Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Einde van deze liveblog

We sluiten hier deze liveblog af. Verdere updates over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen leest u op Knack.be. Veel dank om bij ons te volgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN en John King, de andere winnaars van de verkiezingen

Tijdens de bijna 100 uur dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen op zich liet wachten, werd CNN opnieuw even onvermijdelijke, verslavende tv. John King, de man die onvermoeibaar rechtop bleef, de cijfers vergaarde en de context verklaarde, kreeg niet alleen in eigen land lof en liefde toegezwaaid.

Lees meer.

CNN\/YouTube
© CNN\/YouTube
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump-team weigert nog steeds zich neer te leggen en plant nieuwe acties

De aftredend Amerikaanse president Donald Trump houdt vol dat hij de echte winnaar van de verkiezingen is. Zijn campagneteam plant nieuwe acties om te blijven hameren op de stelling dat er fraude werd gepleegd. First Lady Melania Trump laat nu ook van zich horen.

Lees meer.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Saoedische leiders feliciteren Biden met verkiezingsoverwinning

De Saoedische koning Salman en zijn kroonprins Mohammed, sterke bondgenoten van president Donald Trump, hebben zijn opponent Joe Biden gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning en hem 'beste wensen voor succes' overgemaakt. Dat heeft het officiële persbureau SPA zondag bericht.

De reactie komt bijna een dag nadat andere Arabische leiders de overwinning van Biden hadden verwelkomd.

In het felicitatiebericht aan president-elect Biden, brengt koning Salman hulde aan de 'historische nauwe relaties tussen de twee bevriende landen en volken', aldus SPA.

Het olierijke Saoedi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Trump geweest en heeft steeds zijn maximalistisch beleid ten op zichte van Iran sterk gesteund.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Biden een hardere koers tegenover Saoedi-Arabië en een einde aan de wapenverkopen in het vooruitzicht gesteld. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Advocaat van Trump kondigt zeker vier rechtszaken aan

Als persoonlijke advocaat van president Donald Trump heeft Rudy Giulinani zondag tegenover Fox News gezegd dat zijn team tegen het einde van de week vier of vijf rechtszaken zal hebben in battleground states. Volgens hem is zijn cliënt niet van plan zijn nederlaag toe te geven.

'Het zou op dit ogenblik voor hem heel verkeerd zijn (zijn nederlaag) toe te geven', aldus Giuliani. 'Er zijn sterke bewijzen dat deze verkiezing in minstens drie tot vier en mogelijk tien staten is gestolen. Met andere woorden het (resultaat) was gebaseerd op valse stemmen. Je kan deze verkiezing nu niet de geschiedenis laten ingaan zonder dit aan te vechten', aldus de topadvocaat.

Volgens nieuwszender CNN zou niet alleen schoonzoon en vooraanstaand adviseur Jared Kushner, maar ook First Lady Melania de president hebben benaderd om zijn verlies toe te geven. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Senator Romney roept Trump op retoriek te milderen

De Republikeinse Senator Mitt Romney heeft zondag tegenover de conservatieve zender Fox News gezegd er geen probleem mee heeft dat president Trump in de rechtbank het resultaat van de verkiezingen aanvecht. Wel moet het staatshoofd zijn retoriek milderen.

'Ik denk dat het gepast is dat de president er zeker van wil zijn dat het tellen van de stemmen juist is verlopen, hertellingen te houden waar het zeer nipt was, als er onregelmatigheden zijn, deze aan te klagen en elke legale optie die er is te volgen', aldus de politicus die in 2012 de presidentsverkiezingen heeft verloren. 'Tegelijkertijd denk ik dat het belangrijk is de woorden zorgvuldig uit te kiezen want de ogen van de kinderen zijn op ons gericht, de ogen van de wereld zijn op ons gericht.'

Romney is één van de weinige Republikeinen die de voorbije jaren openlijk kritiek op zijn partijgenoot heeft gespuid. Hij stemde ook voor impeachment wegens corruptie. Tegenover nieuwszender CNN wenste Romney de verkozen president het 'allerbeste'. De Senator voor Utah riep zijn landgenoten ook op de nieuwe president te steunen. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Team-Biden lanceert transitiewebsite

De verkozen president Joe Biden en verkozen vicepresident Kamala Harris hebben zondag al werk gemaakt van hun nakende regeerperiode en hebben een transitiewebsite in het leven geroepen, zo heeft nieuwszender CNN gemeld.

Biden's website, BuildBackBetter.com, omvat vier prioriteiten voor het nieuwe presidentschap: COVID-19, economisch herstel, rassengelijkheid en klimaatverandering. De website pakt uit met een zevenpuntenplan om de coronacrisis aan te pakken, waaronder "geregelde, betrouwbare en gratis testen" voor alle Amerikanen en een 'efficiënte, rechtvaardige verdeling van geneesmiddelen en vaccins' eenmaal voorradig.

Eén punt behelst het samenwerken met gouverneurs en burgemeesters om een nationale mondmaskerplicht in te voeren. "Het Amerikaanse volk verdient een dringende, robuuste en professionele aanpak van de toenemende crisis in de volksgezondheid en economie", zo citeert CNN. Er is ook een Biden-Harris presidentiële transitie Twitteraccount: @Transition46. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Trump: 'VS hebben geschiedenis van verkiezingsproblemen'

De Verenigde Staten hebben een geschiedenis van problemen bij verkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondagochtend (plaatselijke tijd) getwitterd, de dag nadat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren. Het staatshoofd weigert vooralsnog zijn nederlaag toe te geven.

'We moeten naar de stemmen kijken', zo klinkt het in een eerste van een rij tweets. 'We zitten nog maar in de sorteerfase ('tabulation stage'). We moeten naar de beschuldigingen (van fraude, nvdr) kijken. We zien een aantal beëdigde verklaringen dat er verkiezingsfraude is gepleegd. In ons land hebben we een geschiedenis van verkiezingsproblemen. In Pennsylvania was er een beslissing van het Hooggerechtshof dat hen verplichtte om de stembiljetten die na de deadline binnengekomen waren, opzij te leggen. Er was daar een tussenkomst nodig van (Samuel) Alito (rechter van het Federaal Hooggerechtshof, nvrd). Dat is een groot aantal stembiljetten.'

'Als je het hebt over systematische problemen, dan moet je eens kijken naar hoe deze stembiljetten werden gevalideerd. Want als er een probleem is met de validering, zou dat de VOLLEDIGE VERKIEZING beïnvloeden', zo zegt Trump. 'Wet me zorgen baart, is dat er meer dan 100 miljoen poststemmen zijn uitgebracht in steden als Philladelphia......en Detroit, met een lange geschiedenis van verkiezingsproblemen (om het zacht uit te drukken)'.

Voor alle duidelijkheid: zowel in Philadelphia als Detroit moest Trump het afleggen tegen Joe Biden. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Iraans president Rohani: 'Met Biden kunnen VS zich herpakken'

De verkiezing van Joe Biden als president van de Verenigde Staten geeft de Amerikanen de kans zich te herpakken, "na de fouten die ze in het verleden tegenover Iran gemaakt hebben". Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani zondag op de staatstelevisie gezegd.

'De toekomstige Amerikaanse regering heeft nu de kans om de fouten uit het verleden te corrigeren en terug te keren naar de internationale regelgeving en overeenkomsten', zo klonk het. 'De strategie van Iran is een constructieve samenwerking met de wereld', zei Rohani.

De Amerikaanse president Donald Trump had zich in 2018 niet alleen teruggetrokken uit het nucleaire akkoord, dat bedoeld was om ervoor te zorgen dat Iran zijn nucleaire programma alleen zou gebruiken voor civiele doeleinden en geen kernbommen kan maken. Hij had ook nieuwe sancties opgelegd aan Iran. Deze hebben het land in de zwaarste economische crisis in zijn geschiedenis gestort, verergerd door de coronapandemie.

Als de sancties worden opgeheven, kan ook de olie-export, de belangrijkste bron van inkomsten voor Iran, weer op gang komen. Zaterdag zei de Iraanse vicepresident Eshagh Jahangiri al in een reactie op de winst van Biden dat zijn land hoopt op een verandering in het "destructieve" beleid van de VS. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Palestijnse president Abbas wil banden met VS opnieuw aanhalen

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij verheugt zich naar eigen zeggen op een samenwerking en wil de banden opnieuw aanhalen. De relaties tussen de Palestijnen en de VS waren fel verwaterd onder president Donald Trump.

Abbas wil de Palestijns-Amerikaanse banden opnieuw aanhalen. "Ik wil vrijheid, onafhankelijkheid, gerechtigheid en waardigheid voor ons volk", zo zei hij zondag volgens het Palestijnse persagentschap Wafa. "Ik hoop op vrede, stabiliteit en veiligheid in onze regio en de rest van de wereld." Uit onvrede met de pro-Israëlische koers van Donald Trump hebben de Palestijnen de Amerikanen de afgelopen jaren geboycot en niet meer beschouwd als een eerlijke bemiddelaar in het conflict met Israël.

Eerder op de dag had de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu Joe Biden gefeliciteerd met zijn zege bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er ging ook een woord van dank naar huidig president Donald Trump.

'Gelukwensen aan Joe Biden en Kamala Harris. Joe, we hebben al bijna 40 jaar een warme persoonlijke relatie en ik ken je als een grote vriend van Israël', schreef Netanyahu op Twitter. 'Ik kijk ernaar uit om met jullie allebei te werken aan een verdere versterking van de bijzondere alliantie tussen de VS en Israël.'

In een aparte tweet bedankte Netanyahu ook Donald Trump, die hij eerder al had omschreven als 'de beste vriend die Israël ooit had in het Witte Huis", voor zijn vriendschap tegenover Israël en Netanyahu persoonlijk. 'Bedankt voor de erkenning van Jeruzalem en de Golanhoogte, voor de vastberaden houding tegenover Iran, voor de historische vredesakkoorden en om de relatie tussen Israël en de VS naar ongekende hoogtes te brengen', aldus de Israëlische premier. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Feest voor Kamala Harris in Indiaas dorp

In een dorp te midden het groen in de Indiase provincie Tamil Nadu werd zondag, bij het bekendmaken van de overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een groots feest opgezet. Niet zozeer om de overwinning van Biden te vieren, maar eerder die van zijn kandidaat-vicepresident Kamala Harris. Haar grootvader, een diplomaat, groeide namelijk op in Thulasendrapuram, een dorp zo'n 350 kilometer ten zuiden van grootstad Chennai.

Harris, dochter van een Jamaicaanse vader en Indiase moeder, wordt de eerste vicepresident van Indiase en Afrikaanse afkomst. Bij de bekendmaking van het nieuws, kwamen de mensen van het dorp de straat op, velen met een foto van Harris in de hand, en staken vuurwerk aan. "Een dochter van het dorp is verkozen op één van de belangrijkste posities ter wereld. Nu hopen we dat ze ons dorp zal bezoeken", zo reageerde de lokale tempelbeheerder SV Ramanan. "We hebben de afgelopen drie dagen voor haar gebeden in onze 300 jaar oude tempel." Harris heeft Thulasendrapuram nooit bezocht. Haar grootvader verhuisde 90 jaar geleden uit het dorp en haar moeder Shyamala Gopalan verliet India in 1958 om in Californië te gaan studeren. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Vlaamse media: 'Verkiezingszege is maar eerste horde voor Joe Biden'

Verschillende Vlaamse kranten komen in standpunten terug op de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Biden heeft ontzettend veel werk voor de boeg, is de teneur, en de schaduw van Donald Trump zal nog niet meteen verdwijnen.

'Het volk vierde president Joe, terwijl Donald verdween in een golfkar', zo zag De Morgen heel wat symboliek na de aankondiging dat Joe Biden de 46ste Amerikaanse president wordt. 'Met Biden en Harris kunnen we vanaf januari weer hun 'yes we can'-mentaliteit in Washington krijgen', luidt het nog. 'Na vier jaar 'Trump tegen de rest' hebben de Verenigde Staten een bruggenbouwer nodig als president', maar het het zal aan alle Amerikanen zijn om de kiezers van het andere kamp in de ogen te kijken, aldus De Morgen.

'De strijd is gestreden', klinkt het op de website van Het Nieuwsblad. 'Het Trumptijdperk heeft dan toch maar vier jaar geduurd. Maar de schokgolven die Trump door het Amerikaanse politieke landschap gestuurd heeft, zullen nog lang blijven nazinderen.' De Amerikaanse kiezer heeft volgens de krant beslist dat waarheid en karakter ertoe doen, maar het is nu aan Biden om het verschil te maken voor de gewone Amerikaan. 'De verkiezingen winnen, is slechts de eerste horde die Joe Biden genomen heeft', waarschuwt Het Nieuwsblad.

Ook De Tijd wijst op de uitdagingen die Biden te wachten staan, waaronder de coronacrisis, een pak interne tegenstellingen en een economische dip. De economische krant stelt echter dat de grootste horde voor Biden de huidige bewoner van het Witte Huis is. 'Wat zeker is, is dat het politieke theater in de VS verre van voorbij is. Voor alle duidelijkheid: het blijft slecht theater', zo luidt het.

Het Belang van Limburg signaleert dat de wereld nog niet van Trump is verlost. 'Hij heeft nog mogelijkheden zat om de aandacht vast te houden', luidt het. De krant waarschuwt de Democraten voor euforie. 'De Democraten mogen dan al victorie kraaien over hun president, van een blauwe aardverschuiving is geen sprake. Ondanks alle Trumpschandalen van de afgelopen jaren is de (Republikeinse, red.) partij meer dan overeind gebleven.' (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

CNN: 'Jared Kushner benaderde Trump over erkennen nederlaag'

Jared Kushner heeft zijn schoonvader Donald Trump benaderd over het erkennen van diens verkiezingsnederlaag. Twee anonieme bronnen hebben dat gezegd tegen CNN. Tot nog toe wil de president zich niet neerleggen bij een nederlaag en stelt hij dat hij gewonnen heeft, omdat er op grote schaal met stemmen gefraudeerd zou zijn. Bewijs daarvoor is echter niet geleverd.

Kushner, tevens een belangrijk adviseur van Trump, zou hem hebben benaderd nadat het campagneteam zaterdag een verklaring had uitgestuurd dat de race nog niet gelopen is en dat de media te vroeg een winnaar hebben aangewezen. Het kamp van Joe Biden meldt verder aan CNN dat er nog geen contact is geweest tussen de zittende president en zijn opvolger. De verkiezingsnederlaag is naar verluidt als een bom ingeslagen bij Trumps campagneteam.

Anonieme medewerkers zeggen tegen ABC News dat vermoeidheid en teleurstelling momenteel overheersen bij het team dat de herverkiezing van Trump mogelijk moest maken. 'Een vreselijk gevoel', zegt een van hen tegen de omroep. Sommige medewerkers gingen de afgelopen dagen al uit van een nederlaag, voor anderen was dat pas duidelijk toen Fox News zaterdag Biden tot winnaar uitriep.

Het team van Trump heeft verschillende rechtszaken aangespannen vanwege de vermeende stemfraude. Maar daar bestaat volgens ABC News onenigheid over. Sommige leden van het juridische team denken dat ze 'zinloos' zijn. Vooral Trumps loyale bondgenoten Rudy Giuliani en Pam Bondi, procureur-generaal van Florida, zouden er nog altijd alles aan willen doen om de uitslag aan te vechten. Ook Trumps zonen Eric en Donald Trump junior tonen zich op Twitter nog strijdvaardig.

Ook de hotline die het campagneteam heeft opgesteld voor kiezers om misstanden bij de stembusgang te melden, blijkt geen doorslaand succes. Het nummer zou worden overspoeld met neptelefoontjes van mensen die de medewerkers uitlachen over het verlies van Trump en vervolgens ophangen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Joe Biden stelt maandag corona-expertenteam samen

De aanstaande president Joe Biden gaat maandag al een team van wetenschappers en experten aanstellen om de coronapandemie aan te pakken van zodra hij zittend president is. Dat heeft hij zaterdagavond (lokale tijd) aangekondigd tijdens zijn overwinningsspeech in Wilmington, Delaware.

Het team zou een actieplan moeten ontwikkelen dat meteen uitgevoerd kan worden op 20 januari, de dag wanneer de nieuwe president en zijn vicepresident ingehuldigd worden. 'Ik zal alles in het werk stellen om deze pandemie te keren', beloofde Biden tijdens zijn speech.

Verschillende Amerikaanse media hadden al voor Bidens speech over de geplande aanstelling van zijn expertenteam bericht. De coronapandemie woedt intussen hevig voort in de Verenigde Staten, waar een dag eerder nog maar eens een record werd gebroken met meer dan 127.000 nieuwe besmettingen op een dag. In totaal hebben bijna 10 miljoen Amerikanen het virus opgelopen en zijn 236.000 mensen gestorven aan covid-19. (Belga)

Lees ook: Joe Biden: 'Ik ben een trotse Democraat, maar zal regeren als Amerikaanse president'

Eva Schram
door Eva Schram

Joe Biden belooft dat Amerika 'weer gerespecteerd zal worden over de hele wereld'

De Democraat en toekomstig Amerikaans president Joe Biden heeft zaterdag (lokale tijd) in zijn overwinningsspeech in Wilmington, Delaware beloofd dat hij geen verdeeldheid zou zaaien, maar 'een verenigende president' zou zijn. Hij verzekerde ook dat Amerika weer 'gerespecteerd zal worden over de hele wereld'.

De 46-ste verkozen president van de VS, Joe Biden, zei dat de Amerikanen hem een 'duidelijke' overwinning hebben bezorgd en dat hij zal werken aan het herstel van de 'ziel van Amerika'.

Met zijn ambt wil hij de de middenklasse heropbouwen ('de ruggengraat van de natie'). Biden bedankte ook de Afrikaans-Amerikaanse kiezers die campagne voor hem hebben opgevoerd. 'Jullie hebben mij altijd gesteund, en ik jullie', zei hij.

De toekomstige Amerikaanse vicepresident Kamala Harris speechte eerst, en bracht een ode uit aan de democratie. 'De Amerikaanse democratie is niet gegarandeerd. Het is zo sterk als onze bereidheid ervoor te vechten', zei Harris. 'Wanneer onze democratie op het spel stond op het stembiljet en de wereld toekeek, hebben jullie een nieuwe dag ingeluid voor Amerika.'

Volgens Harris hebben de Amerikanen met Biden gestemd voor 'eenheid, fatsoen, wetenschap en de waarheid'. Verder onderstreepte ze het historische feit dat ze de eerste vrouwelijke vicepresident zal zijn. 'Hoewel ik de eerste vrouw in deze ambt zal zijn, zal ik niet de laatste zijn.' (Belga)

Lees ook: Joe Biden: 'Ik ben een trotse Democraat, maar zal regeren als Amerikaanse president'

Eva Schram
door Eva Schram

Mexicaanse president wacht af met felicitaties

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador vindt het nog te vroeg om Joe Biden te feliciteren met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'We gaan wachten tot alle juridische zaken zijn afgerond, we willen niet roekeloos zijn', zei Lopez Obrador zaterdag aan de pers. 'We willen niet lichtzinnig handelen en we willen respect hebben voor de zelfbeschikking van het volk en de rechten van anderen', voegde de Mexicaanse president eraan toe. Verder benadrukte hij een goede relatie te hebben met beide kandidaten.

Amerikaanse media wezen Biden zaterdag aan als winnaar, na een dagenlange nek-aan-nekrace in belangrijke staten. De winst in Pennsylvania bleek uiteindelijk genoeg om de zege op president Donald Trump veilig te stellen. De Republikein heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de verkiezingsoverwinning van Biden. Trump stelt dat er op grote schaal verkiezingsfraude is gepleegd, waar momenteel echter geen bewijs voor is. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Bondgenoten Trump leggen zich niet neer bij nederlaag

Medestanders van president Donald Trump in het Amerikaanse Congres leggen zich niet neer bij zijn nederlaag. Ze wijzen op staten waar nog stemmen worden geteld en uiten beschuldigingen van verkiezingsfraude, zonder dit overigens te onderbouwen.

