‘Akkoord in Congo over aftreden president Kabila’

Joseph Kabila © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In de Democratische Republiek Congo is er volgens de oppositie een principeakkoord over een uitweg uit de politieke crisis. Bij betogingen tegen president Joseph Kabila vielen deze week tientallen doden.

Volgens het akkoord mag Kabila aanblijven tot eind 2017. In ruil daarvoor komt er geen grondwetswijziging die hem toestaat aan een derde ambtstermijn te beginnen en zal hij dus geen kandidaat zijn bij de volgende presidentsverkiezingen. Bovendien moet de premier iemand van het belangrijkste oppositieblok van leider Etienne Tshisekedi worden. Dat meldt persagentschap Reuters.

De Congolese regering heeft het bericht nog niet formeel bevestigd. De nationale bisschoppenconferentie die de onderhandelingen bemiddelt, wilde een akkoord ‘voor Kerstmis’.

Crisis

Het akkoord moet een einde maken aan de politieke onrust in het Centraal-Afrikaanse land. Kabila volgde in 2001 zijn vermoorde vader Laurent op als president van de Democratische Republiek Congo. Zijn tweede en laatste ambtstermijn liep maandagavond af, maar Kabila blijft voorlopig aan nadat de voor november geplande presidentsverkiezing werd uitgesteld tot 2018 met het argument dat de voorbereidingen niet klaar waren.

De oppositie verwijt Kabila dat hij illegaal aan de macht wil blijven, ook omdat hij niet formeel ontkent dat hij de grondwet wil wijzigen met het oog op een derde termijn.

Betogers eisen sinds begin deze week in verscheidene steden het aftreden van de president en raken daarbij slaags met de veiligheidsdiensten. Bij het geweld in Congo zijn volgens de Verenigde Naties de voorbije dagen minstens 40 mensen omgekomen.

Lees ook de opinie van auteur Alphonse Muambi: ‘We hebben Kabila aan de macht geholpen, we kunnen hem die ook ontnemen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content