Agent die man in de rug schoot, werd eerder beschuldigd van buitensporig geweld tegen zwarte

Beeld uit de video: agent schiet vluchtende man in de rug © /

De blanke politieman die een ongewapende, vluchtende Afro-Amerikaan herhaaldelijk in de rug schoot, heeft zich eerder al eens moeten verantwoorden voor het overmatig gebruik van geweld tegen een zwarte man. Dat blijkt uit een klacht in het personeelsdossier van de inmiddels ontslagen en voor moord aangeklaagde Michael Slager. Intussen worden ook meer details bekend over de schietpartij.

In 2013 werd Michael Slager samen met een collega opgeroepen voor een inbraak in North Charleston. Het vrouwelijke slachtoffer leidde de agenten daarop naar het huis van de vermoedelijke dader, maar daar verscheen een man aan de deur die niets met de inbraak te maken had. De vrouw probeerde de agenten daarop duidelijk te maken dat die man niet de gezochte inbreker was.

Michael Slager
Michael Slager© Reuters

Toch kwam het tot een licht handgemeen, waarna Slager zijn stroomstootwapen gebruikte. Dat blijkt uit de verklaringen van een ooggetuige en van de betrokkene, die later een klacht indiende. De agent zou de man zonder duidelijke reden een elektrische schok hebben toegediend en hem hebben geslagen, hoewel hij zoals gevraagd zijn handen in de lucht had gestoken. De andere agent verklaarde evenwel dat Slager zijn taser moest inzetten om de situatie onder controle te houden.

Een video waarop te zien is hoe Slager zaterdagochtend verschillende kogels afvuurde naar de weglopende Walter Scott, heeft in de VS voor verontwaardiging gezorgd. De agent, die zich beroept op zelfverdediging, moet wellicht vrijdag voor de rechter verschijnen, en wordt beschuldigd van moord. Ook is hij ontslagen. De neergeschoten Scott zal zaterdag worden begraven.

Beelden uit de politiewagen

Intussen zijn, voor de schietpartij van zaterdag, de beelden die de cam in de politiewagen maakte, vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Slager de Mercedes van Scott tegenhield omwille van een defect remlicht. Slager vroeg Scott om zijn papieren, maar die stelde dat hij nog niet over papieren beschikte omdat hij de auto nog niet officieel had gekocht. Terwijl Slager zijn nummerplaat controleerde, verliet Scott de auto. Slager maande hem aan om terug in de auto te gaan zitten, wat Scott even deed. Korte tijd later zette hij het om een lopen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er volgde, niet langer in beeld van de cam, een gevecht tussen de twee, waarbij volgens het getuigenis van de agent (die wordt tegengesproken door minstens één getuige) Scott trachtte zijn taser te grijpen. Toen Scott opnieuw wegliep, vuurde Slager 8 schoten af, waarvan er vijf de rug van Scott troffen, die op goed 200 meter van zijn auto stierf.

De vader van Scott verklaarde dat Walter Scott wellicht vluchtte omdat hij nog achterstallige kinderbijdragen moest betalen en omdat hij vreesde hiervoor in de gevangenis te zullen belanden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content