Akkoord tussen inheemse groepen en overheid in Ecuador

(archief) Protesten Ecuador - Inheemse beweging verwerpt aanbod van president Moreno © belga

Inheemse groepen en de Ecuadoraanse overheid hebben een akkoord gesloten, om zo een einde te maken aan een algemene staking na ruim twee weken van protesten die vaak gewelddadig waren.

Vertegenwoordigers van de regering en de inheemse groepen kwamen via de bemiddeling van de Ecuadoraanse bisschoppenconferentie tot een akkoord, dat ze donderdag ondertekenden.  De conservatieve regering van president Guillermo Lasso heeft beloofd om de bezineprijs te verlagen, meststoffen te subsidiëren, goedkope leningen aan te bieden voor kleine boeren, de subsidies te verhogen voor arme families en schulden tot 3.000 euro per schuldenaar kwijt te schelden. De inheemse bevolking heeft van haar kant beloofd om de wegblokkades op te heffen en terug te keren naar hun dorpen. 

Het akkoord voorziet ook in het opzetten van een onderhandelingscomité en het opheffen van de noodtoestand in het land. En in de intrekking enerzijds en herziening anderzijds van twee decreten, het eerste over de uitbreiding van de olie-exploitatie in het Amazonegebied en het tweede over de mijnbouw. Beide decreten vormen in een bedreiging voor de inheemse groepen. De buitenlandse energie- en mijnconcerns zijn namelijk actief op hetzelfde land als de inheemse groepen, wat voor competitie zorgt. In het verleden delfden de inheemsen nagenoeg zonder uitzondering het onderspit in dergelijke conflicten.

‘We kunnen niet toelaten dat geweld de bovenhand krijgt in Ecuador en dat onze onenigheden nog groter worden. Vandaag is niet het einde, maar de eerste dag van deze grootse droom van nationale vVertegenwoordigers van de regering en de inheemse groepen kwamen via de bemiddeling van de Ecuadoraanse bisschoppenconferentie tot een akkoord, dat ze donderdag ondertekenden.  De conservatieve regering van president Guillermo Lasso heeft beloofd om de bezineprijs te verlagen, meststoffen te subsidiëren, goedkope leningen aan te bieden voor kleine boeren, de subsidies te verhogen voor arme families en schulden tot 3.000 euro per schuldenaar kwijt te schelden. De inheemse bevolking heeft van haar kant beloofd om de wegblokkades op te heffen en terug te keren naar hun dorpen.  Het akkoord voorziet ook in het opzetten van een onderhandelingscomité en het opheffen van de noodtoestand in het land. En in de intrekking enerzijds en herziening anderzijds van twee decreten, het eerste over de uitbreiding van de olie-exploitatie in het Amazonegebied en het tweede over de mijnbouw. “We kunnen niet toelaten dat geweld de bovenhand krijgt in Ecuador en dat onze onenigheden nog groter worden. Vandaag is niet het einde, maar de eerste dag van deze grootse droom van nationale verzoening”, aldus minister van beleidsbeheer Francisco Jiménez. De inheemse groepen voerden 18 dagen lang protest tegen de hoge prijzen voor benzine en meststoffen. Ze blokkeerden in eerste instantie snelwegen overal in het land en trokken daarna naar de hoofdstad Quito, waar er regelmatig gewelddadige confrontaties waren tussen manifestanten en de politie. Volgens mensenrechtenorganisaties kwamen zes mensen om het leven en raakten tot 600 anderen gewond. Ook werden 155 mensen opgepakt tijdens de protesten.)- erzoening’, aldus minister van beleidsbeheer Francisco Jiménez.

/De inheemse groepen voerden 18 dagen lang protest tegen de hoge prijzen voor benzine en meststoffen. Ze blokkeerden in eerste instantie snelwegen overal in het land en trokken daarna naar de hoofdstad Quito, waar er regelmatig gewelddadige confrontaties waren tussen manifestanten en de politie. Volgens mensenrechtenorganisaties kwamen zes mensen om het leven en raakten tot 600 anderen gewond. Ook werden 155 mensen opgepakt tijdens de protesten.

Partner Content