Jodey Arrington, lid van het Huis van Afgevaardigden, stelde dat het niet verstandig zou zijn 'uitslagen te accepteren voor de hertelling van stemmen afgerond is' en rechtbanken hebben vastgesteld dat alles eerlijk is verlopen. 'De media maken niet uit wie de president is', twitterde de Republikeinse senator Josh Hawley. 'Dat is aan de mensen.'

Trumps advocaat Rudy Giuliani sprak zaterdag tijdens een persconferentie in Philadelphia woorden van gelijke strekking. 'Doe niet zo belachelijk. Nieuwszenders beslissen de verkiezingen niet. Dat doen rechtbanken.'

Het campagneteam van Trump spande meerdere rechtszaken aan tegen de gang van zaken bij het tellen van de stemmen en Trump kondigde zaterdag aan zich voor de rechtbank te blijven verzetten tegen de verkiezingsuitslag. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Ook enkele Republikeinse felicitaties druppelen binnen

Na de Democraten feliciteren ook enkele Republikeinen Joe Biden met zijn overwinning. Onder meer Mitt Romney en Jeb Bush stuurden Biden al gelukwensen. Toch blijft het erg stil bij de Republikeinen, terwijl partijgenoot Donald Trump er nog niet aan denkt om zijn nederlaag toe te geven.

Senator Mitt Romney en zijn vrouw feliciteren Biden en verkozen vicepresident Kamala Harris met de overwinning. 'We kennen hen allebei als mensen van goede wil en een met een bewonderenswaardig karakter. We bidden dat God hen mag zegenen de komende dagen en jaren', aldus de senator van Utah.

Ook Jeb Bush, broer van ex-president George W. Bush, stuurde felicitaties. 'Proficiat president-elect Biden. Ik heb voor het grootste deel van mijn volwassen leven gebeden voor de president. Ik zal ook bidden voor jou en voor jouw succes. Het is nu tijd om diepe wonden te helen. Vele mensen rekenen op jou om de weg te leiden', zei hij op Twitter.

Eerder tweette ook al ex-presidentskandidate Carly Fiorina felicitaties. 'Proficiat president-elect Joe Biden. De kern van wat jij bent - bescheiden, empatisch, collaboratief, ervaren, principieel en moedig - is exact wat ons land nu nodig heeft', schreef ze. 'Gefeliciteerd vicepresident-elect Kamala Harris. Elke keer dat er een barrière wordt verbroken, zien andere groepen meer mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn waar ons land om draait.'

En ook de weduwe en dochter van John McCain, de Republikeinse senator die kritisch stond tegenover Donald Trump en in 2018 overleed, feliciteerden Biden. Trump haalde heel zwaar uit naar McCain en lachte met het feit dat McCain tijdens de Vietnam-oorlog gevangen werd genomen. Cindy McCain (weduwe van) gaf eerder aan dat ze voor Biden gestemd had.

Ondertussen is het ook wachten op meer hooggeplaatste Republikeinen, nu president Trump de Democraten beschuldigt van verkiezingsfraude. Er kwam al wel wat kritiek van de Republikeinen op Trumps beschuldigingen, bijvoorbeeld van oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie, en zelfs vicepresident Mike Pence gaf aan dat het belangrijk is om alle stemmen te tellen.

Andere Republikeinen, zoals senator en voorzitter van de juridische commissie in de Senaat, gaven de laatste dagen nog aan dat ze aan de zijde van Donald Trump blijven staan. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

EU feliciteert Joe Biden en onderstreept belang partnerschap VS

De EU feliciteert de aankomende Amerikaanse president Joe Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris met het behalen van voldoende kiesmannen. Ook verwelkomt Europa de recordopkomst van de kiezers, stelt EU-president Charles Michel in een verklaring. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, feliciteert Biden 'hartelijk' en 'verheugt' zich op een zo snel mogelijke ontmoeting. Ook de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli feliciteert Biden.

De voorzitters van de drie EU-instellingen onderstrepen elk het belang van de betrekkingen tussen de EU en de VS. 'Wij hechten aan een sterke transatlantische relatie', aldus Michel.

Von der Leyen zegt dat 'met de nieuwe uitdagingen zoals de pandemie en de economische en sociale gevolgen daarvan, klimaatverandering, veiligheid en een op regels gebaseerd handelssysteem ons vernieuwde partnerschap van bijzonder belang zal zijn.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Bernie Sanders: 'Niet van belang of Trump nederlaag toegeeft'

Het is niet van belang of president Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag toegeeft. Dat zei senator Bernie Sanders, die het eerder tegen Biden opnam bij de voorverkiezingen van de Democratische Partij. 'Joe Biden heeft de verkiezing gewonnen en zal geïnstalleerd worden.'

De 79-jarige Sanders heeft meerdere keren zelf geprobeerd om president te worden. Biden versloeg hem eerder dit jaar bij de voorverkiezing. Toch is Sanders blij dat zijn voormalige rivaal nu Trump heeft verslagen. 'Goddank, de democratie heeft gewonnen', zei hij bij CNN. 'Dus ik wens Joe en Kamala het allerbeste toe bij het leiden van ons land.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Aanhangers van Trump op straat in verschillende steden

Aanhangers van president Donald Trump verzamelen zich in meerdere steden in de VS. Ze zeggen dat de presidentsverkiezingen werden 'gestolen'. Honderden hebben zich verzameld in Lansing, de hoofdstad van Michigan, een strijdstaat die door Biden werd binnengehaald.

Andere Trump-supporters hebben zich verzameld in Atlanta, Georgia en in Arizona. Daar wordt 'stop het stelen' gescandeerd, ook al hebben de autoriteiten geen bewijs van grote verkiezingsfraude gevonden. De protesten lijken relatief klein en geïsoleerd. Ook aanhangers van Biden vullen de straten in meerdere Amerikaanse steden. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alexander De Croo: 'VS kunnen rekenen op België'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) feliciteert Joe Biden en wenst hem veel succes. Hij hoopt hem snel te ontmoeten, zegt hij. 'De VS kunnen rekenen op België als een constructieve speler en langdurige bondgenoot, die de consensus bevordert en zich inzet voor vrede.'

Lees meer.

Ook Hillary Clinton, die de presidentsverkiezingen in 2016 verloor van Donald Trump, heeft zaterdag via Twitter de verkiezingsoverwinning van 'president-elect' Joe Biden en 'vice president-elect' Kamala Harris verwelkomd. 'Het zijn kandidaten die geschiedenis gaan schrijven', schreef ze.

'De kiezers hebben gesproken en ze hebben Joe Biden en Kamala Harris gekozen als onze volgende president en vicepresident. Het zijn kandidaten die geschiedenis gaan schrijven, het is een afwijzing van Trump, en een nieuwe pagina voor Amerika. Bedankt aan iedereen die geholpen heeft om dit mogelijk te maken. Voorwaarts nu, samen', zei Clinton op Twitter. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie is Jill Biden, de nieuwe first lady van de VS?

De 69-jarige Jill Biden wordt de eerste first lady die haar rol als presidentsvrouw met een professionele carrière combineert, net zoals ze dat acht jaar lang als second lady deed.

Lees een portret.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De steden en counties die Trump de das omdeden

Donald Trump vervreemdde vooral kiezers in de voorsteden. Van Philadelphia tot Detroit: bekijk een overzicht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Amerikaanse media roepen Joe Biden uit tot verkozen president

De Amerikaanse nieuwszender CNN en het agentschap AP hebben de Democraat Joe Biden uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bijgevolg president-elect. Aftredend president Donald Trump wil de overwinning van zijn Democratische uitdager Joe Biden niet erkennen.

Lees meer.

Reuters
© Reuters
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Advocaten van Trump geven persconferentie

De advocaten van Donald Trump geven om 17.00 uur Belgische tijd een persconferentie in het Four Seasons-hotel in Philadelphia, zo heeft de president zaterdag getwitterd.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Federale verkiezingscommissie zag vlekkeloos verlopen stembusgang

De Amerikaanse verkiezingen zijn volgens de Federale Verkiezingscommissie (FEC) bijna vlekkeloos verlopen. Er zijn heel weinig klachten binnengekomen en er is geen enkel bewijs dat er is gefraudeerd, zei FEC-voorzitter Ellen Weintraub zaterdag tegen nieuwszender CNN.

Volgens Weintraub hebben bestuurders van Republikeinse en Democratische huize in staten als Pennsylvania geen aanwijzingen dat er dingen verkeerd zijn gegaan. De FEC is toezichthouder die in de gaten houdt of de wetten op campagnefinanciering wel worden nageleefd.

Volgens president Donald Trump, die achterstaat in de tellingen en de verkiezingen lijkt te verliezen, is er evenwel op grote schaal gefraudeerd en "stelen" de Democraten de verkiezingen. Hij heeft daarvoor nog geen enkel bewijs kunnen voorleggen. Hij en zijn campagneteam bestoken rechtbanken in diverse staten met procedures in een poging het tellen van de stemmen te stoppen of procedures te wijzigen. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Nieuwszenders worstelen met geven uitsluitsel verkiezingen

Terwijl de hele wereld reikhalzend uitkijkt naar de definitieve uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, worstelen de grote nieuwszenders in dat land met de vraag wanneer een winnaar aan te wijzen. Ze willen het pas doen als ze voldoende zekerheid hebben dat hun voorspelling ook klopt. Al dagen kijkt het land met spanning uit naar beslissingen in de staten Arizona, Georgia, Nevada en Pennsylvania.

Bij CNN komt het aan op statistici die de zender in dienst heeft en die berekeningen maken. 'Het enige dat ze doen is elke keer als er stemuitslagen binnenkomen uit deze staten die in te voeren in hun modellen en hun formules, in een poging een zeer hoog niveau van zekerheid te bereiken'. De nummer twee in de race mag geen realistische kans hebben de koploper bij te halen, aldus de verantwoordelijke man bij CNN, David Chalians. Ze willen zeker zijn omdat 'het gaat om de president van de Verenigde Staten en omdat de hele wereld naar ons kijkt.'

Ook andere nieuwszenders willen een hoge mate van zekerheid. Volgens The New York Times wachten ze met het toewijzen van de winst in bijvoorbeeld Pennsylvania aan Biden tot het verschil is opgelopen tot boven de 0,5 procentpunt. Dan zou er geen hertelling meer hoeven plaats te vinden. In Nevada gaat die regel dan weer niet op, maar dat zou te maken hebben met het grote aantal stemmen dat nog moet worden geteld. Anderen zien meer sinistere motieven voor het uitblijven van het uitroepen van een winnaar. 'Ik weet het niet, maar het lijkt er volgens mij op dat er geen overwinning wordt toegekend in staten als Pennsylvania en Nevada zodat de president meer tijd heeft om desinformatie te spuien', zegt Nate Silver van de politieke nieuwswebsite FiveThiryEight tegen Politico.

Zenders als Fox News kregen ervan langs van rechts-conservatieven en van de regering Trump toen ze Arizona toewezen aan Biden, wat anderen mogelijk afschrikt. De grote voorzichtigheid bij de nieuwsnetwerken is ook te verklaren door schrikbeelden uit het verleden. Bij de verkiezingen in 2000 tussen Al Gore en George W. Bush moesten zenders herhaaldelijk het uitroepen van een winnaar intrekken omdat ze te dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk won Bush 35 dagen na de verkiezingen door ingrijpen van het Hooggerechtshof na diverse hertellingen in de staat Florida. Het verschil tussen de twee bedroeg 537 stemmen.

Een andere nachtmerrie was er voor de krant Chicago Daily Tribune bij de verkiezingen van 1948. Het dagblad maakte een speciale overwinningseditie voor presidentskandidaat Thomas Dewey. Zittend president Harry Truman won echter tegen de verwachting in. Foto's met daarop een lachende Truman die de voorpagina van de krant omhoog houdt, circuleren zeventig jaar later nog op internet. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Fox: 'Republikeinen kloppen aan bij Justitieminister'

Een reeks Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden heeft bij minister van Justitie William Barr aangeklopt in verband met de claims dat er bij de verkiezingen fraude zou zijn gepleegd, zo heeft Fox News zaterdag op gezag van een tweet van één van hen, Jim Banks uit Indiana, gemeld.

Banks zegt dat hij en 38 collega's een brief naar Barr hebben geschreven met het verzoek 'claims van verkiezingsfraude te onderzoeken en ervoor te zorgen dat enkel wettige stemmen worden geteld', aldus de tweet. 'Het Amerikaanse volk moet er vertrouwen in hebben dat de uitkomst van deze verkiezingen legitiem is.' Nog volgens de conservatieve zender zouden sommige campagneadviseurs president Donald Trump persoonlijk hebben aangeraden zich op verlies voor te bereiden. Maar de miljardair heeft dit advies naast zich neergelegd en bleef strijdvaardig. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Biden nu vooral bezig met overgangsperiode na verkiezingswinst

Hoewel de overwinning van presidentskandidaat Joe Biden op president Donald Trump nog niet vaststaat, is de 77-jarige Democraat hard bezig met de periode die volgt op de verkiezingen. Een 'president-elect' (aankomend president) heeft tal van zaken te regelen voordat hij op 20 januari definitief het stokje overneemt van zijn voorganger in het Witte Huis. Dit keer is dat niet anders, door de coronapandemie is het zelfs belangrijker dan ooit om goed uit de startblokken te komen.

Als eerste, en dat kan komende week al het geval zijn, zal Biden bij winst zijn eerste officiële adviseurs aanstellen. Naast een chef-staf zullen dat ook gezondheidsadviseurs en economische experts zijn. Biden liet er geen misverstand over bestaan in zijn toespraak van vrijdagavond (lokale tijd); hij heeft een duidelijk mandaat gekregen voor actie. De coronapandemie met oplopende aantallen besmettingen in de VS en de economische problemen als gevolg van de virusuitbraak hebben topprioriteit.

Volgens The New York Times duikt daarbij de naam van Vivek Murthy op. Hij heeft Biden al maanden geadviseerd op het vlak van COVID-19 en werkte eerder onder president Barack Obama. Hij zou een grote rol krijgen in de strijd tegen de virusuitbraak.

Aan het einde van de maand volgen mogelijk de eerste namen voor ministerposten. De aankomend president moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan. Kandidaat-ministers moeten goedkeuring krijgen van de Senaat en daar hebben de Democraten nog geen meerderheid. De exacte krachtsverhoudingen worden pas begin januari duidelijk als de laatste twee Senaatszetels in een dubbele tweede rondein de staat Georgia worden vergeven.

Biden zal de komende tijd hoe dan ook tijd moeten besteden aan gesprekken met de Grand Old Party. De naam van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, als gesprekspartner valt daarbij het meest. Volgens de politieke website Politico hebben de twee nog niet gesproken, maar volgens campagnemedewerkers van Biden zal dat zaterdag of zondag nog gebeuren. De senator uit Kentucky speelt een cruciale rol als de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden.

Biden en McConnell gaan ver terug en hebben een behoorlijke relatie, ook in de tijd dat Biden vicepresident was onder Obama en deals moest sluiten met de Republikeinen in de Senaat. 'Hij heeft die relatie nu meer dan ooit nodig', aldus een ingewijde. Van McConnell wordt verwacht dat hij zeer omzichtig te werk zal gaan, zeker gezien de aanhoudende weigering van Trump om zijn verlies toe te geven.

Volgens een bron dichtbij de senator zal hij Biden speken als de tijd rijp is. Hij wil het in ieder geval graag. Met een Republikeinse meerderheid in de Senaat worden de opties van de nieuwe president voor het naar voren schuiven van ministers beperkter. Sommige namen die rondzingen, zoals die van Susan Rice op Buitenlandse Zaken, zouden mogelijk meteen al op bezwaren stuiten. Haar benoeming als minister op dat departement liep in 2012 al eens spaak. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Twee tweede rondes voor de Senaat in Georgia

De Amerikanen zullen via een dubbele tweede ronde pas in januari weten wie de controle krijgt over de Senaat, zo hebben meerdere Amerikaanse media zaterdag gemeld.

In Georgia heeft de Republikein David Perdue 49,9 procent van de stemmen behaald en zijn Democratische tegenstander Jon Ossoff 47,9 procent. In die staat heeft een kandidaat 50 procent nodig om te worden verkozen. Er komt aldus een tweede ronde op 5 januari. Voor de tweede zetel in Georgia komt er ook een tweede ronde na de uitkomst van een 'special election' met in totaal 21 kandidaten.

De Democraat Raphael Warnock (ongeveer 32 pct) en de Republikeinse Kelly Loeffler (ongeveer 26 procent) zullen het tegen elkaar opnemen. Indien de Democraten beide tweede rondes winnen, wordt het ex aequo in de Senaat. Als er bij stemmingen een gelijkstand is, krijgt de vicepresident de doorslaggevende stem. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Democraat Biden diept voorsprong op Republikein Trump in Georgia uit

Vier dagen na de verkiezingen blijft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn voorsprong op de Republikeinse president Donald Trump verder uitdiepen, zo heeft CNN zaterdag gemeld.

Omstreeks 09.15 uur had de vroegere adjunct van Barack Obama 49,4 procent van de stemmen tegen 49,3 procent voor de bewoner van het Witte Huis. Het verschil in stemmen bedraagt 7.248. Bill Clinton was in 1992 de laatste Democratische winnaar in Georgia, waar 16 kiesmannen/vrouwen te grabbel zijn. Ook in Nevada (6), Arizona (11) en Pennsylvania (20 staat Biden op winst. In Nevada heeft de Democraat nu 49,8 procent, tegen 48,0 voor de Republikein. Tussen hen zijn 22.657 stemmen verschil. In Arizona komt Biden aan 49,6 procent en Trump 48,6, met 29.861 stemmen verschil. Biden heeft in Pennsylvania 28.833 stemmen meer dan Trump, goed voor 49,6 en 49,1 procent. De Democraat heeft reeds 253 stemmen in het Kiescollege, Trump 213. Om president te worden zijn 270 stemmen nodig. Over heel de VS komt Biden aan 50,5 procent van de stemmen en Trump aan 47,7 procent.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Stafchef Witte Huis test positief op coronavirus

De stafchef van de Amerikaanse president Donald Trump, Mark Meadows, heeft positief getest op het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media.

De 61-jarige Meadows was op verkiezingsdag, dinsdag, nog in het bijzijn van Trump op een bijeenkomst met Republikeinse partijmedewerkers. Hij zou na verkiezingsdag zijn entourage over zijn besmetting hebben ingelicht, maar het is niet bekend wanneer hij juist positief heeft getest.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Joe Biden spreekt Amerikanen toe: 'We gaan deze race winnen'

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt dat hij de verkiezingen gaat winnen. 'De cijfers zijn duidelijk', zei Biden vanuit zijn woonplaats Wilmington, in Delaware. 'We gaan deze race winnen.'

Biden riep zijn aanhangers op om rustig en geduldig te blijven, nu de officiële resultaten in verschillende staten al meer dan drie dagen na de verkiezingen op zich laten wachten. Hij onderstreepte ook nogmaals dat hij de coronapandemie onder controle wil krijgen. 'We kunnen veel levens redden.'

De verwachte toespraak van Biden liet enkele uren op zich wachten, maar hij sprak de Amerikanen uiteindelijk 's avonds laat (lokale tijd) nog toe.

