Afghaanse taliban zweren wraak voor moord op burgers door Amerikaanse soldaat

De taliban hebben gezworen dat ze wraak zullen nemen voor de moord op zestien Afghaanse burgers, onder wie vrouwen en kinderen, door een Amerikaans soldaat.

De taliban hebben gezworen dat ze wraak zullen nemen voor de dood van zestien Afghaanse burgers, onder wie vrouwen en kinderen, door een Amerikaans soldaat. De taliban beloven dat ze de aanvallen op “de wilde Amerikanen, die mentaal ziek zijn”, zullen verdubbelen.

Een Amerikaanse soldaat van de internationale Navo-troepenmacht verliet zijn basis in Kandahar. In omliggende dorpen executeerde hij de inwoners van twee huizen, alvorens hun lichamen te verbranden.

De Amerikaanse president Barack Obama, die mededeelde “erg bezorgd te zijn” over het incident, en zijn minister van Defensie Leon Panetta hebben de Afghaanse president Hamid Karzaï gegarandeerd dat een onderzoek is gestart.

Merkel onverwacht in Afghanistan

Ondertussen in de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Afghanistan aangekomen voor een verrassingsbezoek aan de Duitse troepen. Ze brengt er een bezoek aan de soldaten in de basis van Mazar-e Sharif, de hoofdplaats van de provincie Balkh, in het noorden van het land.

Merkel zou eerst naar de provincie Kunduz, ook in het noorden, vliegen, maar door het slechte weer kon haar toestel er niet landen.

In meer dan tien jaar aanwezigheid in Afghanistan zijn er 52 Duitse militairen omgekomen. Duitsland trok in 2002 met 1.200 soldaten naar het land, momenteel zijn er circa 4.800 gestationeerd. Tegen 2014 zouden de internationale troepen weggetrokken moeten zijn en zou Afghanistan zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid.

Het is het vierde bezoek van Merkel aan Afghanistan. Ze was er al in 2007, 2009 en haar laatste bezoek dateert van december 2010. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content