Uit een enquête naar de vermoedelijke fraude tijdens de Afghaanse presidentsverkiezingen zou blijken dat aftredend president Hamid Karzai 47 procent van de stemmen heeft gehaald in plaats van de veronderstelde 54,6 procent. Hierdoor is een tweede ronde van de verkiezingen noodzakelijk. Dat meldt het Amerikaanse dagblad Washington Post.

Een officiële bron verklaarde aan het dagblad dat de controle, uitgevoerd door de commissie voor klachten over de verkiezingen (ECC), "verbijsterend" was.

Volgens de officiële voorlopige resultaten zou Karzai in de eerste ronde 54,6 procent van de stemmen hebben behaald. Zijn belangrijkste rivaal Abdoellah Abdoellah komt uit op 27,8 procent.

De EU-missie van verkiezingswaarnemers deelde kort voor de bekendmaking van het voorlopige eindresultaat mee dat meer dan een kwart van de op dat ogenblik getelde 5,5 miljoen stemmen vervalst of minstens verdacht zijn. Het gaat om 1,5 miljoen stemmen. Daarvan gingen er 1,1 miljoen naar Hamid Karzai en 300.000 naar voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abdoellah Abdoellah.

Uit een enquête naar de vermoedelijke fraude tijdens de Afghaanse presidentsverkiezingen zou blijken dat aftredend president Hamid Karzai 47 procent van de stemmen heeft gehaald in plaats van de veronderstelde 54,6 procent. Hierdoor is een tweede ronde van de verkiezingen noodzakelijk. Dat meldt het Amerikaanse dagblad Washington Post.Een officiële bron verklaarde aan het dagblad dat de controle, uitgevoerd door de commissie voor klachten over de verkiezingen (ECC), "verbijsterend" was.Volgens de officiële voorlopige resultaten zou Karzai in de eerste ronde 54,6 procent van de stemmen hebben behaald. Zijn belangrijkste rivaal Abdoellah Abdoellah komt uit op 27,8 procent.De EU-missie van verkiezingswaarnemers deelde kort voor de bekendmaking van het voorlopige eindresultaat mee dat meer dan een kwart van de op dat ogenblik getelde 5,5 miljoen stemmen vervalst of minstens verdacht zijn. Het gaat om 1,5 miljoen stemmen. Daarvan gingen er 1,1 miljoen naar Hamid Karzai en 300.000 naar voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abdoellah Abdoellah.