Al 35 doden bij natuurbranden in Californië

Een woonwijk in Santa Rosa, Californië, is helemaal in de as gelegd door natuurbranden. © REUTERS

De natuurbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben nu al aan minstens 35 mensen het leven gekost. Volgens de autoriteiten zijn ook 90.000 mensen op de vlucht geslagen.

De natuurbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben nu al aan minstens 35 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit de nieuwste balans van de autoriteiten, zo bericht de San Francisco Chronicle. Volgens het California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire) zijn ook al 5.700 huizen door de vlammen verwoest en zijn 90.000 mensen op de vlucht geslagen voor de branden.

De meeste dodelijke slachtoffers worden gemeld in Sonoma County, waar al 18 doden zijn bevestigd. Daarnaast kostten de natuurbranden het leven aan 9 mensen in de Mendocino County en telkens 4 in de county’s Yuba en Napa. Naar verwachting zal de balans echter nog oplopen, aangezien honderden mensen vermist zijn. Naar schatting zitten ook nog 29.500 gezinnen zonder elektriciteit.

De natuurbranden in Californië ontstonden zondagavond en legden sindsdien al zowat 90.000 hectare in as. Momenteel bestrijden ruim 9.000 brandweerlui nog 17 grote brandhaarden verspreid over het noorden van de westelijke staat. Die beginnen nu vat te krijgen op de situatie, omdat de wind grotendeels is gaan liggen. Maar volgens de huidige weersvoorspellingen zal de wind in de loop van het weekend weer in kracht toenemen, met snelheden tot 100 kilometer per uur.

Tot overmaat van ramp werd Mendocino County vrijdag ook getroffen door een aardbeving met magnitude 4, zo meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum bevond zich in Redwood Valley, waar sinds zondag 13.760 hectare in brand staat. Volgens USGS ging het om een erg oppervlakkige beving, die voelbaar was van de kuststad Fort Bragg tot in het meer zuidelijk gelegen Coverdale.

Partner Content