De laatste zitting in het proces van Anders Behring Breivik (33), die terechtstaat voor de dood van 77 mensen vorige zomer, begon met het pleidooi van de verdediging, dat 2,5 uur zou duren.

Meester Geir Lippestad startte zijn pleidooi iets na 9 uur in rechtbank van de Noorse hoofdstad Oslo na tien weken procedures en getuigenissen.

Op de laatste procesdag, dag na dag elf maanden na de aanvallen van Breivik op 22 juli 2011, drong meester Lippestad erop aan dat Breivik "tot de mildst mogelijke straf" veroordeeld wordt en dat het verzoek tot internering verworpen wordt.

In zijn pleidooi probeerde hij te bewijzen dat de extreemrechtse beschuldigde voldoende gezond van geest is om strafrechtelijk toerekeningsvatbaar te zijn voor de aanvallen die hij pleegde op 22 juli 2011.

Het parket heeft internering in een gesloten psychiatrische instelling gevorderd omdat volgens het Openbaar Ministerie Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Zoniet, moet hij de maximale straf van 21 jaar opsluiting krijgen.

Het verdict van de rechters wordt verwacht op 20 juli of 24 augustus. (Belga/TE)

De laatste zitting in het proces van Anders Behring Breivik (33), die terechtstaat voor de dood van 77 mensen vorige zomer, begon met het pleidooi van de verdediging, dat 2,5 uur zou duren. Meester Geir Lippestad startte zijn pleidooi iets na 9 uur in rechtbank van de Noorse hoofdstad Oslo na tien weken procedures en getuigenissen. Op de laatste procesdag, dag na dag elf maanden na de aanvallen van Breivik op 22 juli 2011, drong meester Lippestad erop aan dat Breivik "tot de mildst mogelijke straf" veroordeeld wordt en dat het verzoek tot internering verworpen wordt.In zijn pleidooi probeerde hij te bewijzen dat de extreemrechtse beschuldigde voldoende gezond van geest is om strafrechtelijk toerekeningsvatbaar te zijn voor de aanvallen die hij pleegde op 22 juli 2011. Het parket heeft internering in een gesloten psychiatrische instelling gevorderd omdat volgens het Openbaar Ministerie Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Zoniet, moet hij de maximale straf van 21 jaar opsluiting krijgen. Het verdict van de rechters wordt verwacht op 20 juli of 24 augustus. (Belga/TE)