Doden en gewonden bij verkiezingen in Afghanistan

© reuters

Zaterdag kunnen de Afghanen hun stem uitbrengen in de verkiezingen voor de Wolesi Jirga, het lagerhuis van het parlement. Maar de verkiezingen worden verstoord door geweld. Bij verschillende explosies vielen doden en gewonden.

Bij een zelfmoordaanslag aan een stembureau in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zaterdag minstens vijftien mensen om het leven gekomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagnamiddag. Bij de doden bevinden zich minstens acht politieagenten. Er zouden bovendien nog zeker zestig mensen gewond zijn geraakt bij de aanslag in het kieslokaal in de noordelijke wijk Sar-i Kottal.

Eerder op de dag maakte het Franse persagentschap AFP al melding van verscheidene ontploffingen aan kieslokalen in Kaboel, waarbij doden vielen en mensen gewond raakten.

Op andere plaatsen in het land worden de verkiezingen eveneens door geweld verstoord. In de provincie Tachar werden in enkele districten mortiergranaten afgevuurd door de taliban. In Ishkamish werd daarbij een huis getroffen, waardoor er één dode viel en acht mensen gewond raakten. In de oostelijke provincie Nangarhar eiste een ontploffing dan weer twee doden en drie gewonden. Daarnaast werden nog drie Afghaanse soldaten gedood nadat ze in het district Feroz Koh, in de westelijke provincie Ghor, in een hinderlaag van de taliban waren gelopen.

De aanloop naar de verkiezingen ging al gepaard met veel geweld. De afgelopen maanden kwamen tien kandidaten en tientallen burgers om bij aanslagen van de taliban en Islamitische Staat (IS), onder meer op verkiezingsbijeenkomsten.

Kiesbureaus gesloten

De verkiezingen in Afghanistan verlopen zaterdag bovendien nog om andere redenen moeizaam. Zo hebben in de provincies Kaboel en Kunar heel wat kiezers zaterdagmorgen geen stem kunnen uitbrengen, omdat hun kiesbureau uren na het voorziene openingsuur nog altijd gesloten was wegens het ontbreken van verkiezingsmateriaal. Als gevolg van de problemen heeft de kiescommissie beslist de openingstijden van de stembureaus te verlengen. Op de plaatsen waar het materiaal voor 13.00 uur zal aankomen, zal tot 20.00 uur (lokale tijd) gestemd kunnen worden. De kiesbureaus waar het materiaal nog later aankomt, zullen zaterdag gesloten blijven. Maar daar zal zondag dan wel gestemd kunnen worden.

Volgens de Afghaanse onafhankelijke verkiezingscommissie IEC lieten een kleine 9 miljoen mensen zich als kiezer registreren, van wie ongeveer 5,7 miljoen mannen en 3,1 miljoen vrouwen. Ruim 2.500 kandidaten strijden om een van de 249 zetels, onder wie 417 vrouwen. Voor 33 van de 34 Afghaanse provincies werden er aparte kieslijsten opgesteld.

De Afghaanse parlementsverkiezingen vinden plaats met 3,5 jaar vertraging. Aanvankelijk zouden ze plaatsvinden in oktober 2015, maar ze werden twee keer uitgesteld door groeiende veiligheidsbedreigingen en disputen over verkiezingshervormingen. De taliban is fel gekant tegen de verkiezingen, en riep haar strijders begin oktober op om het ‘door Amerika geleide proces in het hele land stop te zetten door er zware obstakels voor te creëren’.

Fraude

Bij de verkiezingen wordt ook gevreesd voor fraude. Grote partijen en analisten uitten twijfels over het aantal geregistreerde kiezers. Volgens de denktank Afghanistan Analysts Network overschrijdt in sommige kiesdistricten het aantal geregistreerde kiezers het geschatte aantal kiesgerechtigde kiezers. Onder meer oppositiepartij Jamiat-e-Islami vroeg om biometrische hulpmiddelen op de verkiezingsdag, om kiezers te identificeren via vingerafdrukken en foto’s. Om aan die eisen tegemoet te komen kocht de Afghaanse regering 22.000 biometrische identificatiesystemen, die ingezet zullen worden in alle stembureaus.

De Afghanen moeten zaterdag niet enkel aangeven wie ze in hun parlement willen zien zetelen, ze mogen ook hun stem uitbrengen voor de districtsraden. Over zes maanden, op 20 april 2019, zijn het presidentsverkiezingen.

Partner Content