In de laatste peilingen ligt gouverneur Walker een neuslengte voor op zijn Democratische uitdager Tom Barrett, de burgemeester van de stad Milwaukee. Walker wordt gezien als favoriet, maar zijn voorsprong kromp in de laatste rechte lijn. Een fotofinish zou niemand verassen.

Als Walker daadwerkelijk afgezet wordt, is dat slechts voor de derde keer in de Amerikaans geschiedenis. De vorige gouverneur die in het midden van zijn ambtstermijn wandelen gestuurd werd, was de Democraat Gray Davis in Californië in 2003. Hij werd vervangen door Arnold Schwarzenegger.

Belangrijk voor Obama

Amerika kijkt met spanning naar de uitslag in Wisconsin, een van de zogenaamde 'swing states' waar het bij presidentsverkiezingen kantje-boordje is tussen Republikeinen en Democraten. Wisconsin zal op 6 november mee beslissen of VS-president Barack Obama een tweede termijn in het Witte Huis krijgt.

Wint Walker, dan zal dat geïnterpreteerd worden als slecht nieuws voor de president, die vorige week ook tegenvallende werkloosheidcijfers te verwerken kreeg. Wordt Walker daadwerkelijk afgezet, dan is dat een opsteker van formaat voor de Democraten.

In de Amerikaanse media wordt dan ook al dagenlang furieus gedebatteerd over de betekenis van de stemming in Wisconsin. Toch mag er ook niet téveel belang aan gehecht worden. In dezelfde peilingen die Walker een voorspong geven op de Democraat Barrett, ligt Obama steevast voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Vakbonden

De afzettingsprocedure kwam op gang nadat Walker vorig jaar een reeks maatregelen nam om de ambtenarenvakbonden in de staat te kortwieken. Volgens Walker was dat nodig om besparingen te kunnen doorvoeren.

Zijn tegenstanders zagen er dan weer een manoeuvre in om de machtsbasis van de Democratische partij te breken. Traditioneel zijn vakbondsleden trouwe Democratische kiezers, terwijl de bonden zelf bij de grootste geldschieters van de partij zijn.

De controverse zorgde vorig jaar voor massale demonstraties in de hoofdstad Madison, waar het deelstaatsparlement wekenlang bezet werd door demonstranten. Eerder al werd een handvol Republikeinse deelstaatssenators afgezet.

Tea Party

Wisconsin wordt gezien als een politiek schaalmodel van Amerika. Scott Walker wordt gesteund door de rechts-populistische Tea Party. Zijn campagnekas werd de voorbije weken gespijsd met miljoen dollars van Republikeinse actiegroepen in de hele VS. Daaronder: Crossroads, de machtige groep van Karl Rove, de campagnegoeroe van ex-president George W. Bush.

Aan Democratische zijde wordt er geklaagd dat het grote geld uit Washington grotendeels uitbleef. En terwijl Walker op het campagnepad steun kreeg van een reeks grote kanonnen van zijn partij, liet president Obama, die de voorbije dagen wel campagne voerde voor zichzelf in de buurstaten Illinois en Minnesota, zich niet zien.

In de laatste peilingen ligt gouverneur Walker een neuslengte voor op zijn Democratische uitdager Tom Barrett, de burgemeester van de stad Milwaukee. Walker wordt gezien als favoriet, maar zijn voorsprong kromp in de laatste rechte lijn. Een fotofinish zou niemand verassen. Als Walker daadwerkelijk afgezet wordt, is dat slechts voor de derde keer in de Amerikaans geschiedenis. De vorige gouverneur die in het midden van zijn ambtstermijn wandelen gestuurd werd, was de Democraat Gray Davis in Californië in 2003. Hij werd vervangen door Arnold Schwarzenegger. Belangrijk voor Obama Amerika kijkt met spanning naar de uitslag in Wisconsin, een van de zogenaamde 'swing states' waar het bij presidentsverkiezingen kantje-boordje is tussen Republikeinen en Democraten. Wisconsin zal op 6 november mee beslissen of VS-president Barack Obama een tweede termijn in het Witte Huis krijgt. Wint Walker, dan zal dat geïnterpreteerd worden als slecht nieuws voor de president, die vorige week ook tegenvallende werkloosheidcijfers te verwerken kreeg. Wordt Walker daadwerkelijk afgezet, dan is dat een opsteker van formaat voor de Democraten. In de Amerikaanse media wordt dan ook al dagenlang furieus gedebatteerd over de betekenis van de stemming in Wisconsin. Toch mag er ook niet téveel belang aan gehecht worden. In dezelfde peilingen die Walker een voorspong geven op de Democraat Barrett, ligt Obama steevast voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Vakbonden De afzettingsprocedure kwam op gang nadat Walker vorig jaar een reeks maatregelen nam om de ambtenarenvakbonden in de staat te kortwieken. Volgens Walker was dat nodig om besparingen te kunnen doorvoeren. Zijn tegenstanders zagen er dan weer een manoeuvre in om de machtsbasis van de Democratische partij te breken. Traditioneel zijn vakbondsleden trouwe Democratische kiezers, terwijl de bonden zelf bij de grootste geldschieters van de partij zijn. De controverse zorgde vorig jaar voor massale demonstraties in de hoofdstad Madison, waar het deelstaatsparlement wekenlang bezet werd door demonstranten. Eerder al werd een handvol Republikeinse deelstaatssenators afgezet. Tea Party Wisconsin wordt gezien als een politiek schaalmodel van Amerika. Scott Walker wordt gesteund door de rechts-populistische Tea Party. Zijn campagnekas werd de voorbije weken gespijsd met miljoen dollars van Republikeinse actiegroepen in de hele VS. Daaronder: Crossroads, de machtige groep van Karl Rove, de campagnegoeroe van ex-president George W. Bush. Aan Democratische zijde wordt er geklaagd dat het grote geld uit Washington grotendeels uitbleef. En terwijl Walker op het campagnepad steun kreeg van een reeks grote kanonnen van zijn partij, liet president Obama, die de voorbije dagen wel campagne voerde voor zichzelf in de buurstaten Illinois en Minnesota, zich niet zien.