Na de dood van de Zambiaanse president Michael Sata is het Afrikaanse land tijdelijk de enige staat op het continent, die door een blanke politicus wordt geleid. De van Schotse ouders afkomstige vicepresident Guy Scott (70) is bevestigd als interim-president tot de nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden. Ze moeten volgens de grondwet binnen de 90 dagen plaatsvinden.

'Ik ben erg trots dat mij deze taak is toevertrouwd', aldus Scott in de Britse krant The Telegraph.

Glasgow

Scott werd geboren in 1944 in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia. Zijn vader was een gemigreerde dokter uit Glasgow en was in Zambia aan de slag als dokter. In de jaren negentig stapte Scott in de politiek. In 2001 sloot hij zich aan bij de politieke partij, het Patriotic Front, van Michael Sata. Sinds 2011 was hij vicepresident van het land.

De laatste blanke staatsleider van het continent was tot 1994 Frederik Willem de Klerk in Zuid-Afrika. De president van Zambia was dinsdagavond op 77-jarige leeftijd aan een slepende ziekte in Londen overleden.

Autoritaire staat

Het gerucht dat Sata ernstig ziek was, deed al langer de ronde. Sinds zijn terugkeer van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, afgelopen maand, was hij niet meer in het openbaar verschenen. Op die Algemene Vergadering had hij zijn geplande toespraak niet kunnen houden.

Critici hekelen Sata omdat hij het land wil omvormen tot een autoritaire staat. Protesten werden meermaals in de kiem gesmoord door zijn bewind. (Belga/AVE)

Na de dood van de Zambiaanse president Michael Sata is het Afrikaanse land tijdelijk de enige staat op het continent, die door een blanke politicus wordt geleid. De van Schotse ouders afkomstige vicepresident Guy Scott (70) is bevestigd als interim-president tot de nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden. Ze moeten volgens de grondwet binnen de 90 dagen plaatsvinden. 'Ik ben erg trots dat mij deze taak is toevertrouwd', aldus Scott in de Britse krant The Telegraph. Scott werd geboren in 1944 in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia. Zijn vader was een gemigreerde dokter uit Glasgow en was in Zambia aan de slag als dokter. In de jaren negentig stapte Scott in de politiek. In 2001 sloot hij zich aan bij de politieke partij, het Patriotic Front, van Michael Sata. Sinds 2011 was hij vicepresident van het land. De laatste blanke staatsleider van het continent was tot 1994 Frederik Willem de Klerk in Zuid-Afrika. De president van Zambia was dinsdagavond op 77-jarige leeftijd aan een slepende ziekte in Londen overleden.Het gerucht dat Sata ernstig ziek was, deed al langer de ronde. Sinds zijn terugkeer van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, afgelopen maand, was hij niet meer in het openbaar verschenen. Op die Algemene Vergadering had hij zijn geplande toespraak niet kunnen houden. Critici hekelen Sata omdat hij het land wil omvormen tot een autoritaire staat. Protesten werden meermaals in de kiem gesmoord door zijn bewind. (Belga/AVE)