De Australische premier Tony Abbott wil zich wat meer profileren op het internationale toneel. Nadat hij donderdag het geweld van IS nog erger achtte dan de nazimisdaden uit WOII, klopte hij zich vrijdag op de borst over het Australische migratiebeleid en maande hij Europa aan het over te nemen. Dat naar aanleiding van de foto's van het dode Syrische jongetje op een Turks strand.

'Als je wilt dat dit soort drama's ophoudt, moet je de boten tegenhouden', zo zei hij op ABC. 'We zagen gisteren een triest beeld van een verdronken kind. Gelukkig hebben we dat in Australië niet meer want we hebben de overtocht van illegale boten kunnen stopzetten. We hebben tegen de smokkelaars gezegd: jullie handeltje is opgedoekt.'

Detentiecentra

Het Australische beleid houdt onder meer in dat illegale bootjes teruggesleept worden naar Indonesië, vanwaar vele asielzoekers vertrekken. Ook de Australische marine wordt ingezet om hen terug naar hun land van oorsprong te brengen.

In afwachting van een definitieve oplossing brengt Australië veel bootvluchtelingen ook onder in detentiecentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op het kleine eiland Nauru. De omstandigheden daar zijn zwaar, maar wie daar werkt moet strikte geheimhouding beloven, op straffe van een celstraf van twee jaar. Volgens de Australische regering zullen de vluchtelingen in die detentiecentra alvast nooit voet zetten op Australische bodem.

Het harde beleid heeft het aantal bootvluchtelingen de afgelopen twee jaar alvast teruggedrongen, maar internationaal is er zware kritiek. (Belga/AVE)

De Australische premier Tony Abbott wil zich wat meer profileren op het internationale toneel. Nadat hij donderdag het geweld van IS nog erger achtte dan de nazimisdaden uit WOII, klopte hij zich vrijdag op de borst over het Australische migratiebeleid en maande hij Europa aan het over te nemen. Dat naar aanleiding van de foto's van het dode Syrische jongetje op een Turks strand.'Als je wilt dat dit soort drama's ophoudt, moet je de boten tegenhouden', zo zei hij op ABC. 'We zagen gisteren een triest beeld van een verdronken kind. Gelukkig hebben we dat in Australië niet meer want we hebben de overtocht van illegale boten kunnen stopzetten. We hebben tegen de smokkelaars gezegd: jullie handeltje is opgedoekt.'Het Australische beleid houdt onder meer in dat illegale bootjes teruggesleept worden naar Indonesië, vanwaar vele asielzoekers vertrekken. Ook de Australische marine wordt ingezet om hen terug naar hun land van oorsprong te brengen.In afwachting van een definitieve oplossing brengt Australië veel bootvluchtelingen ook onder in detentiecentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op het kleine eiland Nauru. De omstandigheden daar zijn zwaar, maar wie daar werkt moet strikte geheimhouding beloven, op straffe van een celstraf van twee jaar. Volgens de Australische regering zullen de vluchtelingen in die detentiecentra alvast nooit voet zetten op Australische bodem.Het harde beleid heeft het aantal bootvluchtelingen de afgelopen twee jaar alvast teruggedrongen, maar internationaal is er zware kritiek. (Belga/AVE)