Dat maakte de Amerikaanse inlichtingendienst bekend. De CIA zegt in een persbericht dat ze de conclusies bekrachtigd heeft van de interne disciplinaire raad. Die stelde dat de vijf beschuldigde agenten "redelijk gehandeld" hebben en dat "disciplinaire maatregelen" niet nodig zijn.

De agenten worden ervan beschuldigd dat ze een speciaal computernetwerk hebben doorzocht dat de CIA voor de parlementairen had ontwikkeld. Het netwerk, dat ondergebracht was in een beveiligd gebouw in Virginia, gaf de parlementairen toegang tot interne gegevens van de inlichtingendienst over "geavanceerde ondervragingstechnieken".

De disciplinaire commissie zegt nu dat de CIA "vijf e-mails" van parlementairen bekeken heeft, als onderdeel van een onderzoek naar een mogelijk lek. Het ging om een "fout", maar niet met de bedoeling om de onderzoekscommissie te schaden of om toegang te krijgen tot haar communicatie, zei gewezen senator Evan Bayh namens de disciplinaire raad.

"Ik blijf denken dat de CIA het grondwettelijk principe van de scheiding der machten heeft geschonden", reageerde de Democratische senatrice Dianne Feinstein, tijdens de net afgelopen ambtstermijn de voorzitster van de Senaatscommissie op inlichtingenwerk. "Ik betreur dat niemand bij de CIA verantwoordelijk wordt gesteld."

Een gekuiste versie van het senaatsrapport over de "versterkte ondervragingstechnieken" van de CIA werd in december gepubliceerd. De publicatie veroorzaakte een schokgolf in de wereld. Praktijken als "waterboarding" of schijnverdrinking werden in detail beschreven.

(Belga)

Dat maakte de Amerikaanse inlichtingendienst bekend. De CIA zegt in een persbericht dat ze de conclusies bekrachtigd heeft van de interne disciplinaire raad. Die stelde dat de vijf beschuldigde agenten "redelijk gehandeld" hebben en dat "disciplinaire maatregelen" niet nodig zijn. De agenten worden ervan beschuldigd dat ze een speciaal computernetwerk hebben doorzocht dat de CIA voor de parlementairen had ontwikkeld. Het netwerk, dat ondergebracht was in een beveiligd gebouw in Virginia, gaf de parlementairen toegang tot interne gegevens van de inlichtingendienst over "geavanceerde ondervragingstechnieken". De disciplinaire commissie zegt nu dat de CIA "vijf e-mails" van parlementairen bekeken heeft, als onderdeel van een onderzoek naar een mogelijk lek. Het ging om een "fout", maar niet met de bedoeling om de onderzoekscommissie te schaden of om toegang te krijgen tot haar communicatie, zei gewezen senator Evan Bayh namens de disciplinaire raad. "Ik blijf denken dat de CIA het grondwettelijk principe van de scheiding der machten heeft geschonden", reageerde de Democratische senatrice Dianne Feinstein, tijdens de net afgelopen ambtstermijn de voorzitster van de Senaatscommissie op inlichtingenwerk. "Ik betreur dat niemand bij de CIA verantwoordelijk wordt gesteld." Een gekuiste versie van het senaatsrapport over de "versterkte ondervragingstechnieken" van de CIA werd in december gepubliceerd. De publicatie veroorzaakte een schokgolf in de wereld. Praktijken als "waterboarding" of schijnverdrinking werden in detail beschreven.(Belga)