmatig al-Nusra-stellingen aan. Rusland voert daarnaast ook vaak aanvallen uit op zogenaamde gematigde rebellen onder het mom dat er zich ook al-Nusra-strijders onder hen bevonden. Eerder op donderdag had Al-Qaeda al de basis gelegd voor de afscheiding. "We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië", luidde het in een audioboodschap. "We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen", alludeerde de spreker op een mogelijke breuk. "Onze broeders die de jihad in Syrië voeren, zijn een niet te onderschatten krijgsmacht geworden." Al-Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering in Syrië na rivaal IS. Het verscheen voor het eerst op de radar in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad. De groepering staat vooral sterk in de noordelijke provincie Idlib en in iets mindere mate in de buurprovincie Aleppo. Het grote verschil met IS is dat al-Nusra strijdt tegen de troepen van Assad en, naar verluidt, op enige steun van de lokale bevolking kan rekenen, terwijl IS-strijders vechten tegen iedereen die hen geen trouw zweert. (Belga/TE)