In het akkoord zouden extra middelen zijn opgenomen voor defensie, de beveiliging van de grenzen en de gezondheidszorg. Het voorziet geen geld voor de muur aan de Mexicaanse grens, het stokpaardje van president Donald Trump dat bijna leidde tot een eerste stillegging van de overheidsoperaties op 28 april. Uiteindelijk werd een wet goedgekeurd voor uitgaven op korte termijn, die liep tot 5 mei.

Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer zei zondagavond laat dat het akkoord, dat de financiering van de overheid verzekert tot eind september, 'de dreiging wegneemt van een 'shutdown' van de overheid.' 'De wet verzekert dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt wordt om een onnuttige grensmuur te bouwen, sluit gifpillen uit ('poison pill riders' (amendementen door tegenstanders die net dienen om een wet onbruikbaar te maken, red.) en verhoogt de investeringen in programma's waarop de middenklasse steunt, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur', zei Schumer volgens Politico.

De stemming in beide kamers van het Congres zou volgens de krant Washington Post in het begin van de week kunnen plaatsvinden.

Trump hoopte aanvankelijk dat hij in het budget geld kon laten opnemen voor zijn muur, maar liet vorige week weten dat zal overwegen om een wet goed te keuren zonder geld voor het project. Daarnaast is de administratie van Trump ermee akkoord gegaan om een belangrijk onderdeel van Obamacare te blijven financieren, hoewel de Republikeinen het ziekteverzekeringssysteem van Trumps voorganger willen vervangen.

In het akkoord zouden extra middelen zijn opgenomen voor defensie, de beveiliging van de grenzen en de gezondheidszorg. Het voorziet geen geld voor de muur aan de Mexicaanse grens, het stokpaardje van president Donald Trump dat bijna leidde tot een eerste stillegging van de overheidsoperaties op 28 april. Uiteindelijk werd een wet goedgekeurd voor uitgaven op korte termijn, die liep tot 5 mei. Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer zei zondagavond laat dat het akkoord, dat de financiering van de overheid verzekert tot eind september, 'de dreiging wegneemt van een 'shutdown' van de overheid.' 'De wet verzekert dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt wordt om een onnuttige grensmuur te bouwen, sluit gifpillen uit ('poison pill riders' (amendementen door tegenstanders die net dienen om een wet onbruikbaar te maken, red.) en verhoogt de investeringen in programma's waarop de middenklasse steunt, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur', zei Schumer volgens Politico. De stemming in beide kamers van het Congres zou volgens de krant Washington Post in het begin van de week kunnen plaatsvinden. Trump hoopte aanvankelijk dat hij in het budget geld kon laten opnemen voor zijn muur, maar liet vorige week weten dat zal overwegen om een wet goed te keuren zonder geld voor het project. Daarnaast is de administratie van Trump ermee akkoord gegaan om een belangrijk onderdeel van Obamacare te blijven financieren, hoewel de Republikeinen het ziekteverzekeringssysteem van Trumps voorganger willen vervangen.