Akkoord over premier en regeringsploeg in Italië

20/05/18 om 19:22 - Bijgewerkt om 19:22

Bron: Belga

In Italië hebben de Lega en de Vijfsterrenbeweging een akkoord bereikt over de toekomstige premier en de samenstelling van de regeringsploeg.

Akkoord over premier en regeringsploeg in Italië

Luigi Di Maio en Matteo Salvini © AFP

Dat heeft de leider van de Lega, Matteo Salvini, zondag aangekondigd. Het akkoord zal maandag voorgelegd worden aan president Sergio Mattarella.

'We hebben een akkoord over de regeringsleider en de ministers. We hopen dat niemand een veto stelt tegen een keuze die de wil van de meerderheid van de Italiaanse bevolking weerspiegelt', aldus Salvini. Een naam gaf de leider van de rechtspopulistische partij niet, maar hij verzekerde wel dat noch hijzelf noch Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, het ambt van premier zal opnemen.

Vrijdag stelden de Lega en de Vijfsterrenbeweging hun regeerakkoord voor. Dat programma maakt komaf met de bezuinigingen en verzet zich ook tegen de 'dictaten' van de EU. Tegelijk beloven de kersverse regeringspartners een stevige strijd tegen de corruptie en een harde aanpak van de criminaliteit en de migratie.

Intussen kan gespeculeerd worden op de naam van de toekomstige eerste minister. Volgens de Italiaanse media zouden Salvini en De Maio elk alvast een belangrijk departement krijgen, bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken voor Salvini en Werk en Economische Ontwikkeling voor Di Maio.

Onze partners