Aartsrivalen door naar tweede ronde van presidentsverkiezingen in Madagaskar

Andry Rajoelina © Belga

In Madagaskar gaan Andry Rajoelina en Marc Ravalomanana door naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Beide ex-presidenten kwamen als winnaars uit de eerste ronde van de verkiezingen op 7 november, zo blijkt woensdag volgens het Hooggerechtshof uit de definitieve resultaten.

Geen enkele van de 36 kandidaten die begin november naar de gunst van de kiezer dongen behaalde dus 50 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde zich opdringt. Die wordt op 19 december gehouden. Andry Rajoelina wist uiteindelijk 39,23 procent van de stemmen achter zijn naam te krijgen, Marc Ravalomanana eindigde op 35,35 procent. Tegen de resultaten kan geen beroep worden ingediend.

Rajoelina (2009-2014) en Ravalomanana (2002-2009) kregen in 2013 nog een verbod om bij de toenmalige verkiezingen op te komen, een gevolg van de golf van politiek geweld die in 2009 aan een honderdtal mensen het leven kostte. De twee aartsrivalen namen het in de eerste ronde onder andere op tegen nog een andere ex-president, Hery Rajaonarimampianina (2013-2018). Centraal thema van de verkiezingen in een land waar driekwart van de bevolking moet rondkomen met minder dan 1,90 dollar per dag, is de strijd tegen de armoede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content