Akkoord over onderzoekscommissie naar bestorming Capitool

De bestorming van het Capitool in Washington, op 6 januari 2021

Democraten en Republikeinen hebben overeenstemming bereikt om een onderzoeksgroep op te richten die moet gaan uitzoeken wat er precies gebeurde op 6 januari, toen aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Amerikaanse Capitool bestormden.

De onderzoekscommissie gaat ook aanbevelingen doen over hoe het parlementsgebouw in Washington beter beschermd kan worden.

Op 6 januari bestormde een meute Trump-aanhangers het parlementsgebouw waar op dat moment de verkiezingsuitslag officieel werd gemaakt. Alle leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moesten vluchten. Er kwamen uiteindelijk vijf mensen om het leven. De commissie krijgt tien leden, vijf Democraten en vijf Republikeinen. De leden krijgen vergaande bevoegdheden, ze kunnen bijvoorbeeld mensen dagvaarden. Het uiteindelijke rapport dient voor het einde van het jaar klaar te zijn. ‘Niets doen is geen optie’, aldus de Democraat Bennie Thompson. ‘Met deze commissie willen we verantwoordelijkheid nemen en uitzoeken hoe we het Capitool veiliger kunnen maken.’

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten wel nog het licht op groen zetten, maar dat zou een formaliteit zijn.

De onderhandelingen over de onderzoekscommissie liepen vertraging op onder meer omdat de Republikeinen eisten dat ook linkse groepen als Antifa en Black Lives Matter onderzocht zouden worden. In het akkoord is daar niet langer sprake van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content