Biden staat in belangrijke staten aan de leiding, maar is door Amerikaanse media nog niet tot winnaar uitgeroepen. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Fox News ontkent dat personeel Biden geen 'president-elect' mag noemen

Fox News ontkent dat zijn personeel de Democratische presidentskandidaat Joe Biden geen president-elect mocht noemen zoals CNN eerder had bericht.

Presentatoren, deskundigen en journalisten van Fox News zouden Joe Biden in het geval van winst in de verkiezingen geen president-elect mogen noemen. Het bedrijf zou bang zijn voor rechtszaken door president Donald Trump en zijn campagneteam. Zo zou uit twee interne memo's hebben gebleken, berichtte CNN vrijdag.

Fox News ontkent dat echter. Er zijn daarover 'geen memo's of redactionele richtlijnen' geweest, aldus het rechts-conservatieve televisienetwerk in een verklaring zonder meer details te geven.

Het campagneteam van Trump beschuldigt de nieuwszender ervan de staat Arizona veel te vroeg te hebben toegewezen aan Biden. In het Witte Huis werd furieus gereageerd toen dat op de verkiezingsavond gebeurde. Volgens The New York Times leidde dat ertoe dat Trump later die avond zonder enig bewijs sprak over grootschalige verkiezingsfraude. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Supreme Court geeft opdracht om late stemmen Pennsylvania opzij te leggen

Een rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof heeft lokale overheden in Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen. De minister van Binnenlandse Zaken van die staat had ook al dergelijke instructies gegeven, berichten Amerikaanse media.

Pennsylvania is dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog steeds bezig met het tellen van de stemmen. In de staat moeten ook via de post gestuurde stemmen worden meegeteld die tot drie dagen na de verkiezingsdag binnenkomen, mits ze op tijd zijn verstuurd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt er volgens de laatste tussenstand ongeveer 20.000 stemmen voor op de Republikeinse president Donald Trump.

Minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania Kathy Boockvar had eerder al duidelijk gemaakt dat die stemmen vermoedelijk niet het verschil gaan maken. Het gaat volgens haar om kleine aantallen stembiljetten.

Toch waren de Republikeinen naar het hoogste hof van de VS gestapt over de kwestie. Ze vroegen het hof te garanderen dat stembiljetten die na verkiezingsdag binnenkomen ook echt opzij worden gelegd. De conservatieve rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof ging daar op voorlopige basis in mee. Het volledige hof moet zich later nog wel over de kwestie buigen. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Trump: 'Biden mag presidentschap niet onterecht opeisen'

De Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Twitter dat zijn Democratische uitdager Joe Biden de verkiezingsoverwinning niet onterecht mag opeisen.

'Joe Biden mag het presidentschap niet onterecht opeisen. Ik zou dat ook kunnen opeisen. De gerechtelijke procedures beginnen nu pas!', aldus de president op Twitter. Naar verwachting zal Joe Biden in de komende uren een toespraak houden.

Biden lijkt op een zucht van de overwinning te staan. Hij staat voorlopig in vier van de zes overgebleven staten aan de leiding, maar nog geen enkele grote Amerikaanse media heeft hem als winnaar uitgeroepen. Trump had zich dinsdagavond al voortijdig tot winnaar uitgeroepen en had in de dagen daarna herhaaldelijk geëist dat het tellen van stemmen zou worden stopgezet. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Voorsprong Biden slinkt in Arizona maar neemt toe in Georgia

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zijn voorsprong in Arizona zien slinken met ongeveer 5.000 stemmen. In de zuiderse staat Georgia daarentegen, waar Biden eveneens aan de leiding staat, werd het verschil tussen de twee presidentskandidaten alleen maar groter. Dat blijkt rond middernacht Belgische tijd uit cijfers van de verkiezingsautoriteit.

De Democraat stond in Arizona in tussentijdse uitslagen eerder nog ruim 43.000 stemmen voor op zijn rivaal Donald Trump, maar die heeft een bescheiden inhaalslag gemaakt. Biden had tegen iets voor middernacht Belgische tijd nog een voorsprong van ongeveer 39.000 stemmen.

Amerikaanse media zijn verdeeld over de kansen van Trump in het zuidwestelijke Arizona, waar elf kiesmannen zijn te verdelen. Sommige media, waaronder Fox News, hebben Biden al aangewezen als winnaar in die staat. Andere media blijven terughoudend. Inmiddels zijn ongeveer 94 procent van de stemmen er geteld.

In tegenstelling tot in Arizona is Bidens voorsprong in Georgia net aan het toenemen. Biden stond er rond middernacht Belgische tijd aan de leiding met een verschil van 4.235 stemmen voor op president Donald Trump, zo blijkt uit cijfers van de verkiezingsautoriteit. Eerder stond hij slechts met 1.533 stemmen voor. Als Biden de zuiderse staat binnenhaalt, maakt Trump geen kans meer op een tweede termijn. In Georgia zijn reeds meer dan 98 procent van de stemmen geteld. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Republikeinen in Pennsylvania vragen Supreme Court om late stemmen niet te laten tellen

Advocaten voor de Republikeinen in Pennsylvania hebben het Amerikaanse Supreme Court gevraagd om de staat te bevelen geen actie te ondernemen met stembrieven die na de verkiezingsdag zijn aangekomen. Dat meldt de zender CNN.

'Gezien de resultaten van de algemene verkiezing van 3 november 2020, kan de verkiezing in Pennsylvania mogelijk de volgende president van de Verenigde Staten bepalen', citeert de zender het verzoek van de partij. 'Het is momenteel onduidelijk of alle 67 verkiezingsraden van de county's de laattijdige stembrieven apart zetten.'

De staat gaf al het bevel om stembrieven die binnenliepen tussen woensdag 4 november en vrijdag 6 november, te scheiden van de stembrieven die ten laatste op verkiezingsdag (dinsdag 3 november) zijn aangekomen, in afwachting van een juridische beslissing.

De Republikeinen in de staat vragen het hof om dat te versterken en op te leggen dat er geen actie mag worden ondernomen met de stembrieven, aldus CNN.

De verantwoordelijke in de staat, Kathy Boockvar, zei aan CNN dat het niet om genoeg stemmen gaat om de verkiezing te beïnvloeden.

In Pennsylvania ligt de Democratische presidentskandidaat Joe Biden nipt voor op de Republikeinse president Donald Trump. Wie de staat wint, haalt 20 stemmen in het kiescollege binnen. Bij een overwinning heeft Biden daardoor genoeg voor de benodigde 270 stemmen in het kiescollege om tot president te worden verkozen. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Georgia geeft voorlopig geen uitslag: 'Het is te nipt'

De autoriteiten van de staat Georgia kondigen aan dat er voorlopig geen uitslag komt uit de staat. Het is te nipt om een uitslag te geven. Er wordt nog een klein aantal stemmen geteld, maar wellicht wacht de staat op de hertelling alvorens een resultaat bekend te maken. Met ongeveer vijf miljoen stemmen die geteld zijn, zo werd gemeld, heeft Joe Biden een voorsprong van 1.585 stemmen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twitter plaatst waarschuwing bij berichten over zege van Biden

Twitter plaatst waarschuwingen bij berichten waarin de Democratische presidentskandidaat Joe Biden wordt aangeduid als 'president-elect'. De berichtensite meldt in zo'n waarschuwing dat 'officiële bronnen mogelijk nog geen winnaar hadden aangewezen toen dit werd gepost'.

Twitter probeert gebruikers te alarmeren als onjuiste informatie wordt gedeeld over de verkiezingen. Er verschenen ook waarschuwingen bij berichten van president Donald Trump. Dat gebeurde onder meer bij een bericht waarin Trump beweerde dat hij makkelijk zou winnen als 'legale stemmen' worden geteld. De berichtensite waarschuwde dat informatie in die tweet 'mogelijk misleidend' is.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Poststemmen, vroege stemmen, dagstemmen, voorlopige stemmen etc.

Terwijl we wachten tot een toonaangevend medium een van de betwiste staten toekent aan een van de twee presidentskandidaten, zijn hier enkele redenen waarom er zoveel verwarring bestaat over nog uitstaande stemmen.

Elke staat heeft een eigen systeem, en binnen elke staat hebben ook districten nog de mogelijkheid om eigen regels inzake het tellen van stemmen te introduceren. In de ene staat werden vroege stemmen (per post of in persoon, allebei of een van beide) vroeg geteld, in de andere staat worden post- en vroege stemmen pas geteld na de dagstemmen. In Florida werden vroege stemmen op voorhand geteld, in Georgia worden vroege stemmen en poststemmen na de stemmen van verkiezingsdag geteld.

In sommige staten mogen stembrieven als ze van een poststempel op 3 november zijn voorzien nog dagen later arriveren. In andere staten moeten poststemmen ten laatste op 3 november toekomen. In vele staten wordt grotere souplesse getoond voor stemmen van militairen. In Pennsylvania mogen de late poststemmen pas vanaf vandaag vrijdag geteld worden.

Daarnaast zijn er ook nog voorlopige stembiljetten. In de stad Philadelphia en omstreken, in de hevig betwiste staat Pennsylvania, zijn er volgens CNN 20.000 ongetelde voorlopige stembiljetten. Mensen die geen stemoproep met stembiljet toegestuurd kregen, of die zich na bvb. een adreswijziging aanmelden bij een verkeerd kieskantoor, krijgen een voorlopig stembiljet. Na de kiesdag wordt uitgezocht of de voorlopige stem geldig is. Hoeveel van de 20.000 voorlopige stemmen uit Philadelphia uiteindelijk zullen tellen, zal pas na controles geweten zijn. Onder verstaan: zolang het verschil tussen de kandidaten beperkt blijft, kunnen deze stemmen de doorslag geven. Of kan er in elk geval twijfel blijven bestaan over het resultaat. Als het verschil tussen de kandidaten groeit, pakweg in de richting van 100.000 stemmen voor een staat ter grootte van Pennsylvania, maken die relatief kleine hoeveelheden voorlopige stemmen niet meer uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Dit gaat om de integriteit van het volledige verkiezingsproces'

President Donald Trump verandert zijn strategie om specifieke verkiezingsresultaten aan te vechten en stelt nu het volledige verkiezingsproces in vraag. 'We geloven dat het Amerikaanse volk volledige transparantie verdient in alle stemmentellingen en verkiezingscertificatie', aldus Trump op het Twitteraccount van zijn campagneteam. Hij oordeelt dat dit niet langer gaat om een enkele verkiezing. 'Dit gaat om de integriteit van ons volledig verkiezingsproces.'

'Van bij het begin hebben we gezegd dat alle legale kiesbrieven geteld moeten worden en alle illegale niet, maar bij elke stap hebben we tegenstand tegen dit basisprincipe gekregen van de Democraten.'

De president krijgt voor zijn beweringen over kiesfraude tegenwind van een toenemend aantal Republikeinse verkozenen. Recent hebben senatoren Ben Sasse, Mitt Romney, Susan Collins en Pat Toomey zich tegen de 'retoriek' van de president uitgesproken.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mitt Romney: 'Trump wakkert destructieve passies aan'

De Republikeinse senator Mitt Romney oordeelt dat president Donald Trump verkeerd zit door te stellen dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. Dergelijke uitspraken kunnen volgens de prominente Republikein, die in 2012 nog presidentskandidaat was, schadelijk zijn voor het land.

'Hij zou niet moeten zeggen dat de verkiezing doorgestoken kaart, corrupt en gestolen was', schrijft de senator in een verklaring. Hij waarschuwt dat Trump zo Amerikaanse instituties beschadigt en 'destructieve en gevaarlijke passies' aanwakkert bij mensen.

Trump staat volgens Romney wel in zijn recht als hij vraagt om hertellingen of aandringt op een onderzoek naar misstanden, mits daar enig bewijs voor is. Romney roept Amerikanen op vertrouwen te hebben in democratie, de grondwet en hun landgenoten. 'De stemmen zullen geteld worden. Als wordt gezegd dat sprake is van onregelmatigheden, worden die onderzocht', aldus de politicus.

(Belga)

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tussenstand in de stemmen

Georgia: Biden ligt 1.564 stemmen voor met nog plusminus 4000 poststemmen en een onbekend aantal stemmen van militairen die ongeteld zijn. De staat zal de stemmen hertellen.

Arizona: Biden ligt 43.779 stemmen voor, maar dat aantal slinkt in de loop van de uren lichtjes. Zoals eerder gemeld hebben Fox News en het persagentschap AP deze staat aan Joe Biden toegekend. Andere media houden zich op de vlakte. 93 procent van de stemmen is geteld.

Pennsylvania: Biden ligt aan de leiding met nu 12.497 stemmen. De voorsprong groeit, maar dit is een staat waar Trumpadvocaten reden tot betwisting zien, onder meer omdat partij-observatoren in Philadelphia een tijdlang uit de buurt van de stemmen gehouden werden. Intussen mogen ze de stemmen tot een coronaveilige 1,8 meter benaderen. Er zouden nog zowat 100.000 stembiljetten te tellen zijn (dat cijfer verschilt per medium en zelfs per bron per medium).

Nevada: Biden staat nu 20.352 stemmen voor. Dat aantal is de voorbije uren fors toegenomen. 92 procent van de stemmen is geteld.

North Carolina: Donald Trump ligt 76.701 stemmen voor en de campagne van Biden voorspelt dat Trump in deze staat zal winnen. 95 procent van de stemmen is geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Joe Biden plant een toespraak

Vanavond Amerikaanse tijd, wellicht na middernacht Belgische tijd, zal Joe Biden een toespraak houden. Dat melden Amerikaanse media.

De toespraak zal wellicht samenvallen met de klassieke nieuwsuitzendingen van de grote zenders, die aan de Oostkust van het land om 0u30 Belgische tijd starten.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden geeft vrijdag in "primetime" een toespraak in zijn woonplaats Wilmington. Dat melden verschillende Amerikaanse nieuwszenders.

Volgens medewerkers van Biden kan het gaan om zijn overwinningsspeech, maar dat hangt af van de timing waarop een winnaar voor de verkiezingsrace wordt uitgeroepen, meldt CNN. Ook zijn running mate, senator Kamala Harris, zou spreken, voor de toespraak van Biden.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hongarije hekelt 'fraude tegen Trump'

Hongaarse media hekelen de 'fraude' die gepleegd is bij de Amerikaanse verkiezingen ten nadele van Donald Trump. Hongaars premier Viktor Orbán noemt de Amerikaanse president 'een vriend van Hongarije'.

'Enorme spanning in Amerika na de vele tekenen van bedrog', kopt Origo.hu, de belangrijkste regeringsgezinde nieuwssite in Hongarije.

Orbán verklaarde in een interview op de openbare radiozender dat de VS andere landen niet meer kan bekritiseren na dergelijke verkiezing. 'Ik heb altijd aan de kant van president Trump gestaan', zei hij. In 2016 was Orbán de eerste Europese leider die de kandidatuur van Trump steunde. Ook bij de huidige campagne sprak hij zijn steun uit voor de huidige president. Vorig jaar bracht Orbán een bezoek aan Washington. Trump noemde hem toen 'een leider die in heel Europa gerespecteerd wordt'.

Lees ook: 'Een historisch akkoord': hoe de Europese Unie Viktor Orbán aan de leiband wil houden

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Er komt een vreedzame machtsoverdracht' (Trumpadviseur)

Een economisch adviseur van Donald Trump, Larry Kudlow, heeft op nieuwszender CNBC gezegd dat hij een vreedzame machtsoverdracht verwacht als de president de verkiezingen verliest. Voorlopig is er nog geen aanwijzing dat Trump een nederlaag zou toegeven en het staatshoofd heeft al aangegeven dat hij de uitslag in meerdere staten zal aanvechten.

'Ik denk dat er een vreedzame machtsoverdracht zal zijn', antwoordde Kudlow op een vraag over de impact van de machtsoverdracht op de financiële markten. 'Dit is de grootste democratie ter wereld en we houden ons aan de wet en dat zal ook deze president doen.'

In de Amerikaanse media werd al meerdere keren de bezorgdheid geuit dat Trump een eventuele verkiezingsnederlaag niet zou erkennen. Eerder had het campagneteam van Biden daarop al gereageerd: 'De regering van de Verenigde Staten is perfect in staat om indringers uit het Witte Huis te escorteren', aldus woordvoerder Andrew Bates.

(Belga)

reuters
© reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Fox News zal Biden bij winst geen president-elect noemen' (CNN)

Presentatoren, deskundigen en journalisten van Fox News mogen Joe Biden in het geval van winst in de verkiezingen vooralsnog geen president-elect noemen. Het bedrijf zou bang zijn voor rechtszaken door president Donald Trump en zijn campagneteam, aldus concurrerende nieuwszender CNN, die zich baseert op een intern document.

Het campagneteam van Trump beschuldigt Fox News ervan de staat Arizona veel te vroeg te hebben toegewezen aan Biden. In het Witte Huis werd furieus gereageerd toen dat op de verkiezingsavond gebeurde. Volgens The New York Times leidde dat ertoe dat Trump later die avond zonder enig bewijs sprak over grootschalige verkiezingsfraude. Fox wordt doorgaans gezien als de spreekbuis van rechts-conservatief Amerika en van de president, die geregeld inbelt in programma's.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Georgia zal stemmen hertellen

De staat Georgia zal overgaan tot een hertelling van de stemmen. Dat heeft de verantwoordelijke Brad Raffensperger aangekondigd.

'Met een verschil dat zo klein is, komt er een hertelling'.

In de staat ligt de Democraat Joe Biden momenteel voorop, maar het verschil is uiterst miniem, zij het lichtjes groeiend. Het verschil bedraagt momenteel 1.579 stemmen op een totaal van bijna 5 miljoen.

Volgens nieuwszender CNN zijn er in de verschillende counties in de staat nog iets meer dan 4.000 stemmen te tellen. Daarnaast kunnen er ook onder meer nog mogelijke stembrieven van militairen binnenkomen. Bij een verschil van minder dan 0,5 procentpunt kan er in Georgia een hertelling worden gevraagd. De Trump-campagne lijkt dat ook te zullen doen.

De staat, die onder Republikeins bestuur staat, laat weten dat er geen aanwijzingen zijn van 'belangrijke onregelmatigheden'.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Team Biden: 'Perfect mogelijk indringers uit het Witte Huis te verdrijven'

Het campagneteam van de Democraat Joe Biden heeft herhaald dat het Amerikaanse volk de presidentsverkiezing zal beslissen. 'De regering van de Verenigde Staten is perfect in staat om indringers uit het Witte Huis te escorteren.' Dat zei Andrew Bates, woordvoerder van de campagne. Eerder was bericht dat Donald Trump niet van plan zou zijn om een eventuele verkiezingsnederlaag te erkennen.

Biden ligt op kop in de belangrijke strijdstaat Pennsylvania, waar 20 stemmen in het electoral college te behalen zijn. Wint hij die staat, dan heeft hij genoeg stemmen in het kiescollege om verkozen te worden tot president.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Biden vergroot voorsprong in Pennsylvania een beetje

In de vier betwiste staten blijft Joe Biden aan de leiding in de tussentijdse tellingen. In Pennsylvania is zijn kleine voorsprong lichtjes gegroeid.

De voorsprong van Biden per staat:

Pennsylvania: 6.817 stemmen.

Georgia: 1.098 stemmen.

Nevada: 11.438 stemmen.

Arizona: 47.052 stemmen.

Een vijfde staat North Carolina is officieel ook nog niet toegekend, maar zelfs de Biden-campagne voorspelt dat die staat naar president Donald Trump zal gaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump-team: 'Cijfers zijn niet definitief, stemmen zullen herteld worden'

'De valse projectie dat Joe Biden de winnaar is (van de verkiezingen, red.) is gebaseerd op de resultaten in staten die nog niet definitief zijn.' Dat meldt Matt Morgan van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump in een mededeling op Twitter.

