Akkoord over Russische gasleveringen aan Oekraïne

Alexander Novak, de Russische minister voor Energie © Reuters

Na onderhandelingen in Brussel is een akkoord gesloten over Russische gasleveringen aan de Oekraïne. De EU bemiddelde. Oekraïne betaalt een schuld van 3,1 miljard dollar af tegen het einde van dit jaar, en in ruil biedt Rusland een vaste prijs voor nieuwe gasaankopen aan. Door de overeenkomst zijn ook de Russische gasleveranties aan de EU, die voor de helft via Oekraïne verlopen, verzekerd.

De schuld van Oekraïne zal in twee schijven betaald worden, een deel meteen en het andere op het einde van het jaar. Het akkoord legt de prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter vast voor de hele duur van het contract, dat loopt van november tot einde maart 2015. De betaling gebeurt telkens de maand voor de levering.

Kiev stond erop een vaste prijs te krijgen die niet in de loop van het contract zou kunnen wijzigen. Die zekerheid heeft Kiev, dat vier miljard kubieke meter nodig heeft, gekregen.

De slottekst werd ondertekend door de ministers van Energie van beide landen – voor Rusland Alexander Novak en voor Oekraïne Yoeri Prodan – en door Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger. De Russische gasreus Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz tekenden vervolgens een addendum aan het contract.

‘Niet in de kou’

Het hele akkoord is volgens Oettinger goed voor in totaal 4,6 miljard dollar, met inbegrip van de achterstallige gasschuld van Oekraïne aan Rusland. “Dit is een belangrijke stap voor de gemeenschappelijke energiezekerheid op het Europese continent”, verklaarde voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. “Er is nu geen reden meer waarom er deze winter in Europa nog mensen in de kou zouden zitten.”.

Rusland leverde al sinds juni geen gas meer aan Oekraïne, zwaaiend met miljarden euro’s aan achterstallige rekeningen. Om te vermijden dat ook de Europese Unie deze winter getroffen zou worden door het dispuut, trok de Commissie volop mee aan de kar tijdens onderhandelingen in Brussel.

De EU is in de overeenkomst op twee manieren betrokken partij. Als Rusland de gaskraan zou blijven dichtdraaien voor Oekraïne, dan heeft dat gevolgen voor de EU, dat voor een aanzienlijk deel afhangt van Russisch gas, en dat de helft van dat Russisch gas via Oekraïne krijgt geleverd. Het wordt ook verwacht, zo meldt de BBC, dat de EU de 3,1 miljard dollar gasschuld van Oekraïne zal helpen afbetalen.

Gevechten

Terwijl de partijen onderhandelden en een akkoord sloten, kwamen uit Oost-Oekraïne berichten binnen over schermutselingen en gevechten tussen rebellen en regeringsleger. Meer in het bijzonder rond de luchthaven van Donetsk zou worden gevochten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content