Aardbeving Turkije en Syrië: dodencijfer loopt op tot 22.000, VN vragen steun voor 874.000 getroffenen

Hatay, Turkije op 10 februari. © Reuters

Het aantal doden na de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot meer dan 22 000. Alleen al in Turkije zijn 18.991 mensen omgekomen, zo zei president Recep Tayyip Erdogan vrijdag in de zwaar getroffen stad Adiyaman. Het laatste officiële dodental in Syrië was 3.384.

Erdogan beschreef de aardbeving als een van de grootste rampen in de geschiedenis van Turkije. Hij zei dat meer dan 76.000 mensen uit het aardbevingsgebied zijn geëvacueerd naar andere provincies.  De Turkse president gaf ook toe dat de reactie van de autoriteiten op de aardbevingen niet zo snel was als de regering zou willen.

De eerste beving maandagochtend trof het grensgebied met een kracht van 7,7. Ze werd ’s middags gevolgd door een andere beving met een kracht van 7,6 in de regio. Volgens de Turkse rampenbestrijdingsdienst Afad zijn er sindsdien meer dan 1000 naschokken geweest. 

Turkije krijgt intussen steun van meer dan 7000 buitenlandse hulpverleners bij de zoektocht naar overlevenden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara liet vrijdag op Twitter weten dat hulpverleners uit 61 landen in het land zijn. In totaal ontving Turkije steun in de vorm van hulpgoederen uit 97 verschillende landen. 

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van plan de Syrische stad Aleppo te bezoeken naar aanleiding van de aardbevingen, zo melden zijn diensten vrijdag. Aleppo, in het noordwesten van het land, wordt gecontroleerd door de regering van de Syrische president Bashar al-Assad, die eerder op de dag ook al in Aleppo was. De WHO kon niet bevestigen of Tedros ook de door rebellen gecontroleerde gebieden rond Idlib zal bezoeken.

VN vragen steun

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties heeft vrijdag 77 miljoen dollar gevraagd om 874.000 mensen te helpen die zijn getroffen door de aardbeving in Turkije en Syrië.

‘Het WFP vraagt 77 miljoen dollar om bijstand te verlenen met voedselrantsoenen en warme maaltijden voor in totaal 874.000 mensen die zijn getroffen door de aardbeving in Turkije en Syrië’, aldus het in Rome gevestigde agentschap in een verklaring. Het cijfer omvat 284.000 nieuwe ontheemden in Syrië en 590.000 mensen in Turkije, aldus het WVP.

Het WFP zei dat het tot nu toe 43.000 mensen in Syrië en 73.000 in Turkije had geholpen met kant-en-klaar voedsel. ‘Wij verstrekken voornamelijk warme maaltijden, kant-en-klare rantsoenen en voedseldozen voor gezinnen die niet hoeven te worden gekookt en onmiddellijk kunnen worden opgegeten’, aldus Corinne Fleischer, regionaal directeur voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. ‘Voor duizenden mensen die door de aardbeving zijn getroffen, is voedsel nu een van de belangrijkste behoeften en onze prioriteit is om het snel bij de mensen in nood te krijgen’, voegde ze eraan toe.

Partner Content