Morgan wijst erop dat de stemmen in de staat Georgia herteld zullen worden. 'We zijn er zeker van dat we stembiljetten vinden die niet correct zijn verkregen en dat president Trump uiteindelijk de overhand zal halen'.

Volgens het campagneteam vonden er ook veel onregelmatigheden plaats in Pennsylvania. Morgan stelt dat vrijwilligers van het team op bepaalde plaatsen geen toegang krijgen tot de locaties waar de stemmen geteld worden. In Nevada zouden duizenden mensen op een foute manier per post hebben gestemd. Trump zou ook in Arizona op weg zijn om de verkiezingen te winnen, hoewel nieuwszenders Fox en persagentschap AP Biden hebben uitgeroepen als winner.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Biden nu aan de leiding in de vier betwiste staten

Joe Biden staat in de voorlopige tellingen nu aan de leiding in de vier staten die nog betwist worden: Arizona, Nevada, Georgia en Pennsylvania.

Arizona is aan Biden toegekend door Fox News en door het persagentschap AP, maar niet door andere media.

Arizona (11 stemmen) en Nevada (6) volstaan samen om Biden de allernipste meerderheid van 270 stemmen in het kiescollege te bezorgen. Pennsylvania (20 stemmen) volstaat op zichzelf om Biden in het Witte Huis te brengen. Georgia alleen (16 stemmen) zou een gelijkspel opleveren, waarna het Huis van Afgevaardigden de president aanduidt.

Biden heeft momenteel 253 stemmen in dat kiescollege binnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Biden neemt de leiding in Pennsylvania

In de voorlopige tellingen komt de Democratische kandidaat Joe Biden voor het eerst aan de leiding in de staat Pennsylvania. Hij staat 5.587 stemmen voor met 95 procent van de stemmen geteld. Pennsylvania levert 20 stemmen in het kiescollege, en een overwinning daar zou volstaan om Biden president te maken.

De voorlopige totalen in de staat zijn volgens CNN: 3.295.304 stemmen voor Biden, en 3.289.717 voor Trump.

Zoals ook in de staat Georgia hebben de voorlopige resultaten in Pennsylvania sinds verkiezingsdag een hele evolutie doorgemaakt, beginnend met honderddjuizenden stemmen voorsprong voor Donald Trump om recent een flinterdunne voorsprong voor Joe Biden te tonen. Dat heeft alles te maken met de manier van tellen, waarbij eerst de dagstemmen werden geteld, die in meerderheid naar Trump gingen, en vervolgens poststemmen en vroege persoonlijke stemmen, die meer naar Biden gingen.

In alle vroegte vrijdag bedroeg de voorsprong van president Trump in Pennsylvania nog 18.049 stemmen.

De verschillen in Georgia en Pennsylvania zijn zo klein dat het eindresultaat nog niet wordt voorspeld in de Amerikaanse media.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trumpteam start hotline voor kiesfraude

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een hotline ingericht waar mensen verkiezingsfraude kunnen melden.

Nieuwszender CNN ziet in de stap bewijs dat zijn advocaten proberen bewijzen te vergaren om de zeer omstreden uitspraken van Trump te stutten.

Zelfs enkele Republikeinen, onder wie oud-gouverneur van New Jersey, Chris Christie die nauw samenwerkte met Trump, roepen om bewijs van de president. 'Als je die dingen zegt vanaf het podium in het Witte Huis - wat hij ook mag, en hij mag juridische stappen ondernemen - moet je ons wel de bewijzen tonen', aldus Christie tegen de zender CBS.

Trump kreeg wel enige steun van zijn nauwe bondgenoot in het Congres, meerderheidsfractieleider Mitch McConnell in de Senaat. 'Zo moet het werken in ons geweldig land: elke wettige stem dient geteld. Elk onwettig voorgelegd stembiljet niet. Alle partijen moeten het proces (stemmen tellen - red) kunnen observeren. En de rechtbanken zijn er om de wetten te doen toepassen en geschillen op te lossen. Zo bepalen de Amerikaanse stemmen de uitslag', schreef hij in een tweet.

(Belga)

Joe Biden vergroot zijn voorsprong in Georgia

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden loopt in de staat Georgia verder uit op de Republikeinse president Donald Trump, zo heeft nieuwszender CNN vrijdag bericht.

Biden heeft nu 1.096 stemmen meer. Zegeviert hij, dan wordt hij de eerste Democraat om in Georgia te winnen sinds Bill Clinton in 1992, schrijft de New York Times.

Eindsprint in de race naar het Witte Huis is ongezien spannend: Biden neemt de leiding in Georgia

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft in de staat Georgia de leiding overgenomen van de Republikeinse president Donald Trump, zo heeft nieuwszender CNN vrijdagochtend bericht.

Joe Biden heeft nu een voorsprong van 917 stemmen. Hij heeft sinds Election Day meer dan 300.000 stemmen ingehaald. Vier jaar geleden won Trump in Georgia van Hillary Clinton met vijf procentpunt voorsprong. In Georgia zijn zestien kiesmannen/vrouwen te begeven. Naargelang de bron had Biden er al 253 of 264. Trump kan het zich niet veroorloven om in Georgia te verliezen, zegt CNN.

De eindsprint in de race naar het Witte Huis blijft ongezien spannend. De Republikeinse president Donald Trump en de Democratische kandidaat Joe Biden zijn in een duivelse nek-aan-nekrace verwikkeld.

In Nevada zijn er 11.438 stemmen verschil, in Pennsylvania met zijn 20 kiesmannen/vrouwen 18.229, en in Arizona met 11 kiesmannen/vrouwen 47.052 stemmen. In Pennsylvania is de voorsprong van Trump naar 0,3 procentpunt geslonken, na meer dan vijf procentpunt te zijn geweest.

In North Carolina heeft Trump 50,0 procent van de stemmen en Biden 48,6 procent. Biden ligt aan de leiding in Nevada en Arizona.

In Pennsylvania worden nog stemmen geteld die dinsdag fysiek zijn uitgebracht, daarna komen de briefstemmen aan bod. (Belga)

Amerikaanse postbedrijf vindt 1.700 achtergebleven stembiljetten in Pennsylvania

Het Amerikaanse staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) zegt dat het nog ongeveer 1.700 achtergebleven briefstembiljetten heeft teruggevonden in sorteercentra in de cruciale swing state Pennsylvania. De stembiljetten werden bij twee controles aangetroffen en zijn al bezorgd bij de telbureaus.

In gerechtelijke stukken die door USPS zijn ingediend, staat dat er ongeveer 1.070 biljetten werden aangetroffen in een sorteercentrum in het Democratische bolwerk Philadelphia. Nog eens 300 biljetten werden gevonden in de stad Pittsburgh en nog 266 in Leigh Valley.

Stembiljetten moeten in de staat Pennsylvania uiterlijk vrijdagavond bij de telbureaus zijn bezorgd om geldig te zijn. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn vooralsnog een ongekende nek-aan-nekrace, waarin de staat Pennsylvania mogelijk de doorslag geeft.

Als de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de staat wint heeft hij genoeg kiesmannen (273 of 284 naargelang de bron) om Donald Trump te verslaan. De president gaat in Pennsylvania vooralsnog aan de leiding, maar zag zijn voorsprong in die staat in de afgelopen uren verdwijnen.

Volgens de krant The Washington Post werden 150.000 kiesbiljetten niet op tijd geleverd aan de telbureaus, waarvan ongeveer 12.000 uit de vijf staten waar de winnaar nog niet bekend is (Pennsylvania, Arizona, Georgia, North Carolina en Nevada). Of de kiesbiljetten die te laat aankomen nog gelden, hangt af van staat tot staat.

Trump heeft zich in een toespraak afgelopen nacht opnieuw uitgelaten over de stemmen die binnen kwamen na de verkiezingsdag. 'Als je de wettige stemmen telt, win ik gemakkelijk', zo zei Trump. 'Als je de onwettige stemmen telt, dan kunnen ze de verkiezing stelen van ons', herhaalde hij nog eens. (Belga)

Mogelijk pas in januari duidelijkheid over de Senaat

De Amerikanen gaan mogelijk pas in januari weten wie de controle krijgt over de Senaat. In Georgia heeft de Republikein David Perdue sinds donderdag nog een voorsprong van 49,9 procent op zijn tegenstander, en in die staat heeft een kandidaat 50 procent nodig om verkozen te worden. Als dat niet het geval is, dan komt er een tweede ronde op 5 januari. Voor de tweede zetel in Georgia komt er zeker een tweede ronde.

Sinds de verkiezingsdag dinsdag is al bekend dat de Democraten twee zetels hebben veroverd op de Democraten, die van Martha McSally in Arizona en die van Cory Gardner in Coloroda. Daarnaast verloren de Democraten de zetel van Doug Jones in Alabama. Een van de zetels waarover de Democraten hoop koesterden, die van Susan Collins in Maine, blijft dan toch Republikeins.

De stand is voorlopig 48-48, met nog vier zetels te gaan: twee zetels in Georgia, eentje in Alaska en eentje in North Carolina. Het lijkt zo goed als zeker dat Alaska en North Carolina, twee traditioneel rode staten, naar de Republikeinen gaan.

Dus blijven er enkel nog de twee zetels in Georgia over. Eentje daarvan was een 'special election' met in totaal 21 kandidaten, met de Democraat Raphael Warnock en de Republikeinse Kelly Loeffler die het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde. De tweede zetel in de staat gold ook voor de Democraten gezien als een zetel die ze kunnen veroveren. Tot donderdag leek die kans klein, maar sinds Perdue onder de 50 procent viel, kan het zijn dat de Democraten ook voor deze zetel een tweede kans krijgen in januari. Net zoals voor de stemmen voor de presidentsverkiezingen, is het in Georgia nog wachten op de laatste resultaten.

Indien er inderdaad een tweede ronde komt voor de twee zetels en de Democraten winnen ze allebei, krijgen we een ex aquo in de Senaat. Als er bij stemmingen een gelijkstand is, krijgt de vicepresident de doorslaggevende stem. (Belga)

Politie pakt twee gewapende mannen op bij telbureau in Philadelphia

De politie van Philadelphia heeft donderdagavond (plaatselijke tijd) in de buurt van het Congrescentrum, waar stemmen worden geteld voor de presidentsverkiezingen, twee mannen met een wapen nabij hun voertuig opgepakt, zo hebben plaatselijke media gemeld. De autoriteiten communiceerden nog niet over de achtergronden.

De lokale zender WPVI berichtte in de nacht van donderdag op vrijdag dat de politie aanwijzingen had gekregen dat er mogelijk een aanslag op het congrescentrum was gepland.

Op televisiebeelden was te zien hoe één van beide mannen werd afgevoerd.

Het voertuig, een Hummer, had een kentekenplaat van de staat Virginia. Er hingen stickers aan van QAnon, een extreemrechtse complotorganisatie. De wapens waren van het type AR-15.

In Philadelphia zijn de regels omtrent wapenbezit wat strenger dan elders in de staat Pennsylvania, er is een vergunning nodig. Volgens Fox News is het onderzoek nu in handen van de federale recherche FBI.

Donderdag waren er in de staat Arizona ook al gewapende lieden bij een betoging van Trump-aanhangers voor een telbureau. In die staat is het dragen van wapens in het openbaar toegelaten.

In Pennsylvania zijn de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden in een nek-aan-nekrace verwikkeld. De uitslag kan beslissend zijn. (Belga)

Getty Images
© Getty Images

Extra presidentiële beveiliging onderweg naar hoofdkantoor Biden

De Secret Service, die gaat over de beveiliging van de president en zijn naasten, stuurt uit voorzorg extra manschappen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in de plaats Wilmington in de staat Delaware. Volgens The Washington Post staat Biden op het punt zich uit te roepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen.

Gedurende de campagne en de verkiezingen kreeg Biden al bescherming. Die verhoogt, maar is nog niet op hetzelfde niveau als van president Donald Trump.

Het campagneteam zit in het plaatselijke congrescentrum. De Secret Service wilde geen toelichting geven. 'Wij doen geen mededelingen over het hoe en wat van de beveiliging van de kandidaten.' (Belga)

Twitterprofiel van Steve Bannon offline gehaald om het bedreigen van immunoloog Fauci

Het Twitter-account van Steve Bannon, de voormalig adviseur van president Donald Trump, is opgeschort omdat hij gepleit heeft voor het gebruik van geweld tegen twee belangrijke Amerikaanse functionarissen, onder wie topimmunoloog Anthony Fauci. YouTube heeft om die reden ook een video van Bannon verwijderd.

Bannon had in een nieuwe aflevering van zijn onlineserie 'War Room Pandemic' gepleit voor het ontslag van Anthony Fauci, een vooraanstaande Amerikaanse immunoloog, en Christopher Wray, directeur van de FBI.

'Ik wil eigenlijk een stap verder gaan', vervolgde hij. 'Ik zou de koppen op spiesen zetten en ze aan de twee hoeken van het Witte Huis plaatsen, als waarschuwing voor federale bureaucraten.'

Het Twitterprofiel van Bannon @warroompandemic is vrijdagmorgen niet langer zichtbaar op Twitter. Er staat een melding bij dat het account is opgeschort, omdat het in strijd is met de regels van het microblogplatform. YouTube verwijderde de video en maakte ook bekend dat het Bannons account voor 'minstens een week' schorst.

We hebben deze video verwijderd wegens schending van ons beleid tegen het aanzetten tot geweld", aldus YouTube-woordvoerder Alex Joseph. 'We zullen waakzaam blijven en ons beleid handhaven in de periode na de verkiezingen.' Twitter heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De rechts-radicale activist Bannon wordt gezien als een van de architecten van de verkiezingsoverwinning van Trump in 2016. Hij kreeg daarna een belangrijke adviseurspost in het Witte Huis, waar hij in 2017 weer vertrok. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Trump en Biden nagenoeg gelijk in Georgia

De strijd om de zestien kiesmannen in de Amerikaanse deelstaat Georgia draait uit op een millimetersprint tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. Met zo goed als alle stemmen geteld, bedraagt het verschil tussen beide kandidaten nog nauwelijks 3.500 stemmen in het voordeel van Trump. Dat blijkt volgen de Amerikaanse media uit de voorlopige resultaten.

Rond vrijdagmorgen 2.15 uur (Belgische tijd) staat Trump in Georgia nog altijd op kop, met 2.446.850 stemmen achter zijn naam. Biden volgt met 2.443.364 stemmen. Het gaat om respectievelijk 49,4 en 49,3 procent van de reeds getelde stemmen.

Al 99 procent van de stemmen is geteld in Georgia, zo blijkt ook nog uit de gegevens van onder meer CNN en Fox News.

Om president te worden, moet een kandidaat minstens 270 vertegenwoordigers in het kiescollege halen. Biden heeft momenteel al 253 kiesmannen binnengehaald, tegenover 214 voor Trump.

Ook in de staten Nevada, Pennsylvania, North Carolina en Arizona is het verschil nog te klein om al een winnaar uit te roepen. Alaska is ook nog niet toegekend aan een van de kandidaten, maar dat heeft eerder te maken met het beperkte aantal stemmen dat daar al geteld is. De verwachting is dat Trump de drie kiesmannen in die laatste staat vrij eenvoudig zal binnenhalen. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Trump: 'Als je de wettige stemmen telt, win ik de verkiezingen gemakkelijk'

Zittend Amerikaans president Donald Trump is ervan overtuig dat hij de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen is. Dat heeft hij donderdag (lokale tijd) duidelijk gemaakt tijdens een verklaring in het Witte Huis.

Lees hier meer.

Belga
© Belga
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Biden: 'Geen twijfel' over overwinning, maar we moeten kalm blijven

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft donderdag in een korte toespraak benadrukt dat er 'geen twijfel' over bestaat dat hij als winnaar van de verkiezingen zal worden uitgeroepen, eens alle stemmen geteld zijn. Tegelijkertijd maant hij zijn aanhangers wel aan tot kalmte en geduld.

'Het lijdt geen twijfel dat, van zodra de telling voltooid is, senator Kamala Harris en ik zullen worden uitgeroepen tot de winnaars', verklaarde Biden donderdag tijdens een korte toespraak in Wilmington, in de staat Delaware.

Biden riep de Amerikanen ook op om rustig te blijven, nu het definitieve resultaat nog op zich laat wachten. 'Blijf kalm, het proces is aan het werk', zo klonk het. 'Democratie is soms rommelig en vergt soms wat geduld, maar dat geduld wordt al meer dan 240 jaar beloofd met een stelsel waar de hele wereld jaloers op is', aldus Biden. 'In Amerika is elke stem heilig en het is de wil van de kiezers die de president kiest.'

Net als in zijn vorige toespraken, eiste Biden de overwinning nog niet op. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Campagneteam Trump vangt bot bij rechter in Michigan en Georgia

Het campagneteam van aftredend president Donald Trump heeft bot gevangen bij een rechter in Michigan, om het tellen van de stemmen te doen ophouden, zo hebben het NBC News en nieuwszender CNN donderdag gemeld. Ook in Georgia gebeurde hetzelfde.

Het kamp-Trump had gevraagd om op te houden met het tellen van briefstemmen tot een inspecteur van elke partij aanwezig was bij elk telbureau in elke county en totdat er bewakingscamera's waren bij elke stembus.

Rechter Cynthia Stephens wees die eis tijdens een rechtszitting af en kondigde aan dat het vonnis morgen vrijdag schriftelijk zal openbaar gemaakt worden. Overigens zei een advocaat van de staat Michigan ter zitting dat het tellen al is afgerond.

Meerdere Amerikaanse media, waaronder ook de conservatieve zender Fox News, hebben al de Democraat Joe Biden uitgeroepen tot winnaar in Michigan.

Ook in de staat Georgia heeft het kamp-Trump een rechtszaak over het tellen van de stemmen verloren. Advocaten claimden onregelmatigheden bij het tellen. Maar het bewijs daarvoor was niet sterk, aldus de rechter. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Biden maakt nog kans op zege in de staat Georgia

De Amerikaanse president Donald Trump is nog niet zeker van een overwinning in de belangrijke staat Georgia.

Hij heeft een voorsprong van 12.835 stemmen op tegenstander Joe Biden, nu 98 procent van de stemmen is geteld. Trump stond omstreeks 22.50 uur Belgische tijd op 49,5 procent van de stemmen, zijn Democratische uitdager op 49,2 procent. Het hoofd van de kiesraad in de staat liet donderdagavond (Belgische tijd) weten dat er nog 47.277 stemmen te tellen zijn.

Als Biden ongeveer 60 procent van die overgebleven stemmen krijgt, gaat hij Trump voorbij en wint hij de zestien kiesmannen/vrouwen van Georgia. Daarmee is hij vrijwel zeker van het presidentschap. Sommige media geven hem nu reeds 264 stemmen in het Electoral College, andere 253.

Volgens nieuwszender CNN is het niet onmogelijk voor de vroegere adjunct van Barack Obama om de huidige president nog in te halen. De nog niet-getelde stemmen komen vooral uit delen van de staat waar de Democraten veel aanhangers hebben, zoals de hoofdstad Atlanta. Behalve de nog niet-getelde stemmen, zijn er misschien ook nog stemmen van soldaten uit Georgia onderweg vanuit het buitenland. Als die zijn verstuurd op verkiezingsdag, afgelopen dinsdag, en voor vrijdag aankomen, zijn de stemmen geldig en moeten ze nog worden geteld.

Hoeveel van die stemmen onderweg zijn, is niet bekend. Volgens de autoriteiten in Georgia hebben bijna 9.000 soldaten een stembiljet aangevraagd. Ook die kunnen voor Biden belangrijk zijn. Volgens de legernieuwssite Military Times hebben jonge soldaten een voorkeur voor Biden, terwijl veteranen vooral Trump steunen. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Campagne-Biden voorbereid op rechtszaken

De campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden maakt zich geen zorgen over rechtszaken die het kamp van aftredend president Donald Trump inspant. Dat heeft Fox News donderdag gemeld.

