Bascharage en Käerjeng, vlakbij de Belgische grens, werden vrijdag rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. Andere beelden tonen afgerukte bomen, beschadigde voertuigen en door puin geblokkeerde wegen.

De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/uur, aldus de weerdienst. In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 180 huizen beschadigd of werd het dak afgerukt. Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn.

De politie heeft zijn aanwezigheid in die dorpen versterkt. Op een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan 1.000 noodoproepen binnen. Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens een tijd verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL). In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer. Elders waren er geen problemen met de stroomvoorziening.

Bascharage en Käerjeng, vlakbij de Belgische grens, werden vrijdag rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. Andere beelden tonen afgerukte bomen, beschadigde voertuigen en door puin geblokkeerde wegen.De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/uur, aldus de weerdienst. In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 180 huizen beschadigd of werd het dak afgerukt. Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn.De politie heeft zijn aanwezigheid in die dorpen versterkt. Op een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan 1.000 noodoproepen binnen. Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens een tijd verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL). In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer. Elders waren er geen problemen met de stroomvoorziening.