Zes wereldmachten - de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, Frankrijk en Duitsland - onderhandelen al enige tijd in het Oostenrijkse Wenen om met Iran tot een akkoord te komen over de nucleaire activiteiten in het land. De bedoeling zou zijn dat Teheran die activiteiten vermindert in ruil voor de opheffing van bepaalde sancties.

Nu heeft de Europese Unie aangekondigd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de betrokken partijen om 10u30 Belgische tijd nog een laatste keer samen zullen zitten over het kernprogramma. Daarop zou een persconferentie volgen, wat wijst op een nakend akkoord.

'God zegene ons volk'

Iets wat volgens twee anonieme Iraanse diplomaten al bereikt is. 'Al het harde werk heeft geloond en we hebben een akkoord. God zegene ons volk', citeerde persagentschap Reuters het tweetal.

Associated Press weet dan weer uit een anonieme Westerse diplomatieke bron dat de laatste struikelblokken overkomen zijn. Volgens de diplomaat zou het akkoord een compromis omvatten over de inspectie van de nucleaire sites. VN-inspecteurs zouden de militaire sites mogen controleren, maar Iran kan ingaan tegen verzoeken tot toegang.

Persagentschap Reuters meldt dat het wapenembargo van de Verenigde Naties tegen Iran nog vijf jaar lang zal aanblijven, het embargo tegen raketten nog acht jaar.

Struikelblokken

Een dag eerder was dat nog een probleem dat een deal in de weg stond. 'Er wordt geen akkoord ondertekend tot al onze bezorgdheden werden besproken. Zolang er daar vooruitgang wordt geboekt, gaan de gesprekken door', zei woordvoerder Josh Earnest toen nog tegen Britse omroep BBC.

Volgens AP kon het 100 pagina's lange akkoord, inclusief vijf technische annexen, niet vervolledigd worden vanwege onenigheid over het verlangen van het Internationaal Atoomagentschap om mogelijke militaire dimensies van het Iraanse kernprogramma te onderzoeken. Maar ook de eis van Iran om het wapenembargo van de Verenigde Naties op te heffen en de nucleaire activiteiten niet als illegaal te omschrijven in resoluties van de VN-Veiligheidsraad bij het sluiten van het akkoord, vormden een struikelblok.

Amerikaans Congres

Het ziet er nu naar uit dat die zaken overbrugd zijn. Maar ook al werd er een deal bereikt, moet die nog door het Amerikaanse Congres geraken: zij krijgen daar 60 dagen de tijd voor. Daar zou het akkoord geweigerd kunnen worden waardoor de Amerikaanse sancties tegen Iran in stand blijven.

Hoe dan ook zou een akkoord met Teheran historisch zijn en wellicht wereldhandel mogelijk maken met Iran, maar eveneens gesprekken over eventuele samenwerking in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand: terreurbeweging Islamitische Staat (IS). (WB)

Zes wereldmachten - de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, Frankrijk en Duitsland - onderhandelen al enige tijd in het Oostenrijkse Wenen om met Iran tot een akkoord te komen over de nucleaire activiteiten in het land. De bedoeling zou zijn dat Teheran die activiteiten vermindert in ruil voor de opheffing van bepaalde sancties.Nu heeft de Europese Unie aangekondigd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de betrokken partijen om 10u30 Belgische tijd nog een laatste keer samen zullen zitten over het kernprogramma. Daarop zou een persconferentie volgen, wat wijst op een nakend akkoord.Iets wat volgens twee anonieme Iraanse diplomaten al bereikt is. 'Al het harde werk heeft geloond en we hebben een akkoord. God zegene ons volk', citeerde persagentschap Reuters het tweetal.Associated Press weet dan weer uit een anonieme Westerse diplomatieke bron dat de laatste struikelblokken overkomen zijn. Volgens de diplomaat zou het akkoord een compromis omvatten over de inspectie van de nucleaire sites. VN-inspecteurs zouden de militaire sites mogen controleren, maar Iran kan ingaan tegen verzoeken tot toegang.Persagentschap Reuters meldt dat het wapenembargo van de Verenigde Naties tegen Iran nog vijf jaar lang zal aanblijven, het embargo tegen raketten nog acht jaar.Een dag eerder was dat nog een probleem dat een deal in de weg stond. 'Er wordt geen akkoord ondertekend tot al onze bezorgdheden werden besproken. Zolang er daar vooruitgang wordt geboekt, gaan de gesprekken door', zei woordvoerder Josh Earnest toen nog tegen Britse omroep BBC.Volgens AP kon het 100 pagina's lange akkoord, inclusief vijf technische annexen, niet vervolledigd worden vanwege onenigheid over het verlangen van het Internationaal Atoomagentschap om mogelijke militaire dimensies van het Iraanse kernprogramma te onderzoeken. Maar ook de eis van Iran om het wapenembargo van de Verenigde Naties op te heffen en de nucleaire activiteiten niet als illegaal te omschrijven in resoluties van de VN-Veiligheidsraad bij het sluiten van het akkoord, vormden een struikelblok.Het ziet er nu naar uit dat die zaken overbrugd zijn. Maar ook al werd er een deal bereikt, moet die nog door het Amerikaanse Congres geraken: zij krijgen daar 60 dagen de tijd voor. Daar zou het akkoord geweigerd kunnen worden waardoor de Amerikaanse sancties tegen Iran in stand blijven.Hoe dan ook zou een akkoord met Teheran historisch zijn en wellicht wereldhandel mogelijk maken met Iran, maar eveneens gesprekken over eventuele samenwerking in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand: terreurbeweging Islamitische Staat (IS). (WB)