"De Democraten begonnen zich reeds in september voor te bereiden toen zij zagen dat president Donald Trump doorging met het verspreiden van desinformatie over briefstemmen en wantrouwen in het verkiezingsproces bleef spuien", zo staat op de website van de conservatieve nieuwszender te lezen.

Het kamp-Biden richtte een advocatenteam op, het Biden Lawyers Committee, met daarin enkele ronkende namen, zoals Eric Holder die minister van Justitie is geweest onder president Barack Obama. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Facebook verwijdert groep met gewelddadige Trump-aanhangers

Facebook heeft een pagina verwijderd waarin aanhangers van de Republikeinse president Donald Trump de Democraten beschuldigden van verkiezingsfraude. Ze spoorden mensen aan om mee te doen aan demonstraties en sommige leden riepen op tot geweld. De groep werd woensdag aangemaakt en had donderdag al meer dan 365.000 leden.

"Overeenkomstig de uitzonderlijke maatregelen die we nemen tijdens deze periode van verhoogde spanning hebben we de groep 'Stop the Steal' verwijderd", zei Facebook.

Stop the Steal zegt dat Trumps tegenstanders door fraude de verkiezingen proberen te stelen. De initiatiefnemers verwachtten de stap van Facebook al. Ze riepen leden op hun e-mailadres achter te laten "voor het geval sociale media deze groep censureren". De groep was gecreëerd door de actiegroep Women for America First. Die organiseerde eerder demonstraties tegen maatregelen tegen het coronavirus. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Voorsprong Trump in Pennsylvania slinkt gestaag

De vrij riante voorsprong die de Republikeinse president Donald Trump woensdag nog had op zijn Democratische rivaal Joe Biden, is gestaag aan het afkalven, zo bericht nieuwszender CNN donderdag.

"Elke keer als we nieuwe stemmen bijkrijgen, daalt de voorsprong van de president", aldus CNN. Het staatshoofd had op een gegeven moment zowat een half miljoen stemmen voorsprong, maar dat is volgens het Franse persbureau AFP tot zowat 111.000 stemmen gedaald.

Met 92 procent van de stemmen geteld leidt de bewoner van het Witte Huis met 50,2 procent tegen 48,5 procent voor de vroegere adjunct van Barack Obama. Om 14 uur Belgische tijd was dat nog 50,5 tegen 48,2 procent.

Biden wint de stembus slag als hij Pennsylvania, met zijn 20 kiesmannen/vrouwen, naar zich toetrekt, tenzij er natuurlijk eerder resultaten binnenkomen uit de andere overgebleven staten. Kathy Boockvar, 'secretary of the Commonwealth' van Pennsylvania, zei tegenover CNN dat het tellen er mogelijk nog vandaag/donderdag (Amerikaanse tijd) kan zijn afgerond. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Tellen in Nevada kan tot 12 november duren

Het tellen van de (brief)stemmen in het dichtbevolkte Clark County in de zwaar bevochten staat Nevada kan tot 12 november duren, zo heeft een verkiezingsfunctionaris donderdag gezegd en was op nieuwszender CNN te volgen.

Volgens Joe Gloria maakt zijn staf zich op om vandaag/donderdag iets meer dan 51.000 stemmen te tellen en daarover morgen/vrijdag te rapporteren. Er zijn 63.262 poststemmen binnengekomen, de post kan tot 10 november nog steeds stembrieven sturen die ten laatste op 3 november, verkiezingsdag, zijn afgestempeld. Het tellen kan tot 12 november duren.

In Nevada zijn president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Gert Segers
door Gert Segers

Campagnemanager Biden: 'Joe Biden zal de volgende president worden'

Jen O'Malley Dillon, de campagnemanager van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, is optimistisch over de uitslag van de verkiezingen. Dat zei ze donderdagmiddag in een toespraak.

"Joe Biden zal de volgende president van de Verenigde Staten worden", zo zei O'Malley Dillon. "Blijf kalm", benadrukte ze. Volgens de campagnemanager betekent elke staat die Biden er nu bij krijgt een overwinning voor de Democratische kandidaat. Joe Biden staat volgens sommige media momenteel op 264 kiesmannen en volgens anderen, waaronder nieuwszender CNN, op 253 kiesmannen. Hij heeft er 270 nodig om president te kunnen worden. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Trump blijft spreken van fraude

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag in een tweet, zonder te onderbouwen, geëist dat er "een einde aan de fraude" komt.

Gert Segers
door Gert Segers

Joe Biden breidt voorsprong in Nevada uit

In de belangrijke staat Nevada is de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn voorsprong op de Republikeinse president Donald Trump gestaag aan het uitbreiden.

Bij 88 procent van de stemmen geteld ligt Biden nu zowat 12.000 stemmen voor op Trump. Volgens nieuwszender CNN heeft Biden nu 49,4 procent van de stemmen, tegen 48,5 procent voor Trump. Voor de vroegere adjunct van Barack Obama kan het resultaat in Nevada, met zijn zes kiesmannen/vrouwen, beslissend zijn. Tenminste als hij inderdaad al aan 264 stemmen in het Electoral College zit, zoals sommige Amerikaanse media melden. Anderen, zoals CNN, hebben het over 253 kiesmannen/vrouwen. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Trump kondigt rechtszaken aan in alle 'recent' door de Democraten opgeëiste staten aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag via Twitter rechtszaken in alle staten waar de Democraten "recent" de overwinning hebben opgeëist.

'Wij zullen alle onlangs door Biden opgeëiste staten voor de rechtbank aanvechten wegens Verkiezingsfraude en Fraude (bij het organiseren) door de Staat van de Verkiezingen", aldus het Amerikaanse staatshoofd. "We hebben meer dan genoeg bewijzen, trek maar na in de media. WIJ ZULLEN WINNEN! Amerika op de Eerste Plaats!" (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Trump claimt 'grote overwinning' in de rechtbank in Pennsylvania

"Grote overwinning in de rechtbank in Pennsylvania", zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag zonder verdere uitleg getwitterd.

Eerder meldde Fox News dat de campagne-Trump van de rechter "onmiddellijke toegang" tot het tellen van de stemmen in de uiterst belangrijke staat heeft gewonnen.

Het kamp-Trump had erover geklaagd dat waarnemers het tellen van de stemmen niet mochten bijwonen. "Dit is een belangrijke overwinning voor iedereen die een wettige stem in de staat Pennsylvania heeft uitgebracht", zo tekende Fox uit het kamp-Trump op. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Campagne-Biden geeft om 19.00 uur een persconferentie

De campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden geeft om 19.00 uur een persconferentie, zo heeft nieuwzender CNN gemeld.

Campagnemanager Jen O'Malley Dillon en hoge adviseur Bob Bauer zullen een update geven over de situatie in de race naar het Witte Huis. De persconferentie is per livestream te volgen. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Twee homoseksuele zwarte Amerikanen verkozen in Huis van Afgevaardigden

Twee mannen hebben tijdens de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten geschiedenis geschreven door als eerste openlijk homoseksuele zwarten verkozen te worden voor het Huis van Afgevaardigden.

De 32-jarige Democratische kandidaat Ritchie Torres versloeg in New York zijn Republikeinse tegenstander om South Bronx te vertegenwoordigen. Torres omschrijft zichzelf als zwart én Latino, wat hem ook de eerste openlijk homoseksuele Latino maakt in het Congres.

Een andere Democratische kandidaat, de 33-jarige Mondair Jones, werd verkozen voor het 17de district van New York. Beide mannen benadrukten hun eenvoudige komaf tijdens de verkiezingscampagne, beiden groeiden op in een eenoudergezin. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Trump roept in tweet opnieuw op om tellingen te stoppen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag opnieuw het stopzetten van de tellingen geëist. Deze keer deed hij dat in een duidelijke tweet.

Het tellen is nog bezig in zes staten. In sommige, zoals in Georgia, is het verschil tussen de president en de vroegere vicepresident flinterdun. In Pennsylvania daalt de voorsprong van Trump zeer geleidelijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Maakt het economisch een verschil, Biden of Trump?

Het blijft wachten op een doorbraak. Maakt het voor het economisch beleid eigenlijk echt uit wie er president is, Donald Trump of Joe Biden? Natuurlijk zijn er belangrijke verschillen, maar misschien toch minder dan je zou denken. Lees meer.

Wat de uitslag ook wordt, een ruime overwinning voor Joe Biden, zoals veel peilingen en modellen voorspelden, wordt het zeker niet. De Belgische politologe Ruth Dassonneville (Universiteit van Montréal) analyseerde in de aanloop naar de verkiezingen peilingen en prognoses van prominente collega's. 'Precieze voorspellingen doen is in de VS onmogelijk.' Lees meer.

Gert Segers
door Gert Segers

Trump trekt ook in Nevada naar de rechter

De campagne-Trump zal aankondigen naar een rechter in Nevada te stappen vanwege verkiezingsfraude, zo heeft Fox News donderdag gemeld.

Donald Trump wil bereiken dat elke "wettige" stem in Nevada wordt geteld. Zijn campagne zegt dat er in de staat minstens 10.000 mensen hebben gestemd die er evenwel niet meer wonen.

De rechtsgang wordt donderdagochtend (lokale tijd) aangekondigd op een persconferentie in Las Vegas, aldus Fox News.

President Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden zijn in Nevada verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Volgens nieuwszender CNN stond Biden omstreeks 15.50 uur Belgische tij staat op 49,3 procent van de stemmen en Trump 48,7 procent. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

OVSE beschuldigt Trump van "flagrant machtsmisbruik"

De internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigd van "flagrant machtsmisbruik" omdat hij na de presidentsverkiezingen van dinsdag de stopzetting van de tellingen geëist heeft nog voor alle stemmen geteld waren.

"Wat echt zorgwekkend is, is dat Trump de stopzetting gevraagd heeft te midden het Witte Huis, omringd door alle mogelijke machtssymbolen. Dat is een flagrant machtsmisbruik", zo zei het Duitse parlementslid Georg Link, coördinator van de internationale waarnemers bij deze stembusgang, in een interview met de Duitse krant Stuttgarter Zeitung.

De OVSE haalde woensdag ook al zwaar uit naar de "ongefundeerde beweringen" van de Amerikaanse president Donald Trump rond fraude tijdens de presidentsverkiezingen. Die uitlatingen "verzwakken het vertrouwen van de mensen in de democratische instellingen", klonk het toen.

"Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen, nota bene door de zittende president, ook op verkiezingsavond, schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties", luidde het woensdag.

De OVSE vreest voor de gevolgen op lange termijn in de Amerikaanse publieke opinie nu het electoraal proces in vraag wordt gesteld, met zelfs een risico op radicalisering. "Onze grootste zorg is dat de Verenigde Staten zich niet zullen kunnen losrukken van de spoken die Trump in het leven geroepen heeft", zo zei Link. "Zelfs als Trump zijn nederlaag toegeeft en zijn functie opgeeft zoals het hoort, kan zijn achterban, gedreven door zijn retoriek, geweld als legitiem middel zien omdat ze zich niet meer democratisch vertegenwoordigd voelt." Volgens Link zal dat gevaar blijven bestaan tot lang na de verkiezingsdag.

Aan de andere kant vond de OVSE het stemproces "competitief" en "goed verzorgd", ondanks logistieke uitdagingen en door Trump opgeworpen twijfels over de geldigheid van bijvoorbeeld briefstemmen. Volgens de waarnemers droegen de regelingen voor vroegtijdig stemmen en poststemmen bij aan de hoge opkomst van kiezers, ondanks de "uitdagingen" die werden opgeworpen door de coronapandemie. De OVSE stuurde 102 waarnemers uit 39 landen om de verkiezingen in de VS te observeren. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Gidsland Amerika is de weg kwijt'

'De Amerikaanse economie wordt warempel een oligarchie. Amerika, great again? Dat wordt lang wachten', zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Lees meer

belga
© belga
Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden lijkt steeds meer wind in de zeilen te krijgen

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten draaien uit op een ongeziene uitputtingsslag, zowel voor de twee kandidaten als voor de tellers die de vele briefstemmen moeten verwerken.

Het is uitkijken naar de definitieve resultaten in de laatste swingstaten om de uiteindelijke winnaar aan te duiden maar vast staat nu al dat huidig Republikeins president Donald Trump naar de rechtbank stapt als hij het moet moet afleggen tegen zijn Democratische uitdager Joe Biden. Die laatste lijkt naarmate de uren vorderen, steeds meer in het voordeel.

In sommige van de swingstaten is de strijd ongemeen spannend. Zo zit Trump zijn concurrent heel dicht op de hielen in Arizona (11 kiesmannen). Het verschil zou daar steeds kleiner worden. Met 88 procent van de stemmen geteld staat Trump daar op 48,1 procent en Biden op 50,5 procent.

Enkele media hebben Biden daar al uitgeroepen tot winnaar. In de staat Georgia, goed voor 16 kiesmannen, is een omgekeerde beweging bezig. De voorsprong van Trump op Biden wordt kleiner. De president staat momenteel op 49,6 procent, Biden op 49,2 procent, met 98 procent van de stemmen geteld. In diverse staten liep Biden de afgelopen uren in op Trump. Dat heeft alles te maken met de stemmen die per post werden uitgebracht. Een grote meerderheid van de die stemmen gingen naar Biden.

Trump dreigt dan weer met rechtszaken om het tellen van de briefstemmen ongedaan te maken. Zijn team heeft al rechtszaken aangespannen in Michigan, Pennsylvania en Georgia om het tellen van de stemmen te staken, en hij eist een hertelling in Wisconsin. In Michigan, waar 16 kiesmannen te verdienen vallen, ging de overwinning nipt naar Biden, waar dat oorspronkelijk naar Trump leek te gaan. In 2016 won Trump nog in Michigan.

Een presidentskandidaat moet 270 kiesmannen achter zijn naam hebben om officieel president te worden. Joe Biden staat volgens sommige media op 264, volgens andere op 253 kiesmannen. Trump staat volgens uiteenlopende voorspellingen op 213 (CNN) of 214 (Fox News) kiesmannen.

Opvallend: Joe Biden en zijn kandidaat-vicepresident Kamala Harris hebben intussen de website "buildbackbetter.com" gelanceerd. Daarop staat in het Engels en het Spaans te lezen dat de stemmen nog geteld worden in verschillende staten maar dat het 'transitieteam' zich op volle snelheid blijft voorbereiden opdat de Biden-Harris-administratie vanaf dag één plankgas kan geven. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Infografiek: de stand, de staten

In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen onder Joe Biden en Donald Trump. De kandidaat die er minstens 270 verzamelt, heeft gewonnen. Op dit moment telt Biden er 253, Trump 214. Joe Biden kan genoeg hebben aan Arizona (11 kiesmannen) en Nevada (6 kiesmannen).

Bekijk de kaart: wie wint waar?

Julie Herreman
door Julie Herreman

Protesten in Arizona en arrestaties in Portland

In verschillende Amerikaanse staten was het woensdagavond nog onrustig na de presidentsverkiezingen. In Oregon moest de politie tussenbeide komen en werden verschillende mensen gearresteerd en in Arizona protesteren Trumpaanhangers nog steeds voor het kiesbureau.

Voor een overheidsgebouw in Arizona heeft zich woensdagavond een grote groep aanhangers van president Donald Trump verzameld. Verscheidene van hen zouden wapens hebben zoals automatische geweren, meldde een correspondent van de zender CNN op een live uitzending.

Op televisiebeelden was te zien hoe enkele tientallen mensen protesteerden voor het verkiezingsbureau van het district Maricopa County en het parlementsgebouw van de Amerikaanse staat Arizona. De demonstranten eisen er dat het tellen doorgaat. Arizona is een van de staten waar het resultaat van de stemming nog niet duidellijk is.

Ook in Oregon was het woensdagavond onrustig. De politie en de Nationale Garde zat er honderden extreem-linkse demonstranten achterna in het centrum van Portland en arresteerde minstens tien mensen. De stad in het noordwesten van de Verenigde Staten, die sinds de zomer het toneel van demonstraties is, is door de gouverneur van Oregon Kate Brown in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Brown verlengde de noodtoestand die was ingesteld voor de nacht van de presidentsverkiezingen om gewelddadige protesten te voorkomen. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Joe Biden wil al tijdens eerste dag als president weer toetreden tot klimaatakkoord Parijs

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil al tijdens de eerste dag van zijn presidentschap werk maken van een Amerikaanse herintrede in het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft hij via Twitter aangekondigd. De VS maken sinds woensdag officieel geen deel meer uit van dat klimaatakkoord.

'Vandaag heeft de regering-Trump officieel het klimaatakkoord van Parijs verlaten. Binnen exact 77 dagen zal de regering-Biden het opnieuw vervoegen', zo schrijft hij op Twitter. De 77 dagen zijn een verwijzing naar 20 januari 2021, de dag waarop de nieuwe ambtstermijn van de Amerikaanse president begint.

Op 1 juni 2017 had de Republikeinse president Donald Trump aangekondigd dat zijn land zich zou terugtrekken uit het klimaatakkoord. Op 4 november 2019 werd die beslissing ook overgemaakt aan de VN. Wegens een clausule in de tekst duurde het daarna nog een jaar voordat Washington officieel uit het klimaatakkoord kon stappen.

Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne al duidelijk gemaakt dat hij bij een verkiezingsoverwinning opnieuw werk zou maken van een toetreding tot het akkoord. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Rustige betoging in New York, spanningen bij manifestatie in Detroit

Duizenden aanhangers van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden hebben woensdagavond in New York betoogd om te eisen dat 'alle stembiljetten worden geteld'. In Detroit, in de staat Michigan, waren Trump-supporters dan weer samengekomen. Zij vragen dat het tellen van de stemmen in die strijdstaat wordt stopgezet.

De aanhanger van Biden hielden een manifestatie op de 5th Avenue in New York. Die stad staat bekend staat als een Democratisch bastion. De actie verliep rustig, zo stelden journalisten ter plaatse vast.

'Donald Trump heeft de overwinning opgeëist voordat alle stemmen geteld waren. Onze boodschap is dat zoiets niet aanvaardbaar is', zegt Sarah Boyagian, een van de organisatoren van de betoging.

De actie in Detroit verliep in een meer gespannen sfeer. Honderden aanhangers van Trump schreeuwden 'stop met tellen'. Eerder had zittend president Donald Trump ook al geëist dat het tellen van de stemmen in Michigan zou worden beëindigd.

Op beelden op sociale media is te zien dat politiemensen moeten verhinderen dat de manifestanten een complex betreden waar stemmen worden geteld.

De Amerikaanse media hebben de overwinning in de staat Michigan al toegewezen aan Biden, die daarmee een belangrijke stap zet richting het presidentschap. (Belga)

Reuters
© Reuters
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Campagneteam Trump stapt ook in Georgia naar de rechter wegens poststemmen

Het campagneteam van president Donald Trump is in de staat Georgia naar de rechter gestapt vanwege de manier waarop stemmen per post worden geteld. Dat staat volgens Amerikaanse media in een verklaring van Trumps team.

De Republikeinen vragen dat alle stembiljetten opzij worden gelegd die dinsdag na 19.00 uur in het telbureau voor Chatham County binnenkwamen. 'De wet in Georgia is erg duidelijk: om nog meegeteld te worden moeten poststemmen voor 19.00 uur op verkiezingsdag binnen zijn', zo staat in een verklaring.

De campagne van Trump wil voorkomen dat via de post verstuurde stembiljetten die te laat zijn binnengekomen alsnog worden meegeteld. In rechtbankdocumenten wordt gesproken over een voorval waarbij stembiljetten die 'niet goed waren verwerkt' bij andere stembiljetten zijn gelegd.

