Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslagen.

De SNP, die voorstander is van een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, de Britse semi-autonome regio, behaalde 65 van de 129 zetels tijdens de verkiezingen van donderdag. Al voor de eerste resultaten bekend waren, had SNP-voorzitter en uittredend premier Alex Salmond gezegd dat hij een volksraadpleging wil houden binnen de vier jaar.

"Omdat de mensen ons hun vertrouwen hebben gegeven, zullen we dat niet beschamen, en daarom zullen we tijdens onze legislatuur een referendum organiseren", verklaarde hij.

De regionale verkiezingen werden gelijklopend georganiseerd met verschillende stembusgangen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder lokale verkiezingen en een referendum over het Brits kiessysteem.

Schotland, dat sinds drie eeuwen onder Brits bestuur valt, beschikt sinds 1999 over een eigen parlement en een regering in het kader van de historische akkoorden, de zogenaamde "devolution" (decentralisatie). (Belga)

Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslagen. De SNP, die voorstander is van een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, de Britse semi-autonome regio, behaalde 65 van de 129 zetels tijdens de verkiezingen van donderdag. Al voor de eerste resultaten bekend waren, had SNP-voorzitter en uittredend premier Alex Salmond gezegd dat hij een volksraadpleging wil houden binnen de vier jaar. "Omdat de mensen ons hun vertrouwen hebben gegeven, zullen we dat niet beschamen, en daarom zullen we tijdens onze legislatuur een referendum organiseren", verklaarde hij. De regionale verkiezingen werden gelijklopend georganiseerd met verschillende stembusgangen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder lokale verkiezingen en een referendum over het Brits kiessysteem. Schotland, dat sinds drie eeuwen onder Brits bestuur valt, beschikt sinds 1999 over een eigen parlement en een regering in het kader van de historische akkoorden, de zogenaamde "devolution" (decentralisatie). (Belga)