Acht gewonden bij bosbranden in Centraal-Portugal

Een brandweerman probeert een bosbrand nabij Vila de Rei te blussen, 21 juli 2019. © Reuters

Bij de de zware bosbranden in het centrum van Portugal zijn al acht gewonden gevallen. Een man is er erg aan toe met zware brandwonden, melden de autoriteiten.

Inmiddels is er sprake van meer dan 1.100 brandweermannen die de vlammen bekampen in de bergachtige afgelegen regio rond Castelo Branco, 200 kilometer ten noorden van Lissabon. Zij krijgen hulp van blushelikopters en -vliegtuigen. De vlammen woeden in de gemeenten Vila de Rei, Mação en Sertã, meldt de website van de Civiele Bescherming.

In Vila de Rei is de situatie het ernstigst: het vuur is er zondag nog steeds niet onder controle. De twee andere vuurhaarden zijn wel onder controle. De sterke wind en de hoge temperaturen, tot 35 graden, bemoeilijken de bluswerken. Indien nodig, zullen de hulpdiensten dorpen ook evacueren.

Volgens de gerechtelijke politie werd zondag in Castelo Branco een vermoedelijke brandstichter opgepakt. De 55-jarige man wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in de buurt van die stad, maar heeft wellicht geen rol gespeeld in de grote branden die zaterdagnamiddag zijn ontstaan.

President Marcelo Rebelo de Sousa heeft al z’n afspraken dit weekend afgezegd en is ter plaatse gegaan. In 2017 lieten 114 mensen het leven bij bosbranden in dezelfde regio.

Partner Content