Afghaanse president verwijt VS proxyoorlog

Hamid Karzai © REUTERS

Kort voordat de Afghaanse president Hamid Karzai de fakkel overdraagt aan Ashraf Ghani, heeft hij uitgehaald naar de Verenigde Staten en buurland Pakistan. Hij stelt de VS verantwoordelijk voor burgerslachtoffers in een oorlog tegen de taliban die in Pakistan zou moeten worden uitgevochten.

Kort voor hij zijn ambt overdraagt, heeft de Afghaanse president Hamid Karzai uitgehaald naar de Verenigde Staten en buurland Pakistan. “De Verenigde Staten wilden geen vrede en stabiliteit in Afghanistan brengen, ze hebben enkel hun eigen belangen nagejaagd”, zo zei hij in Kaboel. Over welke belangen het dan gaat, verduidelijkte Karzai niet tijdens zijn afscheidstoespraak voor regeringsmedewerkers.

‘Oorlog tegen taliban moet in Pakistan uitgevochten worden’

“De Afghanen zijn het slachtoffer van een buitenlandse oorlog op hun eigen grond”, zei de uittredende president. Karzai had meermaals benadrukt dat de oorlog tegen terreurgroepen zoals de taliban, in hun toevluchtsoorden in Pakistan uitgevochten moet worden, en niet in Afghanistan. “Pakistan wil onze buitenlandse politiek controleren, maar de Afghaanse regering zal dat nooit toelaten”, bekritiseerde hij zijn buurland.

Karzai regeert sinds de val van het talibanregime, dertien jaar geleden. Zijn opvolger Ashraf Ghani zal nu het ambt overnemen, na maanden politieke patstelling door beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen. Het zal de eerste vreedzame machtstransitie zijn van de ene verkozen president naar de andere.

‘VS verantwoordelijk voor burgerslachtoffers’

Karzai riep Ghani alvast aan tot waakzaamheid voor het Westen. De kritiek van Karzai aan het adres van de VS is de voorbije jaren duidelijk toegenomen. Hij houdt Washington verantwoordelijk voor de talrijke burgerslachtoffers bij militaire operaties en verwijt hen bij de presidentsverkiezingen van 2009 tegen hem gewerkt te hebben. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content