Advocaten Boston Bomber willen uitstel proces na aanslagen in Parijs

© Reuters

De advocaten van de 21-jarige Dzjochar Tsarnajev, de man die ervan verdacht wordt een aanslag te hebben gepleegd op de marathon in Boston, vragen dat het proces tegen hun cliënt wordt uitgesteld. Ze vrezen dat de aanslagen in Frankrijk de potentiële juryleden zullen beïnvloeden.

Dat schrijft de krant The Boston Globe. De aanslag op de marathon van Boston kostte op 15 april 2013 het leven aan drie mensen en maakte 264 gewonden. Het wordt beschouwd als de ernstigste terroristische aanslag in de VS sinds de aanval op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001.

Dzjochar Tsarnajev, die van Tsjetsjeense origine is, wordt ervan beschuldigd samen met zijn oudere broer Tamerlan achter de aanslag te zitten. De Tsarnajevs zouden twee zelfgefabriceerde bommen hebben verstopt in rugzakken, die vlakbij de aankomstlijn tussen de menigte werden geplaatst. De explosieven ontploften een kleine twee uur nadat de winnaar aan de aankomstlijn was gepasseerd.

Eenzame dader

De advocaten van Tsarnajev portretteren hun cliënt als een eenzame dader, die handelde buiten een wereldwijde terreurgroepering om en die misleid werd door zijn oudere broer. Ze vrezen echter dat de aanslagen in Parijs de focus zullen verleggen en de terreurdaad in een ruimere context zullen plaatsen. “Nu, net op het moment dat er een poging wordt gedaan (om een jury samen te stellen), worden de bomaanslagen in Boston opnieuw in het centrum geplaatst van een groter grimmig drama”, klinkt het.

Het proces startte begin vorige week met de keuze van de jury van gezworenen uit een groep van 1.200 kandidaten. Er moeten 12 juryleden en 6 plaatsvervangers gekozen worden. Alleen al die procedure kan wegens het belang van de zaak en de mogelijke doodstraf voor de aangeklaagden weken duren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content