De klachten gaan terug op arrestaties uit 2012. In het eerste geval hielden Pantaleo en enkele collega's twee zwarte mannen tegen die met de auto door Staten Island, New York, reden. De mannen werden, volgens de website Daily Beast, in de handboeien geslagen, gefouilleerd en op straat gedeeltelijk uitgekleed (strip searched), zonder dat er een klacht of een verdenking werd geformuleerd. Daarna werden ze ook op het politiekantoor nog gedwongen zich uit te kleden, en hun geslachtsdeel te bewegen om onder de balzak te kunnen controleren.

Ze werden vrijgelaten en er kwam geen vervolg aan de zaak, tot ze zelf klacht neerlegden en een schadevergoeding van 30.000 dollar ontvingen (24.000 euro). De overeenkomst bepaalt dat ze verder niet over de zaak mogen praten.

In het tweede geval werden ook weer zwarte mannen volgens hun klacht vals beschuldigd van marihuanabezit. Deze klacht moet nog afgehandeld worden.

Zoals de voorbije dagen werd ook vrijdagnacht in vele Amerikaanse steden betoogd tegen politiegeweld en -racisme. Met slogans als"Don't shoot" (de vermeende laatste woorden van Michael Brown, de 18-jarige die in Ferguson werd neergeschoten) of "I can't breathe" (de laatste woorden van Eric Garner).

De klachten gaan terug op arrestaties uit 2012. In het eerste geval hielden Pantaleo en enkele collega's twee zwarte mannen tegen die met de auto door Staten Island, New York, reden. De mannen werden, volgens de website Daily Beast, in de handboeien geslagen, gefouilleerd en op straat gedeeltelijk uitgekleed (strip searched), zonder dat er een klacht of een verdenking werd geformuleerd. Daarna werden ze ook op het politiekantoor nog gedwongen zich uit te kleden, en hun geslachtsdeel te bewegen om onder de balzak te kunnen controleren.Ze werden vrijgelaten en er kwam geen vervolg aan de zaak, tot ze zelf klacht neerlegden en een schadevergoeding van 30.000 dollar ontvingen (24.000 euro). De overeenkomst bepaalt dat ze verder niet over de zaak mogen praten.In het tweede geval werden ook weer zwarte mannen volgens hun klacht vals beschuldigd van marihuanabezit. Deze klacht moet nog afgehandeld worden.Zoals de voorbije dagen werd ook vrijdagnacht in vele Amerikaanse steden betoogd tegen politiegeweld en -racisme. Met slogans als"Don't shoot" (de vermeende laatste woorden van Michael Brown, de 18-jarige die in Ferguson werd neergeschoten) of "I can't breathe" (de laatste woorden van Eric Garner).