Administratieve sancties voor Amerikaanse soldaten die plasten op Taliban-lijken

Drie onderofficieren van het Amerikaanse marinierskorps krijgen een administratieve sanctie omdat ze urineerden op lijken in Afghanistan, en de beelden op het internet zetten.

Drie onderofficieren van een elite-eenheid van het marinierskorps van de Verenigde Staten krijgen een administratieve sanctie omdat ze urineerden op lijken in Afghanistan, en de beelden op het internet zetten. De drie pleitten schuldig. Dat maakte het marinierskorps bekend.

“De precieze sancties worden niet publiek gemaakt, omdat het gaat om een niet-gerechtelijke straf binnen een administratieve procedure”, klinkt het in een communiqué. Mogelijke sancties zijn degradatie, zwaar arrest, loonbeslag of een berisping, wat hun verdere carrière bemoeilijkt. “Andere disciplinaire” sancties worden genomen tegen de andere betrokken mariniers, klinkt het.

De feiten vonden plaats op 27 juli 2011, tijdens een actie tegen opstandige taliban in het district Musa Qala, in de zuidwestelijke provincie Helmand. Pas op 11 januari, toen de beelden op internet werden geplaatst, kwam de zaak aan het licht. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content