Trump is door het Huis in staat van beschuldiging gesteld voor 'aanzetten tot opstand'. Zijn proces in de Senaat begint volgende week dinsdag.

Als leidende aanklager heeft Jamie Raskin donderdag een brief naar de advocaat van de ex-president gestuurd, met de vraag dat de miljardair onder ede komt getuigen, voor of tijdens zijn proces. Hij kan dat al maandag 8 februari, dus de dag voor het proces begint. Het getuigenis, inclusief kruisverhoor, moet er uiterlijk volgende week donderdag komen.

De Democraten in het parlement stellen dat Trump in een toespraak zijn aanhangers heeft opgehitst om in opstand te komen. Raskin schrijft dat er overweldigend bewijs is dat Trump ongrondwettelijk heeft gehandeld. De oud-president heeft dat via zijna advocaten in een verweer tegengesproken, maar volgens Raskin heeft hij daarbij allerlei feitelijke beweringen terzijde geschoven.

De raadslieden van Trump spreken van een 'pr-stunt'. Zij stellen dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu 'een burger' is. Het gebruik van de grondwet voor het impeachmentproces 'is veel te belangrijk om spelletjes proberen te spelen', aldus de advocaten.

Geen dagvaarding

De brief dreigt niet met een dagvaarding, zo het vroegere staatshoofd niet vrijwillig opdaagt. Maar Raskin beklemtoont dat de aanklagers een eventuele weigering tegen Trump zullen gebruiken. Nu Trump weigert, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, rond de bestorming van het parlement in Washington op 6 januari, aldus de hoofdaanklager.

Voor Trump kan een getuigenis onder eed riskant zijn, want de Democraten zouden hem omtrent vele thema's het vuur aan de schenen kunnen leggen. Als hij zou zijn opgedaagd en aanwijsbaar zou liegen, zou hem strafrechtelijke vervolging boven het hoofd kunnen hangen.

De Senaat kan hem weliswaar niet meer afzetten, maar hem voor eeuwig toegang tot het openbaar ambt ontzeggen. Wat betekent dat hij zich geen kandidaat kan stellen in de volgende slag om het Witte Huis. Dit laatste speelt de Democraten danig in de kaart.

Maar dat het tot een veroordeling komt is twijfelachtig. Beide partijen hebben vijftig zetels en er zouden al zevetien Republikeinen met de Democraten moeten meestemme,.

Trump is de eerste president die twee keer een impeachment oploopt, en dan nog tijdens één en dezelfde ambtstermijn. Zijn eerste proces draaide vorig jaar rond 'machtsmisbruik' en 'obstructie van het Congres'. Het liep vrijwel moeiteloos op vrijspraak uit.

Trump is door het Huis in staat van beschuldiging gesteld voor 'aanzetten tot opstand'. Zijn proces in de Senaat begint volgende week dinsdag. Als leidende aanklager heeft Jamie Raskin donderdag een brief naar de advocaat van de ex-president gestuurd, met de vraag dat de miljardair onder ede komt getuigen, voor of tijdens zijn proces. Hij kan dat al maandag 8 februari, dus de dag voor het proces begint. Het getuigenis, inclusief kruisverhoor, moet er uiterlijk volgende week donderdag komen. De Democraten in het parlement stellen dat Trump in een toespraak zijn aanhangers heeft opgehitst om in opstand te komen. Raskin schrijft dat er overweldigend bewijs is dat Trump ongrondwettelijk heeft gehandeld. De oud-president heeft dat via zijna advocaten in een verweer tegengesproken, maar volgens Raskin heeft hij daarbij allerlei feitelijke beweringen terzijde geschoven. De raadslieden van Trump spreken van een 'pr-stunt'. Zij stellen dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu 'een burger' is. Het gebruik van de grondwet voor het impeachmentproces 'is veel te belangrijk om spelletjes proberen te spelen', aldus de advocaten.De brief dreigt niet met een dagvaarding, zo het vroegere staatshoofd niet vrijwillig opdaagt. Maar Raskin beklemtoont dat de aanklagers een eventuele weigering tegen Trump zullen gebruiken. Nu Trump weigert, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, rond de bestorming van het parlement in Washington op 6 januari, aldus de hoofdaanklager. Voor Trump kan een getuigenis onder eed riskant zijn, want de Democraten zouden hem omtrent vele thema's het vuur aan de schenen kunnen leggen. Als hij zou zijn opgedaagd en aanwijsbaar zou liegen, zou hem strafrechtelijke vervolging boven het hoofd kunnen hangen.De Senaat kan hem weliswaar niet meer afzetten, maar hem voor eeuwig toegang tot het openbaar ambt ontzeggen. Wat betekent dat hij zich geen kandidaat kan stellen in de volgende slag om het Witte Huis. Dit laatste speelt de Democraten danig in de kaart. Maar dat het tot een veroordeling komt is twijfelachtig. Beide partijen hebben vijftig zetels en er zouden al zevetien Republikeinen met de Democraten moeten meestemme,. Trump is de eerste president die twee keer een impeachment oploopt, en dan nog tijdens één en dezelfde ambtstermijn. Zijn eerste proces draaide vorig jaar rond 'machtsmisbruik' en 'obstructie van het Congres'. Het liep vrijwel moeiteloos op vrijspraak uit.