De studie geeft de bedragen in dollars. Het totaal is dan 7.600 miljard dollar.

De Europeanen staan aan de kop met 2.600 miljard dollar (2.090 miljard euro), die ze onderbrengen in staten die "lage belastingen combineren met ondoorzichtige financiële regels", zegt Gabriel Zucman, assistent-professor aan de London School of Economics.

Daarna volgen de Aziaten (1.300 miljard dollar, 1.045 miljard euro), Amerikanen (1.200 miljard dollar, 965 miljard euro) en inwoners van de Golfstaten (700 miljard dollar, 563 miljard euro).

De Fransman Zucman is de auteur van de studie La Richesse cachée des nations. Enquête sur les paradis fiscaux (2013) die in het Journal of Economic Perspectives verscheen.

Multinationals

Hij houdt, zegt hij, alleen maar rekening met de financiële middelen, en niet met gebouwen en onroerende goederen die ook onder belastingparadijzen kunnen vallen.

De bedragen in belastingparadijzen nemen volgens hem onmiskenbaar toe, maar hoeveel belasting er precies ontdoken of ontweken wordt, is onzeker. Hij schat dat de overheden ongeveer 190 miljard dollar (153 miljard euro) per jaar verliezen, "quasi exclusief" ten voordele van de rijkste belastingplichtigen.

Uit de studie blijkt ook dat Amerikaanse multinationals steeds vaker gebruik maken van belastingparadijzen. In 2013 werd 55 procent van hun winst ondergebracht in belastingparadijzen, met name in Luxemburg en Singapore. Dertig jaar geleden was dat iets meer dan 20 procent.

(Belga/RR)

De studie geeft de bedragen in dollars. Het totaal is dan 7.600 miljard dollar. De Europeanen staan aan de kop met 2.600 miljard dollar (2.090 miljard euro), die ze onderbrengen in staten die "lage belastingen combineren met ondoorzichtige financiële regels", zegt Gabriel Zucman, assistent-professor aan de London School of Economics. Daarna volgen de Aziaten (1.300 miljard dollar, 1.045 miljard euro), Amerikanen (1.200 miljard dollar, 965 miljard euro) en inwoners van de Golfstaten (700 miljard dollar, 563 miljard euro). De Fransman Zucman is de auteur van de studie La Richesse cachée des nations. Enquête sur les paradis fiscaux (2013) die in het Journal of Economic Perspectives verscheen.Hij houdt, zegt hij, alleen maar rekening met de financiële middelen, en niet met gebouwen en onroerende goederen die ook onder belastingparadijzen kunnen vallen. De bedragen in belastingparadijzen nemen volgens hem onmiskenbaar toe, maar hoeveel belasting er precies ontdoken of ontweken wordt, is onzeker. Hij schat dat de overheden ongeveer 190 miljard dollar (153 miljard euro) per jaar verliezen, "quasi exclusief" ten voordele van de rijkste belastingplichtigen. Uit de studie blijkt ook dat Amerikaanse multinationals steeds vaker gebruik maken van belastingparadijzen. In 2013 werd 55 procent van hun winst ondergebracht in belastingparadijzen, met name in Luxemburg en Singapore. Dertig jaar geleden was dat iets meer dan 20 procent. (Belga/RR)