Actiegroep sleept Trump voor de rechter voor blokkeren van Twitter-accounts

Donald Trump © Reuters

Een actiegroep verbonden aan de Columbia University heeft klacht neergelegd tegen de president, nadat hij enkele van de leden had geblokkeerd op Twitter. Volgens hen gaat het om een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en een poging om elke vorm van kritiek te onderdrukken.

In totaal gaat het om zeven leden van de actiegroep Knight First Amendment Institute, die verbonden is aan de Columbia University in New York. President Donald Trump of één van zijn medewerkers blokkeerde hun Twitter-accounts, nadat ze kritisch of spottend hadden gereageerd op enkele tweets van de president.

Volgens de actiegroep gaat het om een schending van het recht op vrije meningsuiting en probeert Trump zo elke vorm van kritiek in de kiem te smoren. De groep haalt ook aan dat Trumps tweets door zijn woordvoerder Sean Spicer bestempeld worden als ‘officiële communicatie van de president’.

De account van Donald Trump is dan ook ‘een belangrijke bron van nieuws en van overheidsinformatie geworden’, meent Jameel Jaffer, de voorzitter van de actiegroep. ‘Het Witte Huis handelt onrechtmatig als het mensen van dit forum weert, gewoon omdat ze het niet eens zijn met de president. Het feit dat Trump accounts blokkeert, zou voor iedereen een zorg moeten zijn’, klinkt het.

De privéaccount van de president, @realDonaldTrump, heeft zowat 33,7 miljoen volgers. De officiële presidentiële pagina @POTUS telt er ‘maar’ 19,3 miljoen.

Partner Content