Het fiasco dreigt voor de brexit

Hubert van Humbeeck
Hubert van Humbeeck

De Britse premier Theresa May lijkt haar greep op het brexitdossier meer en meer te verliezen.

De voorbije weken kreeg Theresa May goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de Japanse autobouwer Nissan heeft beslist om verder te investeren in zijn fabriek in het werkarme Noord-Engeland. De vrees was groot dat het bedrijf zou verkassen als het na de brexit geen toegang tot de Europese interne markt meer zou hebben. Het kreeg nu garanties van de regering in Londen dat het niet onder de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal lijden. Welke garanties dat zijn, is niet duidelijk. De toegang tot de interne markt hangt af van de uitstapgesprekken tussen Londen en Brussel, die nog moeten beginnen.

Het slechte nieuws kwam van het Londense High Court, dat vonniste dat de Britse regering het brexitproces niet eigenmachtig op gang kan trekken. Volgens de constitutionele traditie is daarvoor een beslissing van het parlement nodig. Dat kan de zaken voor de regering compliceren. Een meerderheid in het Lagerhuis is namelijk tegen de brexit gekant. De parlementsleden zullen nu wel niet meer tegenstemmen, maar wellicht wel aansturen op een zachte uitstap, waarbij het land lid blijft van de interne markt. Voor de Unie wil dat nog altijd zeggen dat Londen het vrije verkeer van personen moet toelaten, wat voor de harde brexiteers onaanvaardbaar blijft.

Theresa May zal haar kaarten in het parlement in ieder geval op tafel moeten leggen, voor ze met Europa in gesprek gaat. Dat is vervelend maar niet onoverkomelijk. Toch werden de drie rechters van het High Court na hun uitspraak door de anti-Europese tabloids ongemeen fel aangepakt en uitgekreten voor verraders en zelfs ‘vijanden van het volk’. Justitieminister Liz Truss nam haar rechters pas na twee dagen een beetje in bescherming, terwijl premier May zei dat ze de uitspraak zal aanvechten. De stem van het soevereine volk weegt volgens haar zwaarder dan die van het parlement. Ze zweeg er zedig over dat het brexitkamp bij het referendum een kleine meerderheid van dat soevereine volk alleen met flagrante leugens van de goede zin van een vertrek uit de EU heeft kunnen overtuigen.

Er zijn in Londen gelukkig ook politici die beseffen dat je geen bruggen kunt blijven opblazen die straks toch opnieuw moeten worden gebouwd. Ze komen achter de schermen op voor een soort overgangsregime in de relatie met de EU, een regime dat weinig aan de huidige situatie zou veranderen, terwijl de echte brexitgesprekken hun gang gaan en misschien nooit zullen eindigen. Want met het discours dat vorige week nog de boventoon voerde, stormt hun land af op de afgrond.

Hubert van Humbeeck

Achter de schermen komen politici in Londen op voor een overgangsregime in de relatie met de EU.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content