Advocaat Puigdemont: 'Spanje doet aan politieke vervolging'

15/11/17 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:45

Bron: Belga

De uitgeweken Catalaanse ministers eisen dat ze niet worden overgeleverd omdat hun aanhoudingsbevel zou lezen als een politieke afrekening. Dat bericht De Standaard woensdag.

Advocaat Puigdemont: 'Spanje doet aan politieke vervolging'

Carles Puigdemont op een bijeenkomst van Catalaanse burgemeesters in Brussel. © Belga

De Brusselse raadkamer spreekt zich vrijdag uit over de door Spanje gevraagde overlevering van de afgezette ­Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die in ons land verblijven. Volgens hun verdediging moet de rechter de over­levering weigeren omdat hen geen enkele strafbare daad wordt aangewreven in de Europese aanhoudingsbevelen die Spanje aan België overmaakte. De aanhoudingsbevelen maken gewag van vijf inbreuken op de Spaanse strafwet: ambtsmisdrijf, ongehoorzaamheid, rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld.

'Maar Spanje maakt op geen enkele manier duidelijk welke daden onze cliënten precies hebben ondernomen die onder die misdrijven zouden vallen', zegt Christophe Marchand, een van de advocaten van de verdediging. 'Spanje viseert geen individuele strafbare feiten, maar alleen hun politieke beslissingen, die door iedereen gekend waren en waarvoor ze democratisch verkozen zijn', zeggen de advocaten. 'Ze worden dus enkel vervolgd om hun politieke mening. De Belgische rechter moet hun overlevering weigeren.'

Onze partners