Volgens wedstrijdorganisator Fabio Carini bestaat er vandaag 'een commerciële handel in Afrikaanse lopers' die 'uitgebuit en onderbetaald worden'. 'Dit is onaanvaardbaar en mogen we niet langer laten passeren. Het is tijd dat er maatregelen worden genomen. Om dat duidelijk te maken, hebben we beslist dit jaar alleen Europese atleten uit te nodigen', wordt Carini geciteerd in La Repubblica.

De opmerkelijke beslissing komt de organisatie op flink wat kritiek te staan. Onder meer Europees parlementslid Isabella De Monte heeft het over een 'zuivering in de sport'.

'Professionele atleten worden geweigerd omdat ze uit Afrika komen. We moeten hiervoor oppassen, want we zeggen het al maanden. De situatie dreigt uit onze handen te glippen en we glijden af naar donkere uren. Op zo'n beslissingen kan maar een reactie komen: verontwaardiging. Sport is delen, één zijn, gelijkheid, loyaliteit en respect. Dat leren we onze kinderen. Maar welk voorbeeld geven wij met zo'n beslissingen', vraagt De Monte zich af.

Volgens wedstrijdorganisator Fabio Carini bestaat er vandaag 'een commerciële handel in Afrikaanse lopers' die 'uitgebuit en onderbetaald worden'. 'Dit is onaanvaardbaar en mogen we niet langer laten passeren. Het is tijd dat er maatregelen worden genomen. Om dat duidelijk te maken, hebben we beslist dit jaar alleen Europese atleten uit te nodigen', wordt Carini geciteerd in La Repubblica. De opmerkelijke beslissing komt de organisatie op flink wat kritiek te staan. Onder meer Europees parlementslid Isabella De Monte heeft het over een 'zuivering in de sport'. 'Professionele atleten worden geweigerd omdat ze uit Afrika komen. We moeten hiervoor oppassen, want we zeggen het al maanden. De situatie dreigt uit onze handen te glippen en we glijden af naar donkere uren. Op zo'n beslissingen kan maar een reactie komen: verontwaardiging. Sport is delen, één zijn, gelijkheid, loyaliteit en respect. Dat leren we onze kinderen. Maar welk voorbeeld geven wij met zo'n beslissingen', vraagt De Monte zich af.