Een foto van het gebeuren ging viraal op de sociale media en zorgde voor geschokte reacties. De scène doet volgens velen denken aan het verschrikkelijke tijdperk waarin zwarte slaven werden vernederd, gelyncht en geboeid met een touw door de straten werden gevoerd.

De verdachte, Donald Neely (43), werd opgepakt wegens een inbraak. Eigenlijk was het de bedoeling om hem met een patrouillewagen over te brengen naar het politiekantoor, maar er waren enkel agenten van de bereden politie beschikbaar, verontschuldigde de politiechef van Galveston, Vernon Hale, zich.

Neely werd daarom te voet meegenomen, geëscorteerd door twee blanke agenten te paard die hem vasthielden met een koord. 'Hoewel het gaat om een onderwezen techniek en dit in sommige omstandigheden de meest aangewezen methode is, denk ik dat onze agenten een verkeerde beslissing hebben genomen', verklaarde de politieverantwoordelijke in een communiqué op Facebook.

We became aware Monday afternoon of a post circulating about a Saturday arrest involving two mounted patrol officers and...

Geplaatst door Galveston Police Department op Maandag 5 augustus 2019

Heel wat internauten hebben inmiddels geëist dat de agenten in kwestie een sanctie zouden krijgen of ontslagen worden omdat ze Neely op een dergelijke vernederende manier hebben behandeld.

Hale verklaarde alvast dat hij heeft besloten om deze methode niet langer te gebruiken voor opgepakte verdachten. Maar 'eerst en vooral is het mijn plicht om mij te verontschuldigen bij de heer Neely voor dit nutteloze lijden', voegde hij er nog aan toe.