De Syrische dictator Bashar al-Assad staat steeds meer onder internationale druk. Onder meer de VS en Europese en Arabische landen riepen Assad op afstand te doen van de macht. Nu echter komt ook een verrassende oproep tot verzoening uit al even verrassende hoek: de Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad preekt de geweldloosheid. De Iraanse dictator Mahmoud Ahmadinejad zei op de Libanese televisiezender Al-Manar dat 'het Syrische volk en de regering samen een oplossing moeten zien te vinden.' 'Als er een probleem is tussen een volk en haar leiders, dan moeten ze samen zitten en geweldloos een oplossing bedenken', zegt Ahmadinedjad.

Ahmadinedjad executeerde demonstranten

Een uitspraak die de wenkbrauwen doet fronsen: toen ook in Iran mensen op straat kwamen in de geest van de Arabische Lente, liet Ahmadinedjad hen met geweld uit elkaar drijven. Vele demonstranten werden vastgehouden, gemarteld en geëxecuteerd. Buitenlandse journalisten werden niet toegelaten in het land.

De Arabische Liga verklaarde komende zaterdag een spoedzitting te houden over de escalerende situatie in Syrië. President Assad reageert op de internationale druk door te waarschuwen voor een 'buitenlandse samenzwering' tegen zijn land.

Dodentol blijft stijgen Ondertussen blijft Assad lelijk huishouden en zijn er opnieuw zestien mensen gedood door het leger, zo laten activisten donderdag weten.

Alleen al in Horns, de tweede grootste stad van Syrië en een bolwerk van het protest tegen het regime van president Bashar al-Assad, lieten woensdag zeven mensen het leven.

Ook in de hoofdstad Damascus, de havenstad Latakia, Deir al-Zor in het noordoosten en Idlib, vlakbij de Turkse grens vielen doden. Bovendien zou in Damascus de regeringskritische karikaturist Ali Farsat aangevallen en ontvoerd zijn, aldus de nieuwszender al-Jazeera. Een officiële reactie op dat bericht is er nog niet.

2.200 doden

Navi Pillay, de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten, sprak maandag over 'aanhoudend zware mensenrechtenschendingen' in Syrië. Volgens haar kwamen er sinds maart zo'n 2.200 mensen om het leven bij de protesten. Sinds het begin van de ramadan begin augustus waren er al meer dan 350 doden. (Belga/SD)

De Syrische dictator Bashar al-Assad staat steeds meer onder internationale druk. Onder meer de VS en Europese en Arabische landen riepen Assad op afstand te doen van de macht. Nu echter komt ook een verrassende oproep tot verzoening uit al even verrassende hoek: de Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad preekt de geweldloosheid. De Iraanse dictator Mahmoud Ahmadinejad zei op de Libanese televisiezender Al-Manar dat 'het Syrische volk en de regering samen een oplossing moeten zien te vinden.' 'Als er een probleem is tussen een volk en haar leiders, dan moeten ze samen zitten en geweldloos een oplossing bedenken', zegt Ahmadinedjad. Ahmadinedjad executeerde demonstrantenEen uitspraak die de wenkbrauwen doet fronsen: toen ook in Iran mensen op straat kwamen in de geest van de Arabische Lente, liet Ahmadinedjad hen met geweld uit elkaar drijven. Vele demonstranten werden vastgehouden, gemarteld en geëxecuteerd. Buitenlandse journalisten werden niet toegelaten in het land. De Arabische Liga verklaarde komende zaterdag een spoedzitting te houden over de escalerende situatie in Syrië. President Assad reageert op de internationale druk door te waarschuwen voor een 'buitenlandse samenzwering' tegen zijn land. Dodentol blijft stijgen Ondertussen blijft Assad lelijk huishouden en zijn er opnieuw zestien mensen gedood door het leger, zo laten activisten donderdag weten. Alleen al in Horns, de tweede grootste stad van Syrië en een bolwerk van het protest tegen het regime van president Bashar al-Assad, lieten woensdag zeven mensen het leven. Ook in de hoofdstad Damascus, de havenstad Latakia, Deir al-Zor in het noordoosten en Idlib, vlakbij de Turkse grens vielen doden. Bovendien zou in Damascus de regeringskritische karikaturist Ali Farsat aangevallen en ontvoerd zijn, aldus de nieuwszender al-Jazeera. Een officiële reactie op dat bericht is er nog niet. 2.200 doden Navi Pillay, de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten, sprak maandag over 'aanhoudend zware mensenrechtenschendingen' in Syrië. Volgens haar kwamen er sinds maart zo'n 2.200 mensen om het leven bij de protesten. Sinds het begin van de ramadan begin augustus waren er al meer dan 350 doden. (Belga/SD)