De socialisten en twee kleine satellietpartijen behalen tussen de 312 en 326 zetels van de 577, ruim meer dus dan de absolute meerderheid (289). De Groenen zouden goed zijn voor 18 tot 24 zetels en het extreemlinkse Front de Gauche zou tussen 9 en 11 zetels behalen, aldus de instituten Sofres en CSA.

De rechts-conservatieve UMP en zijn bondgenoten halen tussen de 212 en 234 zetels binnen, het extreemrechtse Front National is goed voor 1 tot 4 zetels, luidt het. Om zijn programma daadwerkelijk te kunnen uitvoeren diende president François Hollande, de eerste socialistische president in 17 jaar, een absolute meerderheid te behalen en dat is dus gelukt.

Het extreemrechtse Front National (FN) heeft minstens twee vertegenwoordigers behaald. Partijvoorzitster Marine Le Pen werd nipt verslagen in de noordelijke kieskring Hénin-Beaumont. De socialistische kandidaat Philippe Kemel haalde het met 50,11 pct van de stemmen tegen 49,89 pct voor de FN-voorzitster. Het verschil bedroeg 118 stemmen, aldus cijfers die de prefectuur bekend maakte.

Marine Le Pen heeft een hertelling aangevraagd, gezien het geringe verschil van slechts 120 stemmen, aldus een lid uit haar omgeving. De 22-jarige Marion Maréchal-Le Pen, de kleindochter van partijstichter Jean-Marie en de nicht van Marine Le Pen, werd wel verkozen in Carpentras, net als de mediatieke advocaat Gilbert Collard die het haalde in de Gard. Zij worden de eerste vertegenwoordigers van het FN in de Assemblée nationale sinds 1998. (Belga/RDM)

De socialisten en twee kleine satellietpartijen behalen tussen de 312 en 326 zetels van de 577, ruim meer dus dan de absolute meerderheid (289). De Groenen zouden goed zijn voor 18 tot 24 zetels en het extreemlinkse Front de Gauche zou tussen 9 en 11 zetels behalen, aldus de instituten Sofres en CSA. De rechts-conservatieve UMP en zijn bondgenoten halen tussen de 212 en 234 zetels binnen, het extreemrechtse Front National is goed voor 1 tot 4 zetels, luidt het. Om zijn programma daadwerkelijk te kunnen uitvoeren diende president François Hollande, de eerste socialistische president in 17 jaar, een absolute meerderheid te behalen en dat is dus gelukt. Het extreemrechtse Front National (FN) heeft minstens twee vertegenwoordigers behaald. Partijvoorzitster Marine Le Pen werd nipt verslagen in de noordelijke kieskring Hénin-Beaumont. De socialistische kandidaat Philippe Kemel haalde het met 50,11 pct van de stemmen tegen 49,89 pct voor de FN-voorzitster. Het verschil bedroeg 118 stemmen, aldus cijfers die de prefectuur bekend maakte. Marine Le Pen heeft een hertelling aangevraagd, gezien het geringe verschil van slechts 120 stemmen, aldus een lid uit haar omgeving. De 22-jarige Marion Maréchal-Le Pen, de kleindochter van partijstichter Jean-Marie en de nicht van Marine Le Pen, werd wel verkozen in Carpentras, net als de mediatieke advocaat Gilbert Collard die het haalde in de Gard. Zij worden de eerste vertegenwoordigers van het FN in de Assemblée nationale sinds 1998. (Belga/RDM)