De advocaat van de twee Zweedse vrouwen die Julian Assange hebben aangeklaagd ontkent dat de aanklacht deel zou uitmaken van een complot tegen de stichter van Wikileaks. Zweden heeft een zeer strenge wetgeving inzake seksuele misdrijven.

Assange zit nog minstens tot 14 december in een Britse cel nadat hij dinsdag in Londen was opgepakt. Hij bood zich spontaan aan bij de politie nadat het Zweeds gerecht een Europees aanhoudingsmandaat tegen hem had uitgevaardigd.

De vrouwen dienden een klacht in tegen Assange wegens verkrachting en dwang. Aan de BBC zei hun advocaat woensdag dat ze dat niet gedaan hebben als onderdeel van een groter plan. Volgens Claes Bergstrom vertegenwoordigt hij twee vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt dan duizenden anderen in Zweden en andere landen.

Zweden blijkt een zeer strenge wetgeving te hebben inzake seksuele misdrijven. In het Zweeds recht zijn er verschillende gradaties om verkrachting te definiëren. De drie categorieën leiden tot een gevangenisstraf van respectievelijk 10, 6 en 4 jaar. Volgens Bergstrom kan Assange een straf van vier jaar verwachten omdat hij verdacht wordt van feiten in de derde en laagste categorie.

De houding tegenover verkrachting in Zweden, waar veel aandacht is voor vrouwenrechten, leidt ertoe dat veel feiten worden aangegeven bij de politie. Per 100.000 inwoners worden er 53 verkrachtingsfeiten aangegeven, het tweede hoogste cijfer van Europa, aldus de BBC.

De advocaat van de twee Zweedse vrouwen die Julian Assange hebben aangeklaagd ontkent dat de aanklacht deel zou uitmaken van een complot tegen de stichter van Wikileaks. Zweden heeft een zeer strenge wetgeving inzake seksuele misdrijven.Assange zit nog minstens tot 14 december in een Britse cel nadat hij dinsdag in Londen was opgepakt. Hij bood zich spontaan aan bij de politie nadat het Zweeds gerecht een Europees aanhoudingsmandaat tegen hem had uitgevaardigd.De vrouwen dienden een klacht in tegen Assange wegens verkrachting en dwang. Aan de BBC zei hun advocaat woensdag dat ze dat niet gedaan hebben als onderdeel van een groter plan. Volgens Claes Bergstrom vertegenwoordigt hij twee vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt dan duizenden anderen in Zweden en andere landen.Zweden blijkt een zeer strenge wetgeving te hebben inzake seksuele misdrijven. In het Zweeds recht zijn er verschillende gradaties om verkrachting te definiëren. De drie categorieën leiden tot een gevangenisstraf van respectievelijk 10, 6 en 4 jaar. Volgens Bergstrom kan Assange een straf van vier jaar verwachten omdat hij verdacht wordt van feiten in de derde en laagste categorie.De houding tegenover verkrachting in Zweden, waar veel aandacht is voor vrouwenrechten, leidt ertoe dat veel feiten worden aangegeven bij de politie. Per 100.000 inwoners worden er 53 verkrachtingsfeiten aangegeven, het tweede hoogste cijfer van Europa, aldus de BBC.