Abbas: ‘Deadline voor einde Israëlische bezetting of aansluiten bij Internationaal Strafhof’

© EPA

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil een resolutie in het leven roepen die een deadline vooropstelt om de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen.

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een resolutie te ondersteunen die een duidelijke deadline vooropstelt voor het beëindigen van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

‘Racistische, koloniale bezetting’

Palestijnse vertegenwoordigers en leden van de Veiligheidsraad zouden samenwerken aan het opstellen van een tijdschema voor de stopzetting van wat Abbas een ‘racistische en koloniale’ bezetting noemde.

De president liet verstaan dat er drie weken nodig zouden zijn om de resolutie te vervolledigen, maar het was niet duidelijk of de Palestijnse Autoriteit erin zou slagen de negen nodige stemmen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad te bekomen.

Maar ook al zouden de Palestijnen negen stemmen halen, verwacht wordt dat de Verenigde Staten hun veto zullen gebruiken om de resolutie te voorkomen.

Internationaal Strafhof

Met dat veto in het vooruitzicht, zo zeggen Palestijnse bronnen, zou Abbas de toenadering tot internationale instellingen van de VN versnellen, zo ook de aansluiting bij het Internationaal Strafhof.

De Palestijnse president heeft er bovendien mee gedreigd de betrekkingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël te heroverwegen als de poging tot een resolutie zou falen.

Abbas stelde dat onderhandelingen geen waarde hebben als ze niet als doel hebben de Israëlische bezetting te beëindigen en de onafhankelijkheid van de Palestijnse staat te bereiken met Oost-Jeruzalem als hoofdstad in het Palestijnse grondgebied dat sinds 1967 bezet wordt.

‘Nood aan deadline erkennen’

De president voegde eraan toe dat onderhandelingen evenmin waarde hebben als ze niet gelinkt zijn aan een sterk tijdschema om dat doel te bereiken. Sommige analisten hadden verwacht dat Abbas een deadline van drie jaar zou vooropstellen in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Maar dat gebeurde niet.

‘We hebben over verschillende tijdschema’s gepraat, van zes maanden tot drie jaar, maar als de Veiligheidsraad niet erkent dat een deadline nodig is, is elk tijdschema betekenisloos’, klonk het bij Abbas.

Dispuut met VS

Volgens diplomatieke bronnen, zo schrijft The Guardian, heeft de voorgestelde resolutie tot een dispuut met de VS geleid. De VS werkte namelijk al enkele maanden aan een ander voorstel met de Israëli’s, de Jordaniërs en Qatari’s om de wapenstilstand in de Gazastrook te versterken . Daarbij zou wat van de verzekerde Palestijnse veiligheid kunnen worden ingeruild voor een versoepeling van de Israëlische economische wurggreep.

Abbas zei dat het door de Verenigde Staten geleide vredesproces tussen Israël en Palestina – dat sinds de Oslo-akkoorden al zo’n twee decennia aansleept – ‘dood is’, eraan toevoegend dat ‘de situatie gespannen is, de zaken niet ongedaan gemaakt kunnen worden en dat het onmogelijk is om terug aan de onderhandelingstafel te zitten’.

Rechtstreekse onderhandelingen

De president riep op om stappen naar een uiteindelijke politieke oplossing te laten gebeuren in het kader van rechtstreekse onderhandelingen tussen de Palestijnen en de Israëli’s. Zonder tussenkomt van de VS of VN.

‘Genocide’

Tot slot beschuldigde Abbas Israël er tijdens de Algemene Vergadering van een genocide gepleegd te hebben bij het laatste offensief in de Gazastrook afgelopen zomer. Daarbij vielen 2150 doden, onder wie 600 kinderen. Er vielen ook 11.000 gewonden.

De officiële reacties van de VS noemden de uitspraken van de president ‘beledigend en teleurstellend’. Woordvoerster Jen Psaki zei dat ‘zulke provocerende beweringen contraproductief zijn en de pogingen om een positieve atmosfeer te creëren en het vertrouwen tussen beide partijen te herstellen, ondermijnen.’

Mslam Al Brim

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content