Deze lente is het 50 jaar geleden dat Adolf Eichmann, de topnazi die de Holocaust orkestreerde, in Israël terechtstond wegens oorlogsmisdaden. De Duitse geheime dienst BND weigert nog steeds documenten vrij te geven over het doen en laten van Eichmann tussen 1945 en zijn arrestatie in 1960. Duitse advocaten eisen toegang tot die documenten.

Eichmann vluchtte na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië, waar hij zich onder een valse naam schuilhield. Israëlische geheime agenten vonden hem in 1960 en ontvoerden hem. Nadat hij door een Israëlische rechter ter dood was veroordeeld, werd Eichmann in 1962 opgehangen in Jeruzalem.

De Duitse autoriteiten hebben steeds beweerd dat ze niet wisten waar Eichmann zich tussen 1945 en 1960 schuilhield. Uit documenten die in 2006 werden vrijgegeven door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, bleek echter dat al in 1956 geweten was dat de man in Argentinië zat. Het Duitse weekblad Bild berichtte eerder dit jaar zelfs over informatie die aantoont dat de BND in 1952 al vermoedde dat Eichmann in Argentinië woonde.

Advocaten zeggen dat de BND de documenten niet wil vrijgegeven om andere mensen niet te verraden. Na de oorlog had de West-Duitse geheime dienst verschillende oud-nazi's in dienst die nog voor de Gestapo hadden gewerkt. De BND heeft al enkele documenten vrijgegeven, maar de advocaten willen inzage in alle bestanden. (KVDA)

Deze lente is het 50 jaar geleden dat Adolf Eichmann, de topnazi die de Holocaust orkestreerde, in Israël terechtstond wegens oorlogsmisdaden. De Duitse geheime dienst BND weigert nog steeds documenten vrij te geven over het doen en laten van Eichmann tussen 1945 en zijn arrestatie in 1960. Duitse advocaten eisen toegang tot die documenten. Eichmann vluchtte na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië, waar hij zich onder een valse naam schuilhield. Israëlische geheime agenten vonden hem in 1960 en ontvoerden hem. Nadat hij door een Israëlische rechter ter dood was veroordeeld, werd Eichmann in 1962 opgehangen in Jeruzalem. De Duitse autoriteiten hebben steeds beweerd dat ze niet wisten waar Eichmann zich tussen 1945 en 1960 schuilhield. Uit documenten die in 2006 werden vrijgegeven door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, bleek echter dat al in 1956 geweten was dat de man in Argentinië zat. Het Duitse weekblad Bild berichtte eerder dit jaar zelfs over informatie die aantoont dat de BND in 1952 al vermoedde dat Eichmann in Argentinië woonde. Advocaten zeggen dat de BND de documenten niet wil vrijgegeven om andere mensen niet te verraden. Na de oorlog had de West-Duitse geheime dienst verschillende oud-nazi's in dienst die nog voor de Gestapo hadden gewerkt. De BND heeft al enkele documenten vrijgegeven, maar de advocaten willen inzage in alle bestanden. (KVDA)