De Roemeense kiescommissie maakte geen officiële uitslag bekend maar volgens verschillende exit-polls zou meer dan 80 procent voor de afzetting van Basescu gestemd hebben. Door de te lage opkomst gaat die afzetting echter niet door.

De afzettingsprocedure tegen president Basescu ging eerder deze maand van start met een schorsing door het Roemeense parlement. Die schorsing kwam er op initiatief van de regering-Ponta, een coalitie van socialisten, liberalen en partijlozen.

Volgens de linkse premier Viktor Ponta eigent de president zich te veel macht toe. Via het referendum konden de kiezers de schorsing omzetten in een afzetting.

Basescu verliest vertrouwen

De geschorste president geeft toe dat hij de wil van miljoenen kiezers niet kan negeren. "Mijn partij (PDL) heeft de absolute steun van het volk verloren", zegt Basescu in een kranteninterview. Hij verzekert ook dat hij de politieke verdeeldheid in het land zal stoppen. (SVL)

De Roemeense kiescommissie maakte geen officiële uitslag bekend maar volgens verschillende exit-polls zou meer dan 80 procent voor de afzetting van Basescu gestemd hebben. Door de te lage opkomst gaat die afzetting echter niet door. De afzettingsprocedure tegen president Basescu ging eerder deze maand van start met een schorsing door het Roemeense parlement. Die schorsing kwam er op initiatief van de regering-Ponta, een coalitie van socialisten, liberalen en partijlozen. Volgens de linkse premier Viktor Ponta eigent de president zich te veel macht toe. Via het referendum konden de kiezers de schorsing omzetten in een afzetting. Basescu verliest vertrouwen De geschorste president geeft toe dat hij de wil van miljoenen kiezers niet kan negeren. "Mijn partij (PDL) heeft de absolute steun van het volk verloren", zegt Basescu in een kranteninterview. Hij verzekert ook dat hij de politieke verdeeldheid in het land zal stoppen. (SVL)