De actiegroep voor Syrië, bestaande uit de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en enkele staten uit het Midden-Oosten, is het op een conferentie in Genève erover eens geworden dat ze een overgangsregering in Syrië wil.

Daarin kunnen leden van zowel de huidige regering als van de oppositie zetelen, kondigde speciaal gezant Kofi Annan aan.

President Bashar Assad wordt - op aandringen van Rusland - dus niet uitgesloten van een dergelijke regering. De westerse landen zijn er met andere woorden niet in geslaagd het voor hen belangrijkste element uit het nieuwe vredesplan van Annan door te drukken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet wel verstaan dat wat haar betreft Assad hoe dan ook moet verdwijnen.

De vroegere secretaris-generaal van de VN sprak van een "productieve" ontmoeting. Hij heeft weer wat meer hoop op een politieke oplossing voor Syrië. Belangrijk is dat de wereldmachten weer wat meer naar mekaar toeschoven en naar een gemeenschappelijke lijn zoeken voor een oplossing van het conflict in Syrië.

Dodelijke aanval

Intussen meldt de in Londen gevestigde ngo Syrisch Mensenrechtenobservatorium dat zaterdag minstens 82 mensen zijn gedood na een granaataanval op een begrafenisstoet in de stad Zamalka, op 10 kilometer van de hoofdstad Damascus. Er is geen onafhankelijke bevestiging van het incident. (Belga/BBC/KVDA)

De actiegroep voor Syrië, bestaande uit de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en enkele staten uit het Midden-Oosten, is het op een conferentie in Genève erover eens geworden dat ze een overgangsregering in Syrië wil. Daarin kunnen leden van zowel de huidige regering als van de oppositie zetelen, kondigde speciaal gezant Kofi Annan aan. President Bashar Assad wordt - op aandringen van Rusland - dus niet uitgesloten van een dergelijke regering. De westerse landen zijn er met andere woorden niet in geslaagd het voor hen belangrijkste element uit het nieuwe vredesplan van Annan door te drukken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet wel verstaan dat wat haar betreft Assad hoe dan ook moet verdwijnen. De vroegere secretaris-generaal van de VN sprak van een "productieve" ontmoeting. Hij heeft weer wat meer hoop op een politieke oplossing voor Syrië. Belangrijk is dat de wereldmachten weer wat meer naar mekaar toeschoven en naar een gemeenschappelijke lijn zoeken voor een oplossing van het conflict in Syrië. Dodelijke aanval Intussen meldt de in Londen gevestigde ngo Syrisch Mensenrechtenobservatorium dat zaterdag minstens 82 mensen zijn gedood na een granaataanval op een begrafenisstoet in de stad Zamalka, op 10 kilometer van de hoofdstad Damascus. Er is geen onafhankelijke bevestiging van het incident. (Belga/BBC/KVDA)