Het team van president Trump had eerder al gelijkaardige rechtszaken opgestart in Pennsylvania en Michigan, twee andere swing states.

De staat Georgia is goed voor 16 kiesmannen. De Amerikaanse media hebben er voorlopig nog geen kandidaat tot winnaar uitgeroepen. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Biden behaalt meer stemmen dan Obama ooit

Gezien naar de absolute, landelijke, stemmen, voor de presidentsverkiezingen heeft de Democraat Joe Biden de beste uitslag die Barack Obama ooit heeft behaald al overtroffen.

Volgens verschillende Amerikaanse media kreeg de vroegere adjunct van Obama al meer dan 70 miljoen stemmen. Dat is meer dan de 69,5 miljoen die Obama in 2008 kreeg bij zijn eerste gooi naar het Witte Huis.

Een landelijke meerderheid van de stemmen behalen is niet beslissend. Wel telt hoeveel kiesmannen/vrouwen voor het Electoral College een kandidaat per staat kan binnenrijven.

Zo kan het gebeuren dat de winnaar van de "popular vote" het toch niet haalt. Het is de Democrate Hillary Clinton versus de Republikein Donald Trump overkomen en de Democraat Al Gore versus George Bush jr.

Volgens persbureau AP zal de participatie aan de verkiezingen wellicht duidelijk hoger zijn dan vier jaar geleden. Toen namen 139 miljoen mensen aan de stembusslag deel. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Trump claimt ook winst in Georgia en North Carolina

De Amerikaanse president Donald Trump claimt niet alleen de winst in Pennsylvania, maar ook in de staten Georgia en North Carolina. Het staatshoofd twitterde dat hij daar flink voor staat, hoewel de stemmen daar nog niet allemaal zijn geteld.

Hij zegt ook in Michigan te hebben gewonnen als blijkt dat daar 'in het geheim stembiljetten zijn gedumpt, zoals breed is gerapporteerd'. Trump geeft in zijn bericht op Twitter niet aan waar daar dat zou zijn gemeld.

Twitter heeft bij de tweet van Trump een verwittiging gezet dat die potentieel controversieel of misleidend is.

In Michigan heeft volgens Amerikaanse media zijn Democratische tegenstrever Joe Biden nipt gewonnen. Trump wil dat een deel van de stemmen daar wordt herteld, evenals in Wisconsin.

Biden denkt de benodigde 270 kiesmannen/vrouwen achter zich te krijgen. Hij staat volgens Amerikaanse media nu op 264 kiesmannen en Trump op 214. (Belga)

Reuters
© Reuters
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Biden: genoeg staten veroverd om te winnen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft woensdag tijdens een toespraak tot de natie gezegd ervan uit te gaan dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

'Nu, na een lange nacht van tellen is het duidelijk dat wij in genoeg staten winnen om de 270 stemmen in het Electoral College te bereiken die nodig zijn om het presidentschap te winnen', zei de vroegere adjunct van Barack Obama vanuit zijn thuisstaat Delaware.

De 77-jarige Biden benadrukte daarbij dat hij de zege nog niet officieel wil opeisen. Maar zijn team denkt dat hij de stembusslag heeft gewonnen. 'Wij denken dat wij na de telling de winnaar zullen zijn.'

Biden insisteerde dat 'elke stem dient geteld' en dat 'niemand gewoonweg een overwinning naar zich toe kan trekken door verklaringen af te leggen'.

De Democraat zei ook dat Amerika de diepe verdeeldheid moet overwinnen. 'Om vooruitgang te boeken moeten wij ophouden onze tegenstrevers als vijanden te behandelen', aldus Biden.

Hij voegde eraan toe als Democraat campagne te hebben gevoerd. 'Maar ik zal als een president regeren', 'het presidentschap is een ambt dat de natie vertegenwoordigt.' (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Internationale waarnemers hebben zware kritiek op 'ongefundeerde beweringen' Trump

De internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hebben woensdag zwaar uitgehaald naar de 'ongefundeerde beweringen' van de Amerikaanse president Donald Trump rond fraude tijdens de presidentsverkiezingen. Die uitlatingen 'verzwakken het vertrouwen van de mensen in de democratische instellingen.'

'Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen, nota bene door de zittende president, ook op verkiezingsavond, schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties', zo klonk het.

'Niemand - geen enkele politicus, geen enkele verkozene - mag het recht op stemmen van de bevolking inperken', zei het Duitse parlementslid Georg Link, coördinator van de internationale waarnemers bij deze stembusgang. 'Na zo een gespannen campagne is zich ervan gewissen dat elke stem is geteld een fundamentele verplichting voor alle geledingen van de regering.'

DE OVSE stuurde 102 waarnemers uit 39 landen om de verkiezingen in de VS te observeren. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Biden wint in de staat Michigan, zo voorspellen CNN en NBC

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de verkiezingen in de staat Michigan gewonnen, zo luidde woensdagavond een prognose van nieuwszenders CNN en NBC.

Bij 97 procent van de stemmen geteld is de vroegere adjunct van Barack Obama goed voor 49,8 procent van de stemmen, tegen 48,6 procent voor de Republikeinse president Donald Trump.

Biden nadert alweer de magische meerderheid van 270 stemmen in het Kiescollege. Hij kan nu rekenen op 253 stemmen tegen 213 voor Trump. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Republikeinen Trump claimen overwinning in Pennsylvania

De Republikeinen van president Donald Trump claimen de overwinning in Pennsylvania bij de presidentsverkiezingen, hoewel nog lang niet alle stemmen zijn geteld. Ook hebben instanties of media daar nog niemand tot winnaar uitgeroepen.

Volgens het campagneteam staat een zege voor Trump echter nu al vast. Dat zou geen onderbuikgevoel zijn, maar simpele wiskunde, aldus het hoofd van het team.

Luidens nieuwszender CNN staat Trump bij 83 procent van de stemmen geteld op kop met 52,3 procent tegen 46,4 voor Joe Biden. Website RealClearPolitics.com gewaagt van respectievelijk 52,2 en 46,7 procent bij 85 procent van de stemmen geteld. Eerder op de dag was de voorsprong van Trump groter, Biden begon zeer geleidelijk wat in te halen.

Ondertussen is de campagne-Trump naar het Hooggerechtshof gestapt om het tellen in Pennsylvania te doen ophouden. (Belga)

Reuters
© Reuters

Trump stapt ook in Pennsylvania naar de rechter om het stemmen tellen te stoppen

De Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen in de staat Pennsylvania te doen ophouden, zo heeft zijn campagne bekendgemaakt.

'Er gebeuren nare dingen in Pennsylvania. De Democraten hebben het oogmerk Republikeinse stemmen te ontnemen en te doen verwateren', staat in een communiqué van vicecampagneleider Justin Clark, geciteerd door de conservatieve zender Fox News.

'De onevenwichtige radicaal linkse staatssecretaris Kathy Boockvar heeft haar best gedaan om in een achterdeur broodjes te bakken voor de overwinning van Joe Biden, met laattijdige, illegale stembrieven in weerwil van het partijdige hooggerechtshof van de staat. De grondwet van de VS is duidelijk hieromtrent: de wetgevende macht bepaalt het tijdstip, de plaats en de manier van verkiezingen in Amerika, niet rechtbanken van de staat of de uitvoerende macht. Zoals president Trump terecht heeft gezegd, het Hooggerechtshof moet deze cruciale gecontesteerde legale kwestie oplossen (...).'

Clark is in het bijzonder boos omwille van de 'onwettige' verlenging van de deadline voor het ontvangen van briefstemmen. Eerder op de dag stapte Team ook al naar de rechter in de staat Michigan.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kanye West heeft op zichzelf gestemd

Rapper Kanye West heeft dinsdag zijn stem uitgebracht in Wyoming. Hij was zelf kandidaat en bracht dan ook een stem op zichzelf uit, zei hij dinsdag.

'Vandaag stem ik voor het eerst in mijn leven voor een Amerikaanse president en dat voor iemand die ik echt vertrouw... ikzelf', schrijft West op Twitter. Hij postte ook verschillende foto's en video's van zichzelf in het stemhokje in Park County. Daarop is te zien hoe Kanye zichzelf als "write-in"-kandidaat op het stembiljet schreef, met als kandidaat-vicepresident predikster Michelle Tidball.

"Blijf geloven, Kanye 2020. Danku Jezus Christus", schrijft hij ook nog. West kondigde in juli zijn kandidatuur aan als onafhankelijke kandidaat. Hij staat echter niet in veel staten op het stembiljet, omdat hij in de meeste staten de deadline had gemist.

Uiteindelijk heeft hij zowat 60.000 stemmen gekregen. West lijkt van plan te zijn in 2024 opnieuw en gooi te doen naar het Witte Huis. (Belga)

Trump naar justitie om tellen van stemmen in Michigan te stoppen

De Amerikaanse president is naar justitie gestapt om het tellen van de stemmen in de staat Michigan te doen ophouden. Dat heeft zijn campagnedirecteur bekendgemaakt.

In Michigan heeft Democratische uitdager Joe Biden een lichte voorsprong die gestaag - zij het ook licht - groeit.

'Terwijl het tellen van de stemmen nog bezig is, blijft de presidentiële race in de staat extreem nipt zoals wij altijd hebben geweten dat het zo zou zijn. De campagne van president Trump heeft geen betekenisvolle toegang gekregen tot talrijke stemlocaties om de opening van de stembussen en het tellen te observeren, zoals (nochtans) de wet in Michigan garandeert', zegt Stapien in een door de conservatieve zender Fox News verspreid communiqué.

'Wij hebben vandaag klacht ingediend bij het Michigan Court of Claims om het tellen te stoppen totdat er betekenisvolle toegang is. Wij willen ook de geopende en getelde stembiljetten herbekijken toen we geen betekenisvolle toegang hadden. President Trump staat er op dat alle legaal uitgebrachte stemmen in Michigan en overal elders worden geteld', zo verluidde.

Republikeinse senatrice Susan Collins herverkozen in Maine

In de staat Maine is de gezaghebbende Republikeinse senatrice Susan Collins opnieuw verkozen. De mogelijkheid dat de Democraten de meerderheid in de Senaat heroveren is daarmee tot bijna nihil gereduceerd.

'Ik heb net gepraat met senatrice Collins, ik heb haar gelukgewenst voor haar overwinning in deze verkiezingen', zei haar Democratische rivale Sara Gideon op een persconferentie. 'Ik wil Sara in het openbaar bedanken voor haar telefoontje', was de repliek van Collins.

In de peilingen zag het er niet erg goed uit voor een herverkiezing van Collins.

Door haar zege heeft de Grand Old Party nu nog meer kansen om de controle over de Senaat te behouden. Dat was één van de grote uitdagingen in deze verkiezingen.

Getty Images
© Getty Images

CNN: Joe Biden wint Wisconsin

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden haalt de tien kiesmannen van de staat Wisconsin binnen. De staat leek eerder naar zittend president Donald Trump te gaan, maar Biden haalde die achterstand in door de stembiljetten die per post zijn uitgebracht en die in de Midwest pas ná de reguliere stemmen werden geteld.

De door nieuwszender CNN voorspelde overwinning van Biden in Wisconsin is erg nipt. Hij haalde er 50,3 procent van de stemmen, tegenover 48,2 procent voor Trump.

Biden heeft nu volgens CNN 237 stemmen in het kiescollege, Trump 213. Een presidentskandidaat heeft er 270 nodig om de verkiezing te winnen.

Het is nu vooral wachten op resultaten uit Michigan, Arizona, Nevada, Pennsylvania, North Carolina en Georgia. De Democraat heeft een voorlopige en kleine voorsprong in Nevada (6 kiesmannen), Arizona (11 kiesmannen) en Michigan (16 kiesmannen). Als hij zijn voorsprong daar kan houden, komt hij aan de vereiste 270 kiesmannen.

Trump staat op dit moment aan de leiding in North Carolina (15 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen) en Alaska (3 kiesmannen). Vooral Pennsylvania wordt dus belangrijk voor de president, maar de resultaten daar kunnen mogelijk nog een dag op zich laten wachten. (Belga)

Joe Biden zet fonds op zodat elke stem wordt geteld

De uitdager van president Donald Trump, de Democraat Biden, heeft een fonds opgezet om ervoor te zorgen dat elke stem na de presidentsverkiezingen wordt geteld. Het is een reactie op de dreiging van het staatshoofd het (tellen van de) stemmen te willen stopzetten.

De vroegere adjunct van Barack Obama noemt het Biden Fight Fund de grootste inspanning ooit om de verkiezingen te beschermen. Het is niet Donald Trump die de uitslag van deze verkiezingen bepaalt, aldus de Democraat in een tweet: 'Het Amerikaanse volk doet dat.'

Zijn running mate Kamala Harris roept op Twitter op tot een schenking van 5 dollar. Afgelopen nacht dreigde Trump naar het Hooggerechtshof te stappen om te voorkomen dat alle stemmen worden geteld. Hij klopte reeds aan bij de justitie in de staat Michigan. Maar de Democraten zijn bereid terug te vechten, aldus Harris: 'Ons werk kan weken duren en we hebben uw hulp nodig.'

Aanhangers van Trump hebben opgeroepen de leiding van de partij (RNC) fondsen te geven. 'De RNC zal geld nodig hebben om de juridische gevechten aan te gaan waar Democraten zouden proberen om stemmen te stelen', twitterde Richard Grenell, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Duitsland en een nauwe bondgenoot van Trump. (Belga)

Lees ook: Trump wil het stemmen laten stoppen

Campagne-Trump vraagt hertelling in de staat Wisconsin

De definitieve uitslag van de staat Wisconsin is nog niet binnen, maar met nog maar een paar honderd stemmen te stellen, staat Joe Biden er meer dan 20.000 stemmen voor Trump.

De campagne-Trump heeft nu al aangekondigd dat ze om een hertelling van de stemmen zullen vragen. Dat meldt CNN.

'In meerdere districten zijn onregelmatigheden gerapporteerd die ernstige twijfels doen rijzen omtrent de geldigheid van de resultaten', zegt Bill Stepien in een communiqué. 'De president bevindt zich in de marge die toelaat een hertelling te vragen en we zullen het meteen doen.'

Een kandidaat mag een hertelling aanvragen als het verschil minder is dan 1 procentpunt.

Er waren in Wisconsin nog stemmen uit twee kleine plaatsen met in totaal 600 inwoners te tellen, aldus de kiescommissie van de staat. Een medewerkster ervan zei tegen nieuwszender CNN dat in de districten en op het niveau dubbel wordt nagetrokken om fouten uit te sluiten.

In de loop van de dag had de Democraat Joe Biden een achterstand in een lichte voorsprong omgebogen. Volgens CNN was Biden na telling van zowat 97 procent van de stemmen goed voor 49,4 procent en de Republikein Donald Trump 48,8 procent.

Wisconsin levert tien stemmen in het Kiescollege op. Trump won vier jaar geleden onverwacht in Wisconsin, met een luttele 0,7 procentpunt meer stemmen dan Hillary Clinton. Ook toen was er een hertelling van de stemmen.

Binnen de campagne-Trump vernam CNN dat ook het vragen van een hertelling in Michigan mogelijk is, evenals gerechtelijke stappen in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. In die laatste staat heeft Trump voorlopig nog een comfortabele voorsprong, maar er dienen nog honderdduizenden stemmen geteld. In de bewuste staten zijn reeds advocaten van de campagne aanwezig, vooruitlopend op die gerechtelijke stappen. (Belga)

Nek-aan-nekrace in Georgia

In de staat Georgia is woensdag nog een kwart miljoen stemmen te tellen. President Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden zijn er in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Eerder op de dag had Trump zich al tot winnaar in de staat uitgeroepen en eraan toegevoegd dat er nog maar 107.000 stemmen te tellen waren.

Volgens de voorlopige gegevens leidt de president in Georgia met 50,3 procent, tegen 48,5 procent voor Biden, aldus nieuwszender CNN.

In de districten waar het tellen nog voortduurt, ziet het er evenwel goed uit voor de vroegere adjunct van Barack Obama.

Bij de verkiezingen in 2016 won Trump met vijf procentpunt voorsprong op Hillary Clinton, en won hij de zestien stemmen van de staat in het Kiescollege.

Europese beurzen kleuren groen in afwachting van uitkomst VS

De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten na een grillige handelssessie naar aanleiding van de onzekere uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Brussel won de Bel20-index 1,62 procent. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk met een winst van 1,9 procent op 565,26 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,4 procent.

Beleggers hopen dat de verkiezingsuitslag in de VS snel bekend wordt en een gevreesde lange juridische strijd over de uitkomst zal uitblijven. Trump kondigde aan naar het Amerikaanse hooggerechtshof te willen stappen om de telling te stoppen. Joe Bidens campagneteam verklaarde juridische teams klaar te hebben staan om zich daartegen te verzetten en dat elke geldige stem geteld zal worden. Bidens campagemanager zei dat de Democraat op koers ligt om te winnen. Hij verwacht dat Biden woensdag al meer dan 270 kiesmannen achter zich krijgt.

In cruciale staten als Wisconsin en Michigan ontlopen Biden en Trump elkaar amper, hoewel Biden wel lijkt uit of in te lopen. Ondanks de onzekerheid sloten de beurzen in Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs met winsten tussen 1,9 en 2,4 procent. De euro was 1,1711 dollar waard, tegenover 1,1725 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent meer op 38,70 dollar. Brentolie steeg 2,9 procent in prijs tot 40,87 dollar per vat.

Biden wint Maine

De Democraat Joe Biden haalt de Amerikaanse staat Maine binnen, zo heeft ook nieuwszender CNN gemeld.

In Maine geldt niet de regel 'The Winner Takes It All'. Er zijn vier stemmen in het Kiescollege.

Volgens de website RealClearPolitics.com gaan er drie naar Biden en één naar de Republikeinse president Donald Trump. In de staat waren er vijf kandidaten.

Biden vegroot zijn voorsprong in Michigan

De voorsprong van Joe Biden in de staat Michigan is aan het vergroten zo heeft nieuwszender CNN gemeld.

Rond 17.45 uur Belgische tijd kwam de voormalige vicepresident van Barack Obama aan 49,5 procent tegen 48,8 procent voor het huidige staatshoofd. Dat komt neer op meer dan 30.000 stemmen, terwijl er 92 procent zijn geteld, aldus CNN.

Recordopkomst in Michigan

In Michigan heeft een recordaantal kiezers zijn stem uitgebracht. Er zijn minstens 5.107.896 stemmen uitgebracht voor alle kandidaten op het stembiljet, dus niet alleen Donald Trump en Joe Biden. Er staan namen van zes kandidaten op het stembiljet.

Het vorige record dateert van 2008, met 5.039.080 stemmen. Toen won de Democraat Barack Obama in Michigan.

Verschillende postkantoren doorgespit op mogelijk achtergebleven briefstemmen

Het Amerikaanse overheidspostbedrijf US Postal Service (USPS) heeft in ongeveer een dozijn staten alsnog postkantoren doorgespit waar mogelijk briefstembiljetten waren achtergebleven. Die werden ter telling naar de onderscheiden verkiezingsfunctionarissen gebracht.

Een rechter in Washington had USPS opgedragen de kantoren te doorzoeken nadat het bedrijf dinsdagochtend had laten weten dat er in het hele land iets meer dan 300.500 stemmen wel waren geregistreerd bij aankomst in de sorteercentra, maar vervolgens niet gescand waren om naar de stemmentellers te worden gebracht. Het bedrijf moest die brieven daarom opsporen, beval een rechtbank, nadat burgerrechtenorganisaties klacht hadden ingediend.

