‘Al meer dan 2,5 miljoen vrijwilligers om te vechten tegen ISIS’

Vrijwilligers willen strijden tegen ISIS © Reuters

In verschillende Iraakse steden paraderen sjiitische militairen met zware wapens. Ze willen tonen dat ze klaar zijn voor de strijd tegen de soennitische extremisten van ISIS.

Bagdad en andere Iraakse steden zijn het toneel van een sjiitische machtsontplooiing. Duizenden sjiieten gingen in op de oproep van de machtige radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr om de straat op te trekken. Zij zetten zich schrap voor de opmars van het islamistische soennitische ISIS, de Islamitische Staat in Irak en de Levant, in het noorden van het land.

In de noordelijke sjiitische wijk Sadr City in Bagdad trokken duizenden door de straten tijdens wat leek op een defilé. Na een stoet gecamoufleerde vrachtwagens uitgerust met raketwerpers volgden de gewapende strijders in legerkledij. Sommigen riepen “Mahdi”, de naam van de twaalfde profeet voor de sjiieten en ook de naam van het leger van al-Sadr dat in 2008 officieel ontbonden werd.

Ook in zuidelijke steden waren er gelijkaardige optochten, onder meer in Basra, Najaf en Koet. Moqtada al-Sadr riep recentelijk op tot de vorming van een gewapende brigade, de Saraya al-Salam, die de heilige sjiitische sites in het land moet bewaken.

Vorige week veroverde ISIS de noordelijke stad Mosul. Nadien ging het in sneltempo richting Bagdad, maar het leger kon daarna de opmars vertragen. Ze krijgen daarbij de steun van sjiitische milities. Vanuit de Koerdische gebieden zijn ook de gewapende Koerdische troepen, de peshmerga’s, ten strijde getrokken tegen ISIS. Na een oproep van de regering en de sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani meldden duizenden burgers zich vrijwillig aan om de wapens op te nemen. Volgens de regering zijn er inmiddels meer dan 2,5 miljoen vrijwilligers. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content