Afrikaanse Unie verwelkomt graandeal tussen Rusland en Oekraïne

Landbouw in de regio Kharkiv, Oekraïne, op 19 juli 2022. © Getty Images

De Afrikaanse Unie is verheugd over de graandeal die Oekraïne en Rusland hebben gesloten.

Door die overeenkomst kunnen beide landen ondanks hun oorlog de export van graan vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee garanderen. In een verklaring spreekt de Unie van ‘een welkome ontwikkeling’ voor Afrika, dat door de oorlog in Oekraïne verhoogd risico loopt op een voedselcrisis.

Het continent is voor zijn voedselzekerheid erg afhankelijk van Rusland en Oekraïne, die samen de graanschuur van Europa worden genoemd. De twee landen produceren samen ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export.

Voorzitter Macky Sall van de Afrikaanse Unie sprak eerder met Russisch president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski over de dreigende voedseltekorten en het hervatten van de graanexport. Ook hamerde hij in Brussel op het belang van het veiligstellen van de voedselvoorziening.

In de verklaring over de graandeal roept de Unie verder op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Ook herhaalt de organisatie van Afrikaanse landen haar eerdere oproep aan Moskou en Kiev om onder toezien van de VN vredesonderhandelingen op te starten.

Partner Content