De stembiljetten bevonden zich vooral op locaties in traditioneel Democratische steden als Detroit, Philadelphia en Atlanta. In veel van die plaatsen is nog niet duidelijk wie de verkiezingen heeft gewonnen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Donald Trump is geen ongeluk van de geschiedenis'

Amerika-watcher David Neyskens vindt dat Donald Trump sowieso beter scoort dan verwacht. Lees meer

Trump noemt verdampen voorsprong 'heel vreemd'

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het 'heel vreemd' dat zijn concurrent Joe Biden de leiding in een aantal sleutelstaten lijkt over te nemen, terwijl hij er zelf een paar uur geleden nog relatief goed voor leek te staan. 'Ze verdwenen één per één wanneer er stembiljetten als bij verrassing opdoken en geteld werden', tweet hij.

Lees meer

Michigan lijkt, net als Wisconsin, te kantelen in de richting van Biden

Joe Biden lijkt na Wisconsin nu ook de leiding te nemen in Michigan. Met 90 procent van de stemmen geteld heeft de Democraat nu iets meer dan 12.000 stemmen voorsprong op Donald Trump, die er een paar uur geleden nog relatief goed voor leek te staan in de Midwest.

Rond 15.25 uur Belgische tijd heeft Joe Biden volgens The New York Times 49,3 procent van de getelde stemmen in Michigan. Trump komt voorlopig aan 49,1 procent. De marge is dus erg nipt, maar een tijdje geleden leek de zittende president er nog relatief goed voor te staan, met 53 procent van de stemmen in Michigan.

Wisconsin

Eerder gebeurde hetzelfde al in Wisconsin, een buurstaat van Michigan. Daar is intussen 97 procent van de stemmen geteld en heeft Biden een voorsprong van iets meer dan 20.000 stemmen, maar ook daar stond Trump het grootste deel van de nacht op kop.

De stemmen via post zijn wellicht de reden voor de plotse ommekeer. Die worden in de meeste staten in de midwest pas na de reguliere stemmen geteld, en lijken vooral in het voordeel van de Democratische kandidaat te zijn.

Op dit moment heeft Biden volgens The New York Times 227 kiesmannen/vrouwen. Als hij Wisconsin en Michigan wint, komt hij aan 253 stemmen in het kiescollege. Als Biden het ook haalt in Nevada en Arizona, goed voor respectievelijk 6 en 11 kiesmannen, en hij wint de resterende kiesman in Maine, dan komt hij aan 271 stemmen in het kiescollege, en dat is voldoende voor het presidentschap.

Ook Trump kan echter nog aan de nodige 270 kiesmannen geraken. Hij moet dan Alaska (3 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen) binnenrijven. Met uitzondering van Nevada staat de president in al die staten voorlopig op kop, maar de marges zijn flinterdun en veel van de briefstemmen - vaak in het voordeel van Biden - moeten nog worden geteld. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Amerika is niet klaar met Trump'

Ook al weten we nog niet of het Witte Huis een nieuwe bewoner krijgt of niet, de Trump-formule is zeker niet uitgewerkt. Dat zegt correspondent in de VS Casper Thomas.

Lees meer

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Lees de eerste Knack-interviews

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Arrestaties in Seattle, ook protest in Los Angeles en Washington

Het is onrustig geweest op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten op de verkiezingsavond. De politie in Seattle heeft acht mensen gearresteerd na late demonstraties en marsen in de stad. Ook in Washington en Los Angeles kwamen mensen op straat, melden Amerikaanse media.

In Seattle waren er geen meldingen van gewonden of aanwijzingen dat de protesten verband hielden met de Amerikaanse verkiezingen, maar sommige demonstranten droegen 'Black Lives Matter'-spandoeken, meldde de televisiezender Q13 Fox Seattle. De politie van Seattle zei dat onder de gearresteerde mensen iemand was die spijkers in een weg had geslagen en een ander die over een politiebarricade reed. Ook wierpen demonstranten op straat barricades op.

In Los Angeles pakte de politie dan weer 40 mensen op omdat ze treinsporen blokkeerden en de omgeving niet wilden verlaten. In de hoofdstad Washington D.C. protesteerden honderden mensen in de buurt van het Witte Huis. Volgens de zender NBC werden drie mensen opgepakt bij twee incidenten. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Biden neemt de leiding over in Wisconsin

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de leiding overgenomen van Donald Trump in de staat Wisconsin. Dat blijkt nu ongeveer 90 procent van de stemmen in de staat is geteld. De marge is echter erg klein, dus het blijft wachten op volledige resultaten om uit te maken wie de tien kiesmannen van Wisconsin binnenrijft.

Wisconsin ging vier jaar geleden naar Trump, maar ook toen was de marge nipt, met 22.000 stemmen. De staat kleurde toen voor het eerst sinds 1988 rood in plaats van blauw.

Naast Wisconsin blijft het ook wachten op resultaten uit Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Nevada en Alaska.

Kaart: wie wint hoeveel kiesmannen waar?

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump-adviseur oneens met tactiek president

Chris Christie, een dichte adviseur van Donald Trump, vindt dat de president een 'strategisch en politiek slechte beslissing' heeft genomen door fraude te claimen en juridische stappen aan te kondigen. Dat zei hij bij de zender ABC News.

Christie is een voormalige procureur en gouverneur van New Jersey. Hij vindt dat de president geen reden heeft tot klagen. 'Alle stemmen die nu binnen zijn, zouden geteld moeten worden', zei hij.

In de staat Pennsylvania heeft de rechtbank beslist dat poststemmen die tot drie dagen na de verkiezingen aankomen, nog mogen worden geteld. Dat was niet naar de zin van de partij van Trump. 'Er kan daarover gediscussieerd worden, maar dat is iets voor later. Vanavond was niet het moment om dat punt te maken', vindt Christie. 'Er is een moment dat je de procedure zijn gang moet laten gaan, voor je oordeelt dat er fouten zijn gemaakt. Door dat voorbarig te doen, heeft hij zijn eigen geloofwaardigheid ondergraven om er nog op te wijzen als er later een tekortkoming zou blijken.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hoelang is het nog wachten: overzicht van de cruciale staten

Wisconsin verwacht tegen woensdagochtend (lokale tijd), dus binnen enkele uren, alles geteld te hebben. Joe Biden heeft er plots een héél nipte voorsprong van zo'n 11.000 stemmen, met 89 procent van de stemmen geteld.

Michigan verwacht tegen ten laatste woensdagavond (donderdagochtend Belgische tijd) een finaal resultaat te hebben. Trump leidt er met zo'n 230.000 stemmen (76 procent geteld).

Pennsylvania kan langer op zich laten wachten, daar wordt gekeken naar vrijdag 6 november. Trump leidt er comfortabel met een kleine 700.000 stemmen (74 procent geteld).

In North Carolina worden stemmen per post aanvaard tot 12 november, op voorwaarde dat ze postmarked zijn op 3 november uiterlijk. De voorsprong van Trump bedraagt er minder dan 80.000 stemmen (95 procent geteld).

Georgia verwacht de winnaar te kennen op woensdag. Daar heeft Trump, met 92 procent geteld, een voorsprong van een goeie 100.000 stemmen.

Bron: The New York Times

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Senaat blijft waarschijnlijk in Republikeinse handen

Het wordt dan toch moeilijk voor de Democraten om de Senaat te heroveren, nu al enkele competitieve races toch door de Republikeinen zijn gewonnen. De Democraten moesten minstens vier zetels veroveren op de Republikeinen om tot een ex aequo te komen. Voorlopig hebben de Democraten twee zetels veroverd van de Republikeinen, terwijl de Republikeinen al zeker één Democratische zetel binnenhaalden.

Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Biden wint in Maine (en belangrijke strijdstaat Arizona?)

De Democraat Joe Biden haalt de Amerikaanse staat Maine binnen, voorspelt agentschap AP. In de staat zijn vier kiesmannen. Drie van de vier gaan naar Biden. Het is nog niet bekend wie de vierde binnenhaalt.

Volgens nieuwsagentschap AP haalt Joe Biden ook de belangrijke strijdstaat Arizona binnen. Het zou de eerste staat zijn die hij op Donald Trump herovert. De conservatieve zender Fox News was drie uur geleden het eerste grote medium om te melden dat Biden de staat zou binnenrijven. Dat viel niet in goede aarde bij Trump, zo bleek ook tijdens zijn speech. Het zou voor het eerst sinds 1996 zijn dat een Democratische presidentskandidaat de staat Arizona wint. De staat is goed voor 11 stemmen in het kiescollege.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: Bernie Sanders voorspelde wat nu gebeurt

Bernie Sanders, die tegen Joe Biden opkwam in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, voorspelde vooraf wat er momenteel in de Verenigde Staten gebeurt. 'Elke stem moet geteld worden,' zei Sanders. 'In staten als Michigan, Pennsylvania en Wisconsin zullen veel stemmen per post, die eerder naar de Democraten zullen gaan, trager geteld worden. Tegen 22 uur zal Trump daar aan het winnen zijn en op televisie reeds de overwinning claimen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Donald Trump roept de overwinning uit

Donald Trump heeft een toespraak gegeven en daarin gezegd dat hij naar het Supreme Court wil stappen om 'al het stemmen' te laten stoppen. Hij spreekt van fraude en eist de overwinning op. 'Wij hebben gewonnen.'

Lees meer.

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

Trump heeft wel degelijk 'grond geraakt'

Dit was opnieuw niet voorspeld. Het betekent dat de opiniepeilers, net zoals in 2016, met serieuze foutenmarges zitten. Het betekent ook dat de zittende president niet is afgestraft. Donald Trump is niet weggehoond door de Amerikaanse kiezer. Zijn beleid en zijn stijl hebben dus wel degelijk grond geraakt en heel veel mensen opnieuw overtuigd, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

Lees meer

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Herman Matthijs: 'Trump heeft beste kaarten'

Op dit moment heeft Donald Trump de beste kaarten. Dat zegt professor en Amerika-watcher Herman Matthijs (VUB, UGent). 'Biden heeft belangrijke staten als Florida en Ohio niet kunnen winnen.'

'Ik denk dat niemand al zeker is van de 270 (nodige stemmen in het kiescollege, red.) op dit moment, maar Trump heeft de beste kaarten', analyseert Matthijs. 'Met de voorsprong die hij heeft in Michigan, Pennsylvania en Wisonsin, moet hij het halen. De enige staat die kantelt is Arizona, maar die heeft maar elf kiesmannen terwijl Biden er 38 bij moet winnen.'

Dat de Republikeinen er goed voor staan, blijkt volgens Matthijs ook uit de tellingen voor de Senaat. 'De Democraten halen daar momenteel een extra zetel. Het ziet ernaar uit dat er daar een Republikeinse meerderheid zal blijven.'

En ook de popular vote, het totale aantal uitgebrachte stemmen voor elke kandidaat, ligt momenteel dicht bij elkaar volgens de professor. 'Het verschil is een stuk kleiner dan in 2016.'

Wat Matthijs ook opvalt, is dat de kleine partijen zoals de groenen en de libertariërs het minder goed doen. 'Ze halen miljoenen stemmen minder dan de vorige keer. Veel kiezers hebben gedacht dat het in deze verkiezing voor of tegen Trump is. De derde partijen zijn daar het slachtoffer van. In 2016 scoorden zij nog goed.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alle ogen op Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en North Carolina

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zowel Joe Biden als Donald spreekt over 'overwinning'

Joe Biden heeft zijn aanhangers in Delaware toegesproken. 'We geloven echt dat we deze verkiezingen gaan winnen', zei hij. 'We voelen ons goed. Het is niet voorbij tot elke stem is geteld.'

Biden is optimistisch dat hij verschillende staten nog zal binnenhalen. Hij noemde Arizona, Minnesota, Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. 'We doen nog mee in Georgia, wat we niet verwacht hadden', zei hij ook. Biden ligt daar met 82 procent van de stemmen geteld wel nog achter op Donald Trump. De Democratische kandidaat riep zijn aanhangers op geduld uit te oefenen. 'We wisten dat het door de poststemmen een tijdje zou duren. We moeten geduldig zijn.' Biden denkt dat het tot woensdagochtend lokale tijd kan duren, 'maar het kan ook later worden'.

Even later sprak Donald Trump in een tweet over een 'grote overwinning' bij de verkiezingen. 'We staan ver voor, maar ze proberen de verkiezing te stelen', aldus de Republikein. 'We zullen hen dat nooit toelaten.' De president stelde ook nog dat stemmen niet kunnen worden uitgebracht nadat de stembureaus zijn gesloten. Hij kondigde ook aan nog een verklaring te zullen afleggen.

Bij de tweet van Trump, waarin hij stelt ver voor te staan en dat de Democraten de verkiezingen proberen te stelen, heeft Twitter intussen al een waarschuwing geplaatst voor mogelijk misleidende informatie. 'Een deel van, of alle content die wordt gedeeld in deze tweet, wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend over de manier waarop je kan deelnemen aan verkiezingen of andere civiele processen', staat er. De inhoud van de tweet is wel leesbaar.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Iowa, Texas en Montana naar Trump

President Donald Trump zal volgens de voorspellingen in Amerikaanse media ook de staten Iowa, Texas en Montana binnenrijven. Die drie staten had hij ook gewonnen bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Iowa is een van de zogeheten 'swing states' en telt zes stemmen in het kiescollege. Vier jaar geleden kon Trump daar met een grote voorsprong winnen. Ook nu lijkt het een duidelijke overwinning te worden.

In Montana is de overwinning minder groot, zo blijkt uit de voorspelling van het agentschap AP. De staat is goed voor 3 stemmen in het kiescollege.

Texas, een van de meest bevolkte staten, in het zuiden van het land, is goed voor 38 stemmen in het Kiescollege en is al decennia een bolwerk van de Grand Old Party.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump pakt na Ohio ook Florida

Donald Trump wint na Ohio ook de belangrijke staat Florida, voorspelt het agentschap AP, nieuwzender CNN en de krant The New York Times. Dat is een grote opsteker voor de aftredende president. Met 29 stemmen in het kiescollege is de staat een van de meest bevochte. In 2016 behaalde Trump daar nog een krappe overwinning op de Democraat Hillary Clinton.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Biden mag zo goed als zeker Hawaï en Minnesota bijschrijven

Joe Biden haalt volgens het nieuwsagentschap AP de belangrijke staat Minnesota binnen. In de aan Canada grenzende staat lag de Democraat al duidelijk op kop in de peilingen. Minnesota is goed voor 10 stemmen in het kiescollege. In 2016 kon de Democrate Hillary Clinton de staat met een kleine voorsprong binnenhalen. The New York Times heeft de staat nog niet uitgeroepen, maar bevestigt wel de duidelijke voorsprong voor Biden.

Biden wint naar verwachting ook in de staat Hawaï, voorspelt het nieuwsagentschap AP. Ook in 2016 gingen de 4 stemmen in het kiescollege naar de Democratische presidentskandidaat, toen Hillary Clinton.

Overzichtkaart: wie wint welke staat en hoeveel kiesmannen?

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump haalt belangrijke staat Ohio en Iowa binnen

De Amerikaanse president Donald Trump haalt de belangrijke staat Ohio binnen, zo blijkt uit voorspellingen van zenders CNN, Fox News en NBC en ook van de krant The New York Times.

Met de strijdstaat Ohio zijn 18 stemmen in het kiescollege te behalen. Ook in 2016 kon Trump de staat binnenrijven. Eerder had enkel de conservatieve zender Fox News voorspeld dat Trump in de staat zou winnen. Voor Trump zijn Ohio en Florida, waar hij allicht ook wint, twee absolute must win staten.

Fox kent Trump ook de overwinning toe in Iowa en in Texas. Die laatste zuidelijke staat is de afgelopen tientallen jaren steeds naar Republikeinse presidentskandidaten gegaan.

Kaart: blijf hier op de hoogte wie welke staat pakt.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Fox News: Arizona voor Biden, Florida en Ohio voor Trump

Fox News is een stuk sneller met de verkiezingsvoorspellingen dan andere media. De nieuwszender zegt al zeker te weten dat Donald Trump gaat winnen in Texas, Florida en Ohio, terwijl Joe Biden wint in Arizona.

Met dat resultaat zou Arizona de eerste staat zijn die dit jaar een andere winnaar krijgt dan in 2016. Jason Miller, een woordvoerder van de Trump-campagne, reageerde verbolgen op de race call van Fox News. Volgens hem is het goed mogelijk dat Trump de staat toch nog gaat winnen met de stemmen die dinsdag zijn uitgebracht, en die nog moeten worden geteld.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Biden wint New Hampshire, Trump wint Utah

Donald Trump wint in Utah (6 kiesmannen) en Joe Biden in New Hampshire (4 kiesmannen), meldt AP. Vier jaar geleden was het in New Hampshire nog zeer spannend en won Hillary Clinton uiteindelijk met een verschil van 0,3 procentpunt. Nu lijkt Biden een veel comfortabelere winstmarge op te strijken.

Volgens de voorlopige resultaten wordt het spannend in Iowa, een staat waar Trump vier jaar geleden won, maar die op het wensenlijstje van de Democraten staat. De partij van Biden hoopt in Iowa ook een senaatszetel terug te winnen van de Republikeinen.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stembureaus dicht aan westkust

De stembureaus zijn zojuist gesloten aan de westkust van de Verenigde Staten. Er zijn weer verschillende nieuwe voorspellingen van AP:

Donald Trump wint in Missouri (10 kiesmannen) en Idaho (4 kiesmannen).

Joe Biden wint in Californië (55 kiesmannen), Oregon (7 kiesmannen) en Washington (12 kiesmannen).

Er zijn nog steeds geen definitieve resultaten in de swing states, en vooralsnog is ook in geen enkele staat een andere partij tot winnaar uitgeroepen dan vier jaar geleden.

Inmiddels lijkt het nog onwaarschijnlijk dat Biden zal verrassen door te winnen in Texas, maar hij doet het in de staat vermoedelijk wel een stuk beter dan Clinton vier jaar geleden. In North Carolina is naar schatting 95 procent van de stemmen geteld en staat Trump op een kleine winstmarge van 1,3 procentpunt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overzicht kaart: wie pakt welke staat?

In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. De kandidaat die er minstens 270 verzamelt, heeft gewonnen. Blijf hier op de hoogte van de tussenstand.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden

De Democraten behouden zoals verwacht de controle over het Huis van Afgevaardigden. Dat voorspellen verschillende Amerikaanse media. Lees hier meer.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Republikein verslaat Democratische senator in Alabama

De Republikein Tommy Tuberville heeft in Alabama de Democratische senator Doug Jones verslagen. Zo hebben zowel de Republikeinen als de Democraten één senaatszetel gewonnen die in handen was van de andere partij.

Delaware is de eerste Amerikaanse staat die een transgender heeft verkozen tot staatssenator. Democrate Sarah McBride won haar verkiezingsstrijd met meer dan 90 procent van de stemmen en krijgt een zetel in de lokale Senaat van de staat. McBride is een voorvechter van LGBTQ-rechten en werkte in het Witte Huis van de voormalige president Barack Obama.

In Arizona is al bijna driekwart van de stemmen geteld. Daar gaat Joe Biden nu aan de leiding met 53,9 procent tegen 44,7 procent voor Donald Trump. Vermoedelijk zal dat verschil kleiner worden, omdat de stemmen die dinsdag zijn uitgebracht nog moeten worden geteld. Vier jaar geleden won Trump in Arizona, met een voorsprong van 3,5 procentpunt.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Trump wint Kansas, stembureaus gesloten in nog vier staten

Volgens AP is Donald Trump de winnaar in Kansas (6 kiesmannen). Vooralsnog is er geen definitief resultaat uit een van de swing states.

Om 4 uur zijn de stembureaus gesloten in vier staten: Iowa, Montana, Nevada en Utah. Met name in Iowa en Nevada kan het spannend worden.

De uitslag uit de belangrijke staat Pennsylvania zal vannacht niet meer binnenkomen, zoals al werd verwacht. In hoofdstad Philadelphia zijn pas 76.000 van de 350.000 poststemmen geteld, maar gaat men pas woensdag verder met tellen.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Eerste winst voor Democraten in Senaat

Democraat John Hickenlooper wint de strijd om een senaatszetel in Colorado, meldt AP. Cory Gardner, een van de twee huidige senatoren uit die staat, heeft zijn herverkiezingsstrijd verloren. Zo winnen de Democraten een zitje terug in het hogerhuis, waar zij nu nog 47 van de 100 zetels hebben.

Van de 35 zetels die vandaag op het spel staan, zijn er 23 in handen van Republikeinen. Mogelijk kunnen de Democraten nog de meerderheid heroveren met winst in staten als Maine, North Carolina, Arizona en Georgia. Naar verwachting zal Democraat Doug Jones wel zijn zetel in Alabama verliezen aan zijn Republikeinse tegenstander Tommy Tuberville.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Resultaten in Georgia vertraagd door gebarsten waterleiding

De resultaten uit swing state Georgia zullen langer op zich laten wachten, omdat een waterleiding is gebarsten in een centrum waar stemmen worden geteld in Fulton County. Dat is de gemeente waar ook hoofdstad Atlanta onder valt. Eén op de tien kiezers in Georgia woont in Fulton County.

Verkiezingsfunctionarissen vertellen aan lokale media dat bij het incident geen stembiljetten of telmachines zijn beschadigd, maar zij denken wel dat het tellen van de stemmen nu enkele uren langer zal duren. Mogelijk zijn de resultaten uit Georgia pas in de loop van woensdag bekend.

Verder nog twee nieuwe voorspellingen van de Associated Press: Joe Biden wint in Colorado (9 kiesmannen) en Washington DC (3 kiesmannen).

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stemlokalen gesloten in nog veertien staten

Om 3 uur zijn de stembureaus in nog veertien staten gesloten. AP heeft weer een reeks voorspellingen klaar:

Donald Trump wint in Indiana (11 kiesmannen), Louisiana (8 kiesmannen), North Dakota (3 kiesmannen), South Dakota (3 kiesmannen), Wyoming (3 kiesmannen) en Nebraska (5 kiesmannen).

Joe Biden wint in New York (29 kiesmannen) en New Mexico (5 kiesmannen). Dat brengt de tussenstand op 94 kiesmannen voor Trump en 119 voor Biden.

De voorlopige resultaten blijven binnenkomen in verschillende swing states. Biden gaat vooralsnog aan kop in Ohio, maar naar verwachting zal zijn voorsprong daar nog slinken als stemmen worden geteld die dinsdag pas zijn uitgebracht. Toch lijken de voortekenen relatief positief voor Biden in deze staat, die vier jaar geleden naar Trump ging.

Het is ook spannend in North Carolina, waar Biden na het tellen van driekwart van de stemmen een kleine voorsprong heeft. De Democraat doet het ook goed in Atlanta, de hoofdstad van Georgia, en de buitenwijken daaromheen. Maar Trump staat voorlopig op een voorsprong in die staat, waar naar schatting pas één derde van alle stemmen zijn geteld.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Doet Trump het beter bij latino's?

Joe Biden lijkt het lastig te krijgen in Florida, mede door tegenvallende resultaten in gebieden waar veel Cubanen en andere kiezers met een Centraal-Amerikaanse achtergrond wonen. Volgens de exitpoll van CNN doet Donald Trump het ook in andere staten beter bij latino's dan vier jaar geleden, toen zij met een overweldigende meerderheid voor Hillary Clinton kozen. Let op: deze cijfers komen uit een exitpoll, niet uit de daadwerkelijke verkiezingsresultaten.

AP heeft ondertussen nog een (niet verrassende) voorspelling gedaan: Trump wint Arkansas (6 kiesmannen).

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Senaatsvoorzittter Mitch McConnell herverkozen

De huidige voorzitter van de Senaat, de Republikein Mitch McConnell, is opnieuw verkozen in Kentucky. Dat voorspellen Amerikaanse media op basis van exitpolls en voorlopige uitslagen. Hij versloeg zijn Democratische tegenstander, Amy McGrath.

McConnell zit al sinds 1985 in de Senaat en leidt de fractie sinds 2007. In het laatste jaar van het presidentschap van Barack Obama blokkeerde hij de voordracht van een kandidaat-rechter bij het Hooggerechtshof. Toen Donald Trump vier jaar geleden werd verkozen, kon hij een andere kandidaat voordragen, die meteen werd goedgekeurd.

Vorige week zorgde McConnell ervoor dat de Senaat instemde met de voordracht van hoge rechter Amy Coney Barrett, vlak voor de verkiezing. Met Barrett is er nu een conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof van 6 tegen 3.

Het is geen verrassing dat McConnell herverkozen wordt, maar een tijdlang leek het volgens de peilingen toch moeilijker te worden. McGrath verzamelde een oorlogskas van bijna 60 miljoen dollar voor haar verkiezingscampagne. (Belga)

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Nieuwe golf resultaten na sluiten stembureaus in groot deel van VS

Bij het sluiten van de stembureaus in een grote groep staten, om 2 uur, heeft persbureau AP verschillende voorspellingen gedaan:

Donald Trump wint in South Carolina (9 kiesmannen), Alabama (9 kiesmannen), Mississippi (6 kiesmannen), Tennessee (11 kiesmannen) en Oklahoma (7 kiesmannen).

Joe Biden wint in Delaware (3 kiesmannen), Connecticut (7 kiesmannen), Illinois (20 kiesmannen), Maryland (10 kiesmannen), Massachusetts (11 kiesmannen), New Jersey (14 kiesmannen) en Rhode Island (4 kiesmannen).

Er zitten geen verrassingen tussen die resultaten, die allemaal identiek waren in 2016. De tussenstand: 85 kiesmannen voor Biden tegen 55 voor Trump.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Biden wint Virginia; eerste resultaten uit Ohio

Volgens AP wint Joe Biden in Viriginia, goed voor 13 kiesmannen. Dat is volgens verwachting.

Ondertussen komen de eerste resultaten uit Ohio binnen. Die zien er zeer gunstig uit voor Biden, maar dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat poststemmen als eerste zijn geteld. Veel meer Democraten waren van plan om per post te stemmen, terwijl Republikeinen eerder op de verkiezingsdag zelf naar het stemlokaal wilden gaan. Het is dus nog even wachten op een beter beeld van deze verkiezingsstrijd.

Nog enkele details over de telling in Florida: volgens een analyse van de New York Times doet Donald Trump het een stuk beter dan vier jaar geleden in regio's met veel latino's en zwarte inwoners, terwijl Biden relatief goed scoort in gebieden met meer oudere en witte kiezers.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Florida (opnieuw) spannend; Trump wint West-Virginia

Zoals elke vier jaar is het spannend in Florida, de eeuwige swing state die in 2016 met iets meer dan 1 procentpunt verschil naar Donald Trump ging. Met naar schatting tweederde van alle stemmen geteld, zijn Biden en Trump in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Mogelijk zorgwekkend voor de Biden-campagne is een relatief slecht resultaat in Miami en omstreken. Daar won Hillary Clinton met 20 procentpunt verschil, maar staat Biden in de voorlopige resultaten slechts 9 procentpunt voor. In enkele andere regio's lijkt Biden het juist beter te doen dan Clinton, al kunnen die resultaten nog flink verschuiven omdat niet alle stemmen geteld zijn.

Ondertussen wint Trump volgens persbureau AP in West-Virginia (5 kiesmannen). Dat is de staat die de president vier jaar geleden met de grootste marge won.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Trump wint in Kentucky, Biden in Vermont

Volgens persbureau Associated Press wint Donald Trump de staat Kentucky (8 kiesmannen), terwijl Joe Biden wint in Vermont (3 kiesmannen). Dat zijn de eerste race calls van de verkiezingsavond. Beide resultaten komen niet als een verrassing.

Ter herinnering: een kandidaat moet 270 van de 538 kiesmannen winnen om president te worden.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stemlokalen gesloten in Georgia en delen van Florida

De stemlokalen zijn vanaf 1 uur gesloten in verschillende staten, waaronder Georgia en grote delen van Florida. De resultaten uit die twee sleutelstaten, die in de komende uren zullen binnenkomen, kunnen een eerste beeld geven van de strijd tussen Donald Trump en Joe Biden.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Trump wacht resultaten af in Witte Huis

President Donald Trump wacht de verkiezingsresultaten af in het Witte Huis. Daar zijn ook 250 gasten uitgenodigd voor een verkiezingsfeest, dat vanwege het coronavirus kleinschaliger is dan normaal het geval zou zijn.

Eigenlijk zou Trump een feest organiseren in zijn eigen hotel in Washington DC, maar het evenement daar is naar verluidt afgelast vanwege lokale coronamaatregelen die grote bijeenkomsten verbieden. Het Witte Huis valt niet onder die maatregelen.

Joe Biden is in Wilmington, in zijn thuisstaat Delaware. Buiten een conferentiecentrum staat een podium klaar voor een eventuele toespraak.

Omdat veel mensen per post hebben gestemd, zullen de verkiezingsresultaten in sommige staten langer op zich laten wachten dan normaal. Het is daarom goed mogelijk dat er nog geen winnaar bekend zal worden in de nacht van dinsdag op woensdag.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Overzicht: wanneer sluiten de stembussen?

Om middernacht (Belgische tijd) gaan de eerste stemlokalen dicht in Indiana en Kentucky. In Alaska kan men het langst stemmen, tot 7 uur op woensdagochtend. Hieronder volgt een overzicht van de sluitingstijden per staat. De genoemde tijd is het moment waarop de laatste stemlokalen in een staat sluiten. Swing states zijn vetgedrukt.

1 uur: Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont, Virginia

1.30 uur: North Carolina, Ohio, West Virginia

2 uur: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Missouri, New Hampshire, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Washington D.C.

2.30 uur: Arkansas

3 uur: Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming

4 uur: Iowa, Montana, Nevada, Utah

5 uur: California, Idaho, Oregon, Washington

6 uur: Hawaii

7 uur: Alaska

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Kiezers vinden economie het belangrijkst

De economie wordt door 34 procent van alle kiezers als belangrijkste verkiezingsonderwerp gezien. 21 procent zegt rassengelijkheid de belangrijkste kwestie te vinden, gevolgd door het coronavirus (18 procent), misdaad en veiligheid (11 procent) en gezondheidszorg (11 procent).

Dat meldt CNN op basis van de landelijke exitpoll die elke vier jaar wordt afgenomen door een coalitie van grote nieuwsmedia. De meeste resultaten uit de peiling worden pas vanaf 2 uur (Belgische tijd) bekendgemaakt.

51 procent van de Amerikanen zegt dat de pogingen om het coronavirus in te dammen slecht verlopen. 48 procent vindt juist dat het virus goed onder controle wordt gebracht. In de afgelopen weken zijn de besmettingscijfers weer flink gestegen in veel Amerikaanse staten. Afgelopen vrijdag werden voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen in één dag vastgesteld.

52 procent van de ondervraagden vindt het vooral belangrijk om de verspreiding van het virus af te remmen, terwijl 42 procent eerder aandacht wil voor economisch herstel.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stembusgang verloopt zonder grote problemen

Door de hele Verenigde Staten lijkt de stembusgang grotendeels probleemloos en zonder lange wachtrijen te verlopen. Het grote aantal mensen dat vervroegd heeft gestemd, lijkt ervoor te zorgen dat het vandaag relatief rustig is in de stemlokalen.

Onder meer in Georgia spreken verkiezingsfunctionarissen van een soepele stembusgang, nadat er tijdens de voorverkiezingen in juni juist veel problemen met stemapparatuur en lange wachtrijen waren. Dinsdag is de gemiddelde wachttijd slechts drie minuten, zegt Brad Raffensperger, de minister die in Georgia verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen.

In North Carolina blijven enkele stembureaus maximaal 45 minuten langer open, omdat zij door technische problemen vanochtend ook pas later de deuren konden openen. De eerste resultaten uit North Carolina worden nu om 2.15 uur (Belgische tijd) verwacht, eveneens drie kwartier later dan normaal.

Er lijkt ook nauwelijks sprake te zijn van gewapende milities of protesten bij stembureaus, ondanks zorgen daarover bij de Democraten. In Charlotte (North Carolina) werd een gewapende man gearresteerd nadat hij kiezers intimideerde, maar zulke incidenten lijken zeldzaam.

Wel wordt in meerdere staten melding gemaakt van mysterieuze telefoontjes waarin wordt opgeroepen om thuis te blijven, en dus niet te gaan stemmen. In Michigan werd via 'robocalls' zelfs een gerucht verspreid dat mensen ook woensdag nog konden stemmen. Dat werd direct tegengesproken door Dana Nessel, justitieminister van de staat. De FBI onderzoekt de zaak. Het is niet precies duidelijk hoeveel telefoontjes er zijn gepleegd, en of deze mensen inderdaad hebben afgeschrikt om te gaan stemmen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump: 'Ik hoor dat het overal goed gaat'

Verliezen is niet gemakkelijk, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag op verkiezingsdag tegen medewerkers van zijn campagneteam op het hoofdkwartier in Arlington (Virginia) gezegd.

"Weet je, winnen is gemakkelijk. Verliezen is nooit gemakkelijk, niet voor mij", aldus Trump die geen mondmasker droeg. Hij zei nog niet te denken aan een toespraak voor als hij verliest of wint. Verder zei hij zich heel goed te voelen, hoewel hij erkende dat zijn stem schor was na zoveel campagnebijeenkomsten. Trump had eerder dinsdag al beloofd zichzelf niet tot verkiezingswinnaar uit te roepen tot de uitkomst zeker is.

Hij sprak toen de verwachting uit dat hij zal winnen, hoewel hij in de meeste peilingen achterstaat op zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. Onlangs meldden media dat het staatshoofd overwoog zichzelf al als winnaar te bestempelen als hij na de eerste uitslagen voor zou staan op zijn rivaal. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kaap van 100 miljoen "early votes" overschreden

Al meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben hun stem uitgebracht bij de presidentsverkiezingen, zo heeft het US Election Project aan de Universiteit van Florida berekend. Dat is meer dan 72 procent van het totaal aantal stemmen vier jaar geleden.

Om 17.30 uur Belgische tijd stond de teller op 100.298.838 "early votes". Bij deze stembusgang kozen reeds 64.565.735 kiezers voor briefstemmen en 35.733.103 voor fysiek stemmen, aldus het verkiezingsplatform. Er zijn nog 27.508.094 openstaande brieven.

In sommige staten mogen die nog vandaag/verkiezingsdag op de post gaan. Sommige staten differentiëren niet tussen de twee methodes. Het US Elections Project verwacht in totaal 150 miljoen stemmen. Dat zou een opkomst betekenen van meer dan 62 procent, een record in de recente geschiedenis.

Bijna 240 miljoen Amerikanen zijn stemgerechtigd bij de presidentsverkiezingen. Vier jaar geleden brachten ongeveer 137 miljoen Amerikanen een stem uit. Toen stemde 40 procent vervroegd.

. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

First Lady Melania Trump stemt zonder mondmasker

First Lady Melania Trump heeft op verkiezingsdag gestemd in een stembureau in Palm Beach (Florida). De 50-jarige was daar, ondanks de coronapandemie, de enige die geen mondmasker droeg.

Haar man, president Donald Trump, had bijna anderhalve week geleden al vervroegd gestemd. Ze zei dat ze hem toen niet had vergezeld, omdat ze op verkiezingsdag wilde stemmen. De officiële woonplaats van de Trumps is zijn luxehotel Mar-a-Lago in Palm Beach. (Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Breekt er geweld uit in de VS? 'Het is afwachten of de politie te vertrouwen is'

Hampton Stall, expert in gewapende milities, denkt dat de kans op geweld bij en na de Amerikaanse verkiezingen 50 procent is. 'Milities noemen de periode van onzekerheid de "coup periode".'

Lees het interview met Hamtpon Stall

Belga Image
© Belga Image
Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump zegt dat hij niet voorbarig overwinning zal opeisen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij zich niet tot overwinnaar zal uitroepen als de uitkomst van de verkiezing niet zeker is.

"Ik denk dat we de overwinning zullen behalen. (Maar we zeggen het) alleen als er een overwinning is. Het is niet nodig om spelletjes te spelen", zei Trump tegen het ochtendprogramma "Fox and Friends" op de zender Fox TV, nadat hem was gevraagd wanneer hij bereid zou zijn om zichzelf tot winnaar van de verkiezing uit te roepen.

Sommige analisten hebben gesuggereerd dat Trump voortijdig de zege zou kunnen claimen als hij voorop ligt in de peilingen en voor dat alle stemmen zijn geteld. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste stemhokjes gaan open

Er zijn stemhokjes geopend aan de oostkust van de VS, in de staten New York, New Jersey, Connecticut en Maine. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

'Tweederangs dictator'

Voormalig Amerikaans president Barack Obama sprak zich maandag uit over berichten dat Donald Trump zichzelf tot winnaar zou uitroepen voordat alle stemmen geteld zijn.

Lees hier meer.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Van Kamala tot Buruma: lees hier meer

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Waar wordt het spannend?

Het blijft ondertussen koffiedik kijken wie de overwinning binnenhaalt. Joe Biden ligt goed voor op Donald Trump in de nationale peilingen, maar we hebben in 2016 geleerd dat die peilingen niets willen zeggen. Bovendien wordt de verkiezing beslecht in slechts enkele staten, de zogenaamde 'swing states'. Daar is meer een nek-aan-nekrace te zien tussen beide kandidaten. Het wordt onder meer uitkijken naar Florida, die bij iedere presidentsverkiezing sinds 1964 koos voor de uiteindelijke winnaar. En ook in North Carolina, Arizona en de staten van de Rust Belt (Pennsylvania, Ohio, Michigan en Wisconsin) belooft het spannend te worden.

Om te winnen moet een kandidaat 270 kiesmannen verzamelen. De meest bevolkingsrijke staten leveren de meeste kiesmannen/vrouwen. Koploper is de staat Californië met 55 stuks, terwijl bijvoorbeeld Wyoming er slechts drie heeft. In de meeste staten krijgt de winnaar alle kiesmannen, behalve in Maine en Nebraska. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Grote opkomst

Door de grote hoeveelheden briefstemmen en het feit dat veel meer mensen op voorhand hebben gestemd, wordt verwacht dat de opkomst veel hoger zal liggen dan in 2016. Toen stemden ongeveer 137 miljoen Amerikanen of 56 procent van het electoraat.

Volgens het US Elections Project hadden maandagavond al meer dan 97 miljoen Amerikanen gestemd, wat neerkomt op 70 procent van de opkomst in 2016. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Wanneer resultaat?

Mogelijk weten we dus op 3 november (in de nacht van 3 op 4 november voor ons) nog niet wie de nieuwe president wordt. Wel meldden de media dat president Donald Trump de overwinning zou willen opeisen als het er zelfs maar op lijkt dat hij voor ligt op Joe Biden. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Stemmen per brief

In 'normale' verkiezingsjaren worden relatief snel exitpolls verspreid en is het op verkiezingsdag wel duidelijk wie de winnaar is (als de uitslag niet te nipt is). Dit jaar hebben echter meer Amerikanen dan ooit per brief gestemd, mede om tijdens de coronapandemie niet in lange rijen te moeten gaan staan aan de stembureaus. De kans bestaat dat het even duurt vooraleer die stembrieven arriveren, en de meeste staten hebben ook beslist om stemmen mee te tellen die later aankomen. (Belga)